Осъдиха на 15 дни затвор руския опозиционен политик Иля Яшин

28.06.2022 16:39
Иля Яшин. Снимка Фейсбук

Московски съд осъди във вторник известния руски опозиционен политик Иля Яшин на 15 дни административен арест за неподчинение на полицай, съобщи РИА Новости. Това е максималното наказание, предвидено за нарушението според руското законодателство.

Яшин, общински депутат от Московския район "Красноселски", беше задържан в понеделник, докато се разхождал в парк съобщиха адвокат на опозиционни фигури и руска журналистка в своите акаунти в социалните мрежи, предаде Ройтерс.

"Делото срещу мен е измислено, аз съм невинен", каза Яшин в своя профил в телеграм, обвързвайки задържането си с политическата си дейност.

Ирина Баблоян, журналистка и водеща на вече несъществуващата радиостанция "Ехо Москвы", каза, че Яшин е бил задържан, докато двамата се разхождали заедно.

„Разхождах се с моя приятел в парка... Полицията дойде и отведе Иля“, написа Баблоян в профила си в телеграм.

Адвокатът Вадим Прохоров, който е представлявал много руски опозиционери, също съобщи, че Яшин е бил в полицейския арест за предполагаемо административно нарушение за неподчинение на полицай.

„Не ми е позволено да посетя полицейското управление, за да се срещна със задържания“, отбеляза той на страницата си във Фейсбук.

 До скоро нямаше официално потвърждение за арестуването на политика от руските власти.

Задържането на Яшин е последното в по-обстойната и продължителна репресия срещу противниците на Кремъл.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари хиляди хора бяха задържани по време на протести в десетки градове в Русия.

Яшин е общински депутат от Московския район Красноселски, който е известен с критичното си мнение за войната, въпреки че Кремъл все още я нарича „специална военна операция“.

„Оставам в Русия“, написа Яшин в туитър на 7 март. „Казвал съм преди и продължавам да повтарям: руснаци и украинци не трябва да се избиват един друг. Ако ми е писано да свърша в затвора заради антивоенни речи, аз ще приема съдбата си с достойнство."

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>