Психотест за шофьори, само ако им вземат книжката

30.06.2022 06:05 Марияна Бойкова
Таксиметровите шофьори и тези, които управляват автобуси и камиони, няма да минават на периодични психотестове.

С любителска категория ще може да се кара курс директно и за водач на автобус

Отпада задължителното явяване периодично на шофьорите на камиони, автобуси и таксита на психотест. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, които са публикувани за обществено обсъждане. В момента водачите трябва на всяка една или на три години да минат през проверка на психологичната им годност.

Предвижда се изискването за него да важи за шофьори, извършили тежки нарушения, заради които са останали без книжка. Мотивът за промяната е, че статистиката за миналата година показва, че на психологически преглед са минали 72 797 шофьори, не са получили удостоверение само 73-ма души, което е 0,1%.

За мнозинството водачи изследването показва, че те не представляват потенциална опасност за движението по пътищата. Друг мотив за отпадане на периодичните психотестове е, че професионалните дейности по управление на превозни средства не пораждат конкретни рискове за пътната безопасност, за да бъдат подлагани на изследване. Смята се, че това е допълнителна административна тежест, която не повишава пътната безопасност.

Шофьор с книжка за любителската категория В може да се запише директно за курс за водач на автобус. Сега се предвижда да вземе преди това и категория С. Промяната се прави заради недостига на шофьорите и за по-лесно намиране на кандидати.

С други промени в закона се удължава срокът за поставяне на камери в автобусите. Това изискване беше вкарано в закона след катастрофата при Своге. Срокът беше 30 месеца, сега се удължава на 90, за да не се натоварват превозвачите с финансови разходи по време на кризата.

Купуването на устройство за видеонаблюдение ще засегне около 1400 превозвачи с около 15 000 превозни средства, се казва в мотивите.

Друга промяна е за спойлерите на камиони и автобуси, която е свързана и с прилагане на регламент от 2019 г. за аеродинамичните елементи по превозните средства.

С проекта се уреждат правилата за използването им - ще могат да се поставят, ако са с механизъм за прибиране или не излизат извън габаритите на превозното средство. Трябва да са затворени при движение назад или извършване на маневри за паркиране, защото иначе пречат на видимостта. В затворено положение трябва да са и когато превозното средство е спряно за престой или паркирано, както и при движение по път с ограничение на скоростта до 50 км в час или когато камионът се товари или разтоварва в населено място.

Спойлерите се поставят, за да се намали разходът на гориво, а оттам и въглеродните емисии. Монтират се между кабината и ремаркето, за да минимализират завихрянето на въздуха, казват специалисти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>