Румънският външен министър: Ако президентът Путин се надяваше да ни раздели, се провали

01.07.2022 19:10

Румънският министър на външните работи Богдан Ауреску заяви днес на кръгла маса, озаглавена "Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море", че трансатлантическата координация по отношение на руската агресия е била "безупречна и трябва да продължи все така", предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Според министъра форматът Букурещ 9, лансиран от президента Клаус Йоханис и полския му колега Анджей Дуда, "донесе ясна добавена стойност в този контекст, осигурявайки координиран и кохерентен подход" сред деветте съюзнички от Източния фланг на НАТО, но и на трансатлантическо ниво.

"Ако президентът Путин се надяваше да ни раздели, се провали. Напротив, показахме обратното: съществува подновен импулс и ангажимент за укрепване на стратегическата устойчивост на Европа с подкрепата на САЩ. Европейският съвет даде на Украйна и Република Молдова статут на кандидатки за членство и призна европейските перспективи на Грузия. Финландия и Швеция започнаха процес на присъединяване към НАТО", отбеляза министърът.

Той напомни, че Румъния е членката на НАТО и ЕС, която има най-дълга сухопътна граница с Украйна и добави, че страната е наясно със "заплахите, с които се сблъсква евроатлантическото пространство в резултат на незаконната война, започната от Русия" срещу Украйна.

Ауреску изтъкна, че "по брега на Черно море се намира първата отбранителна линия за евроатлантическата общност, както и първата линия на подкрепа за нашите партньори от Украйна, Република Молдова и Грузия.

Министърът напомни, че Румъния оказва помощ на Украйна от първия ден на агресията и че над 1,4 милиона украински граждани са преминали границата с Румъния.

"Румъния активно участва в улесняването на транзита на украинския износ и действа като хъб за украинското зърно. Работим, за да намерим най-добрите решения за улесняване на транзита тук, на пристанището в Констанца, но също така и на дунавските пристанища и по железопътните линии. Румъния призовава всички заинтересовани страни да се включат в коалиция в подкрепа на международните усилия за създаване на сини коридори, които да осигурят безопасен и сигурен морски транспорт в Черно море", каза той.

Същевременно Ауреску заяви, че обявеното от президента Джо Байдън решение за засилване на американското военно присъствие в Румъния е "силен сигнал за ангажираността на САЩ към регионалната и съюзническата сигурност".

Той припомни, че преди 25 години Румъния и САЩ са сключили стратегическо партньорство, насочено към укрепване на двустранните отношения, с акцент върху сътрудничеството в областта на сигурността и евроатлантическата интеграция на Румъния.

Ауреску съпредседателства днес заедно с американския сенатор Роджър Уикър кръгла маса, озаглавена "Среща на върха по въпросите на сигурността в Черно море", организирана от комисията за сигурност и сътрудничество в Европа на Конгреса на САЩ.

Други от От страната и света

Българската армия продължава да намалява

Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят, а моряците – не плават. Това са само част от тревожните констатации в доклада за състоянието на българската армия

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 93 хил. лв.

Сумата е за неимуществени щети и разходи за адвокати по делото срещу него, за което го оправдаха 25 хил. лв. неимуществени щети, 66 хил. лв. за адвокати и 1804 лв. за разноски

С чудотворната икона на Св. Георги Лечител се сдоби софийският храм "Св. Петка", дар е от жена, преборила рак

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) - Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир "Ксенофонт", вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм "Св

Главчев се качи на Черни връх навръх Великден

Служебният премиер Димитър Главчев отиде на Черни връх на Възкресение Христово. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила му. Министър-председателят изглежда обича да прекарва почивните дни

Великденски задръствания на прибиране от Гърция и на границата с Румъния

Задръстванията за прибирането от Гърция от Великденските празници вече започнаха. Много натоварено е и движението на границата с Румъния, но за излизане от България

>