Размърдаха се големи сомове

29.06.2022 03:00 Цанко Цанев
Софиянци атакуваха сомовете чудовища на яз. “Цонево”.
Семейство лови сафрид.

Те са сладководни, на дължина стигaт до 5 м, а на тегло - до 300 кг

Като влезли водолазите, и веднага изскочили ужасени от огромни сомове под язовирната стена. Гмуркачи с акваланги пък видели човешки крак да се подава от устата на огромен сом. 300-килограмовите чудовища обикаляли нощем брега и дебнели.

Това е страшната слава на родните сомове, която се тиражира във всеки язовир, дори и да е на някое бивше ТКЗС.  

Шампионът по щанги Румен Радев от Провадия реши преди години да провери тези истории лично. Той грабна гол в ръката нож и се гмурна под стената на “Цонево”. Долу - на 5 метра от дъното, е такава тиня, че нищо не се вижда, къде е този, майка му и сом, сподели тогава спортистът.

Майтап или не, но тези хищници се размърдаха

и направиха последните дни няколко рекорда. 50-килограмово туловище бе уловено на яз. “Жребчево”. Започна гонитбата на тези риби от ямболските рибари, които са специалисти на уреда кльонк, и всеки юни разпъват палатки до стената на “Цонево”.

Сомът е сладководна риба, която на дължина достигa до 5 м, а на тегло - до 300 кг. Той няма зъби и може да се укроти, ако се хване за горната челюст. Отгоре тялото му е тъмно, а страните и коремът са на петна. На горната челюст има по две, а на долната - четири по-къси мустачки. Тези мустачки са осезателните му органи.

Сомът е активен през лятото при по-висока температура на водата

През зимата ляга на дъното и изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и ловува до ноември, като активността му е най-голяма надълбоко. В средата на лятото може да напада плячката си и по повърхността.

Сомът, наричан европейски сом, е сладководна риба, чието тяло е без люспи. Има и американски канален сом, който обаче трудно надхвърля 2 килограма. Този звяр е разпространен в Европа и Азия.
В България се среща в Дунав, Струма, Тунджа, Марица, Янтра, Вит и техните притоци.

Някои от големите язовири, които обитава сомът, са “Въча”, “Студен кладенец”, “Кърджали”, “Ивайловград”, “Пясъчник”, “Йовковци”, “Жребчево”, “Тича”.

Мъжкият сом прави на дъното гнездо и пази хайвера,

снесен от женската. Сомът е хищна риба и се храни с рибки, жаби, раци, насекоми, червеи, пиявици, мекотели и дори по-дребни представители на собствения си вид. По-едрите налитат яко като щуките на дребни бозайници и водоплаващи птици.

Сомът се лови по няколко начина: от брега, от лодка на влачене или от лодка на кльонк. Могат да се използват както естествени, така и изкуствени примамки.

У нас се срещат европейски и американски канален сом, който се отличава с мастна перка между гръбния и опашния плавник и рядко надхвърля 2 кг. Независимо че се храни предимно през нощта, добре се лови сутрин и вечер. Може да се хване и през деня, но това е по-рядко.

Големи сомове могат да се хванат и на качамак. Този метод бе изобретен на блатото в Дуранкулак. Там едрите сомове се удрят по обяд, защото някога по това време са били хранени рибите и те се активирали.

Номерът е да се направи голяма топка от сварен качамак, да се забият много куки в нея. Захранката събира много раци и дребни риби и големият сом ги приближава и направо ги засмуква. Така попада на куките.

Изваждането на сома обаче е трудно приключение

Трябва да се отиде до рибата с лодка, да се сложат ръкавици и да се бръкне в устата на сома, за да бъде изтеглен с две ръце на борда.

Сомът класически се лови на кльонк или тролинг. Има и други начини на риболов на сом като на дъно, на голяма плувка, блесни, воблери, силиконови примамки.

Риболовът не е успешен при рязка смяна на температурата или нивото на водата, също така и рязка смяна на налягането. За да имате добър резултат, трябва водата да е топла и времето стабилно.

Предимно се ловят малки сомчета. Сом над 10 кг е голям късмет. Най-добре се лови от ранна сутрин до обяд и след 17-18 ч до късна вечер. Казват, че сомът полудява на пърлено врабче и че обича мириса на изгоряло толкова, че налита и на омазана с катран стръв.

Лакомство за дребните екземпляри са гроздовете от блатни и торни червеи

Руснаците пък трепят тази риба на черен дроб.
Леговищата на сома са дънни ями, подмоли, паднали дървета, големи камъни. Някога в Джулюнишкия вир ловяха сом на гума от камион. Тя бе хвърляна във водата и сомчета се навиваха вътре, след което биваха извадени с лекота.

Един от стоте начина да се приготви най-вкусната риба

Има поне 100 начина да се приготви сом, който е една от най-вкусните риби, с луксозно бяло месо.

Най-доброто, което сме срещали, е рецептата на един пазач в изоставено танково поделение в Долни чифлик. Той хвана изчистения сом, отдели главата му за чорба и наряза тялото на големи кръгове.

После отвори печката на дърва и хвърли вътре рибата за ужас на присъстващите. Месото поцвърча, поцвърча, а пазачът го извади и го сложи на масата. После го изтръска от въглените и покани всички на трапезата. На когото му трябва сол, на друг - черен пипер или лимон, си беше негова работа.

Леферите прогониха сафрида

Големи лефери регистрираха край Варна ловци с харпуни. Рибите се въртят край тетраподите на буните и дебнат за криещи се в кухините сафриди. Това е причината и през нощта да не могат да се ловят сафриди на морски червей и светеща плувка.  

“Такова чудо не е било през последните 6 лета”, твърди Недялко Ангелов, който мори сафридите на светеща лампа и на клатене със специално чепаре.
Това лято за първи път по-масово се появиха минокопи.

Това са риби от рода на морските врани, но са светлобежови на цвят, за разлика от черно-виолетовите си събратя. Минокопи бяха хванати на дъно на Черноморец и в Обзор.

Засега утехата са само кефаловите риби, които се активизираха по всички плажове. Сафрид се появява чат-пат само на Тюленово.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>