ДПС събра либералите от цял свят, но без Петков. Награждават Симеон II

30.06.2022 21:28
Съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк призова либералите за обединение.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разговаря с председателите на Либералния интернационал Хакима ел Хаите и на Младежкия Аманда Кананге (в средата). СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Войната в Украйна и пандемията са фокусът на дискусиите им в София

Над 250 лидери на либерални формации от цял свят събра ДПС в София. Те ще останат у нас в следващите три дни, а днес ще наградят бившия премиер Симеон Сакскобургготски с медала на името на покойния председател на АЛДЕ Ханс ван Баален.

Премиерът в оставка Кирил Петков обаче не бе сред гостите на събитието, въпреки че преди месец той получи покана от френския президент Еманюел Макрон да стане част от неформална група на либералните премиери и президенти в Европейския съвет.

“Промяната” все още не е регистрирана

като партия, нито има евродепутати и не може да членува нито в АЛДЕ, нито в парламентарната им фракция в ЕП “Обнови Европа”. Съпредседател на европейските либерали е евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Движението вече обяви, че ще подкрепи присъединяването на ПП към АЛДЕ, но призова Петков да не говори лъжи за партията им в Европа, след като в свое изказване той обвърза движението с корупция.

Войната в Украйна, опасността от продоволствена криза, нарастващата инфлация са сред проблемите, които изискват бързи решения, категорични бяха вчера участниците на 75-ата конференция на Либералния интернационал.

“Както след Втората световна война, така и днес

пред нас стои заплахата за спускане на желязна завеса”,

предупреди лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на откриването.

“Говоря като председател на партия, чиито членове са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас като глобална либерална общност зависи да не допуснем спускането на такава завеса, като укрепим нашите демократични общества, но и като помогнем на нашите либерални съмишленици, които се борят с недемократични режими и се опитват да извадят съгражданите си от мъглата на лъжливата авторитарна пропаганда”, призова той.

Пет глобални въпроса - за пандемията, войната, инфлацията, климатичните промени и цифровата революция, постави лидерът на ДПС.

“Пандемията преобърна живота и икономиката. Продължаващото разпространение на вируса може да доведе до нови и по-смъртоносни варианти, което да задълбочи разделението между бедните и богатите страни”, заяви Карадайъ. Той посочи, че войната в Украйна води до нарастваща продоволствена криза, а освен това заради нея са разселени 11 млн. мъже, жени и деца.

“Сърцата и мислите ни са с тях”, каза той.

“Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Без съмнение Европа и Африка не могат да избягат от последиците. Съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга мира и сигурността на континента”, продължи Карадайъ. Лидерът на ДПС напомни и че по-високите цени заради инфлацията също свиват доходите на хората по цял свят. А според последния доклад на ООН заплахата за планетата от климатични промени още не е отминала и дори става все по-голяма.

Трябва да се изгради система срещу предстоящите сътресения, която да гарантира енергийната и продоволствената сигурност, настоя той.

Цифровата революция е изключително важна.

Бъдещето е цифрово, но и либерално,

носи равни възможности, растеж и прогресивно мислене, категоричен бе Карадайъ. Но предупреди още, че кризите задълбочават нетолерантността към етнически и религиозно различните и затова либералният свят трябва да положи всички усилия, за да защити човешките права.

Малко по-рано конгресът бе открит от хора на диригент Ваня Монева, който изпълни шест песни пред гостите. Той бе силно аплодиран, а след изпълнението президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите каза: Толкова съм вдъхновена, ще ми се да пея, а не да правя приветствие.

Скъпи приятели, благодаря ви за гостоприемството, обърна се на български тя към представителите на ДПС.

Изкарахме 2 много трудни години. В целия си живот не съм очаквала, че думата “пандемия” ще стане толкова важна, подчерта Хаите. Разказа, че заради вируса е загубила двама свои братя. А сега заради войната в Украйна има риск от глад за 267 млн. души. Тя специално благодари на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и на съпредседателите на АЛДЕ Илхан Кючюк и Тими Дули за работата им.

“Украинците ни дават исторически урок в борбата си за свобода, за страната си, но и за нашите либерални ценности”, подчерта от своя страна Илхан Кючюк.

Три са основните проблеми, пред които е изправен светът днес - войната в Украйна, инфлацията и защитата на свободната търговия, каза той. Кючюк очерта нарастващата инфлация и стагфлацията, които създават проблем на семействата с ниски доходи. И настоя свободната търговия да продължи, защото благодарение на нея цели общности са се отървали от бедността.

“Сега е много важно либералите да се обединят и да се държат един за друг”, каза той.

Със специално видеообръщение в конгреса се включи и президентът на Тайван Цай Инуън. Тя с усмивка си спомни за покойният Ханс ван Баален, когото нарече “свой приятел”, направил много за либералната общност. Благодари и на събралите се лидери за подкрепата им към Тайван, след като Китай засили военните действия срещу страната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>