Официално откриват газовата връзка Гърция-България през септември или октомври

01.07.2022 15:33 Ваньо Стоилов
Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на смесената българо-гръцка проектна компания ICGB Снимки: Ваньо Стоилов
Газоизмервателната станция при Стара Загора е изградена изцяло.
Всички тестове в газоизмервателната станция "Стара Загора" дотук са успешни.
Газоизмервателната станция при Стара Загора

Тестовете дотук са успешни, ще вдигнат налягането в тръбите до 75 бара

Тази прогноза направи днес пред "24 часа" Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на смесената българо-гръцка проектна компания ICGB, която се грижи за газопровода Комотини - Стара Загора и след това ще стане независим преносен оператор.

Георгиева говори пред журналисти на входа на газоизмервателната станция "Стара Загора", докато всички очакваха посещение на премиера в оставка Кирил Петков. От съображения за сигурност, тъй като по тръбите в станцията вече реално тече газ в хода на извършвани тук тестове, медиите не бяха допуснати вътре.

"Тази станция е напълно завършена, направени са и пневматичните тестове. Това, което ни остава, са така наречените автоматизирани процеси - защото всъщност ние правим газопровод, който е абсолютно автоматизиран. Предстои да интегрираме системата за дистанционно управление на газопровода, това е предизвикателството, което ще се случи през юли. Тя ще обхване всички съоръжения на газопровода - двете газоизмервателни станции в Стара Загора и в Комотини, 8 кранови възела, катодната защита, системите за сигурност и диспечерския център, които ще се обслужват "неприсъствено", каза Теодора Георгиева. И отбеляза, че това е единствената у нас инфраструктура, която е автоматизирана изцяло.

В гръцкия град Комотини, където станцията е два пъти по-голяма, са готови на 96 процента.

В края на юни като цяло проектът за газопровода Комотини - Стара Загора, който ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, е завършен общо на 98 процента. Линейната част с дължина 182 километра е изпълнена изцяло - всички тръби са заварени, положени, зарити в земята и хидротествани. Съоръжението има необходимата якост - това са показали хидравличните изпитания.

Продължават довършителните действия по изграждането на наземните съоръжения. Предстои диспечерският център до Хасково, който е изпълнен почти изцяло, да бъде оборудван с необходимите системи за диспечерско управление и контрол.

От няколко седмици се правят и тестовете с газ, когато тръбата бе напълнена с 3,7 милиона куб. метра в посока към Комотини. Предстоят функционалните тестове и на измервателните линии.

Досега тестовете са абсолютно успешни, - детектори установяват дали има теч на газ - няма. През юли ще напълним с газ трасето още веднъж, за да вдигнем налягането и постигнем работно налягане 75 бара. Но за врязването ни в тръбите на Булгар транс газ при Стара Загора са нужни 46,5 бара", поясни още Теодора Георгиева.

Когато газопроводът заработи, годишно по него ще минават 3 милиарда кубични метра газ - приблизително колкото е годишното потребление на България. При необходимост съоръжението може да увеличи капацитета си до 5 милиарда кубични метра за година.

"За да съкратим максимално всички срокове за работата на приемателната комисия, които нормално са 3 месеца, ни е необходима политическа подкрепа. Тази комисия е еквивалент на акт 16. В момента започваме неформални координации с около 50 институции у нас - те ще ни кажат предварително какви са условията, за да бъде успешна работата на приемателната комисия. Другото е регулаторният аспект на този газопровод - трябва да получим препотвърждение за сертификацията на дружеството ни като независим преносен оператор. Очакваме го съвсем скоро от ЕК, това е задължителен елемент. Същите процеси в момента текат и в Гърция, за да действаме синхронно и законно да започнем да работим", обясни още Георгиева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>