Украйна освободи Змийския остров, руснаците напуснали с лодки през нощта

01.07.2022 00:00
Пушек се издига от Змийския остров след украинска атака. СНИМКИ: РОЙТЕРС
ВЛАДИМИР ПУТИН
Пленници чакат на опашка да бъдат разменени в Запорожие.
Гаубица, разположена на украинския бряг, стреля по руски позиции на Змийския остров. На малката снимка вдясно - дрон “Байрактар” наблюдава от 2 км острова и дава информация къде са руските части. КАДРИ: ВСУ

Путин осъди “имперските амбиции” на НАТО

Руските войски са се изтеглили набързо от Змийския остров в четвъртък, само дни след като украинските въоръжени сили започнаха масова ракетна атака срещу него, съобщи в. “Дейли мейл”.

Според киевските власти останалите на острова войски на Путин избягали посред нощ с две бързоходни лодки, оставяйки парчето скала в пламъци след нов залп от украински атаки.

“БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа”, обяви началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак. По-късно руското министерство на отбраната потвърди, че неговите сили са се изтеглили. Ведомството определи маневрата

като “жест на добра воля”

Това показва, че Русия не възпрепятства усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на земеделска продукция от Украйна, изтъкнаха от руското МО. Оттам добавиха, че “топката вече е в полето на Украйна” и обвиниха страната, че е отказала да разминира бреговата си линия и водите на пристанището на Черно море. Кремъл твърди, че Киев е минирал собственото си крайбрежие като отбранителна мярка, докато Зеленски контрира, че Москва е поставила мини, за да попречи на украинските кораби да изнасят селскостопанска продукция и да получават помощ през Черно море.

Сега Украйна вероятно ще се опита да постави своя собствена противоракетна отбрана на Змийския остров, създавайки допълнителен буфер за руския Черноморски флот и самолети. Районът обаче е труден за охраняване, тъй като мястото е изложено на атаки от всички посоки от въздуха и морето. Така малките гарнизони, натоварени със задачата да го защитават, са описвани от военни експерти като “седящи патици”.

Още от началото на руската инвазия в Украйна островът получи жизненоважен и почти митичен статут във войната. Още в първия ден защитниците му се превърнаха в национални герои, защото казаха на черноморския флагман “Москва” да се разкара с цветущи реплики.

Миналия месец Русия твърдеше, че

Украйна е претърпяла катастрофални загуби

в неуспешни опити да си върне острова, включително специални части, военни самолети, хеликоптери и дронове. Киев пък настояваше, че е ограничил кампанията си до атакуване на съоръжения и лодки.

Исторически Змийският остров е румънска територия, докато не е отстъпен през 1948 г. на СССР, който го използва като радарна база. Тъй като Румъния попада под съветско влияние до 1989 г., Букурещ приема споразумението. Украйна пое контрола с падането на комунизма и в крайна сметка през 2009 г. Международният съд определи териториалните граници на острова, давайки на Румъния почти 80% от черноморския континентален шелф близо до него, а на Украйна - останалата част.

Змийският остров не е само със стратегическо значение, защото тази част от Черно море е богата на въглеводородни ресурси.

Същевременно руският президент Владимир Путин обяви, че не вижда проблем в евентуално присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

“С Швеция и Финландия нямаме проблеми, каквито имаме с Украйна. Нямаме териториални спорове, няма нищо, което да ни безпокои. Ако там бъдат разположени военни контингенти и инфраструктура обаче, ще бъдем принудени да отговорим симетрично и

да създадем същите заплахи за териториите,

от които идват заплахи за нас”, предупреди Путин на пресконференция в столицата на Туркменистан Ашхабад.

Руският лидер осъди “имперските амбиции” на НАТО, която според него се опитва да затвърди хегемонията си чрез украинския конфликт.

“Призивът към Украйна да продължи бойните действия и да откаже преговори само доказва нашето предположение, че Украйна не е цел, нито интересите на украинския народ са цел за Запада и НАТО. Те са инструмент, използван за защита на техните собствени интереси”, обяви руският лидер.

Той допълни, че за него не е новина да чуе изявлението на НАТО, че се готви за конфронтация с Русия от 2014 г.

“Те се нуждаят от външен враг от доста дълго време, за да обединят съюзници около себе си поради предполагаема заплаха от този враг.

Иран не беше много добър за тази роля, Русия се вписваше много по-добре

Ние им дадохме шанса да обединят всичките си съюзници около себе си на нов исторически етап”, смята Путин. Стопанинът на Кремъл обобщи, че НАТО е остатък от отминалата епоха - епохата на студената война.

Президентът на Русия за пореден път увери, че руската “специална военна операция” в Украйна върви по план и няма нужда да се преследват крайни срокове за прекратяването ѝ.

Владимир Путин отхвърли твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че ако бил жена, нямало да нахлуе в Украйна.

“Искам само да припомня събитията от най-новата история, когато Маргарет Тачър реши да започне военна операция срещу Аржентина за Фолкландските острови. И така, една жена взе решението да започне военни действия. Следователно това не е съвсем точна препратка от британския премиер към това, което се случва днес”, посочи Путин.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев пък отново заплаши Запада. Той обяви, че при определени обстоятелства санкциите срещу Москва може да се разглеждат като акт на агресия и основание за война.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>