Путин и Ердоган с предупреждения за разширяването на НАТО

30.06.2022 22:01
Путин и Ердоган Снимка: Ройтерс/Архив

Във вторник Швеция и Финландия ще подпишат протокол за присъединяване към НАТО, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг. Това стана възможно, след като Турция оттегли възраженията си, а двете страни се ангажираха да съдействат в борбата с кюрдските движения, които Анкара смята за терористични.

В края на срещата на НАТО в Мадрид президентът Реджеп Ердоган окачестви меморандума с Финландия и Швеция за НАТО като дипломатическа победа за Турция. Той обаче прикани северните страни да изпълнят поетите задължения.

Ние наблягаме върху посланието, че очакваме истинска солидарност от нашите съюзници, не само на думи, но и на дело, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Повод за опасения създава реакцията на руския президент. Владимир Путин посочи, че Русия не е имала проблеми с Финландия и Швеция и те могат да се присъединят към НАТО, но добави:

Сега, в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура, ние ще бъдем принудени да отговаряме реципрочно и да създаваме същите заплахи за териториите, от които идва заплаха за нас.

Най-близките съседи на Финландия и Швеция очакват изненади от Путин, но не показват безпокойство.

Такъв е маниерът на този режим - опитват се да ни сплашат, да покажат, че сме слаби и нерешителни. Но ние имаме историческа възможност да докажем, че този път всичко ще е различно. Европа и НАТО ще бъдат силни, ще предприемат необходимите действия и този път Путин ще бъде поставен на мястото, където трябва да бъде, каза Гитанас Науседа, президент на Литва.

Съмнявам се, че той ще нападне пряко Швеция или Финландия. Ще видим кибератаки, хибридни атаки. В ход е информационна война, но не и конвенционална война, съмнявам се това да стане, каза Кая Калас, премиер на Естония.

Според френския президент отказът на двете страни от неутралитет е стратегическо послание към Русия.

Това потвърждава факта, че войната на президента Путин в Украйна е голяма стратегическа грешка, включително и за него самия. Той постигна това, че държави, които досега бяха по-предпазливи или резервирани към алианса, решават да се присъединят към него, каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

По думите на Макрон решението на Русия да започне война е довело до укрепване на алианса и сплотяване на Европа.

Други от От страната и света

Бананите с естествените си въглехидрати дават настроение

През целия период се очакват относително високи температури, разкъсана облачност и превалявания. Тези промени на времето водят до влошаване на състоянието на хронично болните

6 хвалби, с които всъщност се излагате

Избягвайте да се саморекламирате с клишета, те намаляват шансовете ви да се продадете добре "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Меглена Плугчиева за оттеглянето си от кабинета: Няма нужда да стоя там, където не ползват съветите ми

"Аз съм на принципа - ако не мога да бъда ефективна с опита и съветите си, няма защо да стоя и да се трупат очаквания, че ще се справя с всички проблеми

ЕС критикува Русия за поставянето на дъщерни дружества в ЕС под временно външно управление на "Газпром"

Европейският съюз разкритикува Русия за поставянето на дъщерни дружества на една италианска и една германска компания под "временно външно управление" на структура на "Газпром", като заяви

Турция готова да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“. Това съобщиха от енергийното министерство. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и

>