Пенсиите с 10% нагоре, вкарват и бонусите в тях (Обзор, инфографика)

28.06.2022 22:07
Социалният министър Георги Гьоков бе особено емоционален в състоянията си, докато депутатите дебатираха по бюджета за пенсии и социални плащания.

Пенсиите ще се вдигнат с 10% от 1 юли, а към тях ще се прибави завинаги и бонусът от 60 лв., както и компенсиращата добавка от февруари. Това приеха окончателно депутатите с актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Ако държавният бюджет бъде публикува до 30 юли, то НОИ ще има достатъчно време да плати увеличението заедно с редовното превеждане на пенсиите от 7-о до 20-о число. В най-лошия случай те ще се преведат на друго число през месеца.

Така от 1 юли минималната пенсия ще е 467 лв., а средната пенсия се очаква да стигне до 666 лв. през 1 юли. Социалната пенсия за старост ще е 247 лв. Таванът на пенсиите от 1 юли ще е 2000 лв. От 1 октомври максималната пенсия ще е 3400 лв. (Виж какви ще са увеличенията на пенсиите в инфографиката.)

За есента остава и преизчисление на пенсиите, което ще вдигне дохода на 717 хил. души. Ще има и модификация на швейцарското правило - да се прилага или 100% ръст на инфлацията, или 100% от ръста на осигурителния доход.

През юни минимални пенсии получават 1 038 200 българи, а от 1 юли техният брой ще падне на 948 500.

От 1 октомври всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще се преизчислят. Ще се взема предвид продължителността на осигурителния стаж към 30 септември 2022 г., както и тежестта на една година стаж. Така определеният размер се увеличава с процент за всяка календарна година, следваща годината на отпускане на пенсията. Той ще е равен или на средния осигурителен доход за страната, или инфлацията - според това кой процент е по-висок.

Това ще донесе увеличение от 194,3%, показват изчисленията.Така заложеното осъвременяване може да вдигне пенсиите средно със 136 лв., но само на около 718 хил. души - 35% от всички.

Ще изкривим пенсионната система и ще увеличим нейната зависимост от държавния бюджет, обясни Деница Сачева от ГЕРБ. Според нея, големият проблем е, че няма заложени приходи. Осигуровките трябва да се вдигнат минимум с 5%, за да се покрие дефицитът, а другият вариант е да се поеме нов дълг. Спред нея включването на добавките в основния размер на пенсията ще доведе до безпринципна дискриминация, тъй като някои ще получат 60 лв., други 75 лв., а трети - 115 лв. Различните суми се получават заради компенсиращите добавки, които се изплащат половин година.

Няма проблем с устойчивостта на системата, защото има повишаване на приходите от данъците, увери шефът на социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП.

През 2009 г. дефицитът в държавното обществено осигуряване бе 1,523 млрд. лв., а сега е 8,329 млрд. лв. - близо осем пъти по-висок. Средната пенсия обаче е нараснала само два пъти за този период - от 288 на 573 лв., каза Хасан Адемов от ДПС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>