Премиерът на прокурор заради руските дипломати. Генчовска след среднощното заседание в парламента: Няма доклад на ДАНС!

30.06.2022 23:55 Лиляна Клисурова
Кирил Петков СНИМКА: Велислав Николов

"Възраждане" дава премиера в оставка Кирил Петков на прокурор заради скандала с изгонването на 70 руски дипломати, след което последва нота на посланик Елеонора Митрофанова.

Това обяви лидерът Костадин Костадинов след продължило до полунощ извънредно заседание на Председателския съвет на парламента, на което бяха изслушани външния министър в оставка Теодора Генчовска и шефът на ДАНС

Премиерът е използвал структурите на държавната власт за своя лична политическа изгода и затова утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с който ще искаме Кирил Петков да бъде разследван, обяви Костадинов.

Дала съм точно информацията - каква кореспонденция е дошла при нас, какви указания сме поискали, всичко е с гриф, обясни след заседанието министър Генчовска. И повтори, че очаква писмени указания от премиера какво да предприеме оттук нататък.

Запитана дали има данни, че всички 70 души са работили срещу интересите на България, Генчовска отговори: Трябва да попитате ДАНС, във Външно министерство пристигат само имена с лични данни. Няма доклад, има две писма със списъци, подписано от председателя на ДАНС.

Генчовска обясни, че са на заседанието като експерти.

Шефът на ДАНС разказал на шефовете на групите подробно какво се е случило на съвета по сигурността към премиера.

Каквото и да последва оттук нататък, трябва премиерът да каже на МВнР как да постъпят, те нямат инициативата да взимат самостоятелни решения в тази посока. Той забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея с всички последствия от нея, коментира пък шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов. И обясни, че премиерът и шефката на кабинета му Лена Бориславова са си измисли ръцете с МВнР, давайки за пример двете писма с методически указания.

Обсъдихме нотите и решихме, че нищо не можем да направим, трябва да реши премиерът и МС. Той ги кара да вършат нещо без решение на МС, еднолично. На онзи съвет няма решение, няма доклади на ДАНС, не е като точка изобщо, критикува Йорданов. Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт, това и Борисов не си го е позволявал, възмутен бе той.

Адски съм ошашавен от това, което чух, сподели Йорданов. Той разказа, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разказал, че "на конгреса на европейските либерали в София писмено от управляващите е говорено как Русия е свалила либералното прогресивно пронатовско правителство". И по тази логика ние от ИТН сме някаква руска колона, която си получава заплатите от Кремъл - как може изобщо..., възмутен бе Йорданов.

Той разказа, че председателстващият НС е отказал да извика премиера на заседанието на Председателския съвет. Там са като секта, а аз си мислех, че Борисов е тиранин, допълни Йорданов.

Да впрегнеш цялата държава около себе си, това е противозаконно, продължи той. Малко съм без думи, дето ми е много голяма устата, каза Йорданов. 

Но това, което е направил Петков, е абсолютно погазване на закона. Вчера лъга грозно в залата, допълни още шефът на групата на ИТН.

Всичко това са твърдения, които се установяват от определени органи, сред които Председателският съвет на НС не е. Той не може да се занимава с провеждане на следствие и установяване на вярно или невярно, коментира обаче съпредсетаделят на ДБ Христо Иванов. Той обясни, че чутото от шефа на ДАНС на заседанието съставлява информация с различна степен на класификация и не може да го коментира.

Става дума за изключително сложни административни и политически процеси, които бяха представени по определен начин. Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат различни интерпретации. Тъй като става дума за работа на службите, за политически решения, за МВнР, за различни нива на отговорности, хора, които сега се опитват да бягат от своите отговорности по най-различни канали, този Председателски съвет нямаше как да установи нищо, обясни Иванов.

За какви доклади е говорил премиерът, не мога да ви кажа. Има два списъка с лица, за които ДАНС твърди различна степен на опасност за националните интереси. Ако ДАНС твърди, че е включил в тези списъци хора, за които не е имало достатъчно основание, това повдига въпроса за отговорността на председателя на ДАНС защо го е направил, коментира още Иванов.

Няма второ френско предложение по темата за Северна Македония, отсече още Генчовска , след като Емануела Макрон се похвали на срещата в Мадрид, че има редактирано предложение, което поставя въпроса пред решаване. Това беше потвърдено от Скопие, а премиерът Димитър Ковачевски каза, че е много по-приемливо за тях.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>