Обитатели в злополучния саниран блок в Пловдив: Строители се сменяха като носни кърпи (снимки)

30.06.2022 11:38 Радко Паунов
Кръста Кръстева /вляво/ и Лила Трампова с ужас коментират злополучното саниране на своя блок на ул. "Ген- Колев" в Пловдив.
Отломките от падналия саниран таван продължават да стоят на стълбището.
Това е резултатът от санирането на ул. "Ген. Колев" 11А.
Точно до един от апартаментите на 8-ия етаж е надвиснало парче и всеки момент може да падне.
Рухналия саниран таван на ул. "Ген. Колев" 11 А.
Съседки тръпнат да не паднат таваните и в другите входове.
Санираният блок на ул. "Ген. Колев" в Пловдив.
Санираният блок на ул. "Ген. Колев" в Пловдив е с пет входа по на 8 етажа.

- Майсторите били от малцинствата в Северна България, твърдят живеещи

- Местен консорциум извършил ремонта за 1,2 млн. лева

- Договорът е подписан от бившия зам.-кмет Димитър Кацарски

Живеем в ужас да не почнат да падат таваните и в другите входове.

Това казаха пред "24 часа" обитатели от блока на ул. "Генерал Колев" в Пловдив, където вчера се срути вътрешната изолация на 8-ия етаж. Отломките продължават да стоят непочистени. А хората са притеснени, че процесът на разпад може да продължи.

"Как няма да падне. Знаете ли колко майстори се изредиха? И повечето бяха от малцинствата. Водеха ги от Северна България и ги сменяха като носни кърпички. Нямаше една бригада, която да започне и да изкара докрай", разказаха Лила Трампова и Кръста Кръстева.

И други обитатели твърдят, че работници и изпълнители са се сменяли един след друг. 

Блокът е с 5 входа и отвън изглежда добре, но живеещите се оплакват от некачествено свършена работа.  "Почти цяла година го правиха. Започнаха го през септември 2017-а, дойде зимата, те продължиха и чак след Великден го завършиха. Преработваха направеното, връщаха се отново и отново да доизкусуряват. Никакво изпълнение!", намесва се и Радостина Бургуджиева. По думите й по време на строителните дейности било голям ужас. "Механизмът на дограмата на терасата ми е развален още от самото поставяне. Никой не дойде да го оправи. Не случихме на майстори, това е", жалва се тя. И плахо поглежда към тавана в нейния вход на ул. "Генерал Колев" 11. 

Друга обитателка казва, че и досега като духнел вятър, цялата тераса й потъвала в топченца от рушащия се стиропор. "Правете сметка как е направено!", ядосва се тя.

Хората твърдят, че макар и строителните дейности да са приключили преди 4 г., още не била минала приемателна комисия да въведе обекта в експлоатация.

Проверка на "24 часа" установи, че санирането е извършено от консорциум "Строй ремонт" - град Пловдив с адрес ул. "Марин Дринов" 25. Договорът е подписан с общината на 29 юни 2017 г. По ирония на съдбата точно на същата дата вчера рухна таванът на един от входовете.

Договорът е бил на инженеринг, който включва проектиране и изпълнение, а стойността му е 1 036 106,53 лв. без ДДС. От страна на общината подпис е положил тогавашният зам.-кмет по строителството Димитър Кацарски, който беше сменен след намеса на тогавашния премиер Бойко Борисов.

В самия консорциум влизат две фирми - "Булстрой и ко" ООД, представлявана от Рангел Георгиев Пиринчев, а седалището й е на ул. "Марин Дринов" 25. Другата е "Пътремонт"ООД с адрес в ЖР "Тракия" блок 134, вход Б, представлявана от Любомир Петков Стойчев.

Предстои общината да провери дали санирането е още в гаранционен срок. Ако не е изтекъл, изпълнителят трябва да отстрани дефекта за своя сметка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>