34,5° в Пловдив, народът се спасява под сенки и фонтани (снимки)

30.06.2022 16:42 Никола Михайлов
Не се живее, каза пловдивчанин, който се съблече гол до кръста и са спаси под сенките в градинката на ул. "Кап. Райчо".
Минувачите по главната улица оредяха, а малцината гледаха да вървят под сенките.
Хлапета потърсиха спасение под струите на сухия фонтан в Цар-Симеоновата градина.
Половината от чучурите на чешмата с хорото в Цар-Симеоновата градина не бликат.
Влюбена двойка с куче се крие на сянка.
Девойки потърсиха сенчеста пейка в парка.
Проф. Федя Николов съветва да не се прекалява с водата и мазнините в жегите.

- Още не са дошли юлските горещници, обясниха синоптици от Крумово

- Не прекалявайте с водата и мазните храни, съветва кардиологът проф. Федя Николов

Не се живее! С тези думи пловдивчанин, съблечен гол до кръста и по шорти, се спасяваше от жегата в градинката на ул. "Капитан Райчо".

34,5° стигна живакът в термометъра около 16 часа в града на тепетата. В следващите дни ще се покачи още и към вторник се очаква да удари 36-37 градуса на сянка, предупредиха синоптиците от авиобаза Крумово. По думите им изобщо не може да се говори, че това е началото на юлските горещници. "Те са между 20-и и 30-и и обикновено при тях температурите стигат 40 градуса на сянка. В момента няма нищо екстремно", обясниха метеоролозите.
Още по обяд обаче започна да напича в Пловдив и хората взеха да търсят сенки, чешмички и фонтанчета. Деца се плискаха на сухия в Цар-Симеоновата градина. В езерото обаче нямаше къпещи се, тъй като е забранено, а и охранители дебнат.

"Какви 34°? Те са на сянка. Я минете по площада, където няма едно дърво и е напечено. Там температурата минава 50 градуса", коментира Маргарита Велева, която си вееше с вестник на пейка.

Някои от чешмите в централния парк не работеха. А на тази с хорото течаха само двата от общо четирите чучура. "И все пак половината работят", коментираха от "Градини и паркове". И обясниха, че имат договор с фирма, която след подаване на сигнал, веднага отстранявала повредите. Телефонът е 032/624301. "В Пловдив има над 60 чешми и повечето работят", увериха от общинското предприятие.

"Няма обаждания за припадналия досега. Готови сме да реагираме през следващата седмица, когато се очакват екстремни горещини", обясниха от Спешна помощ.

Кардиологът проф. Федя Николов препоръча на хората с високо кръвно да избягват да излизат в горещите часове. "Припадат тези, с по-ниско артериално налягане, които са дехидратирани. Когато е по-топло, лекарствата за понижаване на кръвното действат по-силно и това може да доведе до проблеми”, предупреди медикът.
Той препоръча умерена консумация на вода, за да не се дехидратира тялото, както и да не се увеличи рискът от тромбози. Проф. Николов предупреди, че приемането на прекалено много течности също е вредно, понеже затруднява работата на сърцето и може да доведе до други проблеми. “Хората трябва да пият, когато им се пие. Все ще го усетят”, обясни професорът.
По думите му жегата има двупосочно действие. Може да създаде главоболие и да повиши риска от инсулти, но води и до по-добър контрол на кръвното заради дехидратацията. Ако хората избягват директното излагане на слънце, няма да имат проблеми. И съветва да се консумират леки храни, да се набляга на плодове и зеленчуци, както и да се избягват мазнини.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>