Свиленски: Трети мандат е почти невъзможен, да се концентрираме на първия на ПП

28.06.2022 10:15
Георги Свиленски

Консултациите ще се провалят, избори са най-опасния сценарий

БСП няма да позволи на президента да й се бърка, зарече се шефът на червените депутати

Връчването на трети мандат е право на президента. Ако това се случи, ще се съберем и ще решим какво ще правим с него, тъй като ситуацията тогава ще е коренно различна от тази, която е в момента, коментира в студиото на bTV  Георги Свиленски. Според него обаче обикновено третият мандат е почти невъзможен.

"Той ще е с цената на много компромиси, така че по-скоро да се концентрираме върху първия мандат и възможността отговорни народни представители да подкрепят правителство, предложено от "Продължаваме промяната", каза Свиленски. Той не отговори конкретно на въпроса ще подкрепи ли БСП Кирил Петков отново за премиер, като уточни, че това е право на партията-мандатоносител.

Ако бъде поканена за участие в ново правителство на ПП, БСП ще представи 4 краткосрочни и 4-5 дългосрочни мерки, каза Свиленски и добави, че  партията не е поставяла условия за министри. И допълни, че е много важно консултациите при президента да се правят в спокойна атмосфера.

"Вчера до късно през нощта се работеше. И изведнъж в тази ситуация, в която цялата държава очаква да бъдат приети тези предложения - и за пенсионерите и за майките и за бизнеса, подкрепата за електричеството, горивата, всичко това трябваше да се случи във вчерашния и днешния ден. И днес отново ще бъде горещо. Нищо не налагаше тази спешност", обясни Свиленски и каза, че приемането на бюджета "може да промени хода на тези събития".

"За нас приоритет са българските граждани и бюджета. От нас се очакват решения, не празни приказки. Мисля, че консултациите ще се провалят. Според мен е неподходящо времето, каза още Свиленски.

На въпрос дали неявяването на консултации при президента вчера не е печелене на политическо време, Свиленски отговори: "Мисля, че сроковете ясно са разписани, всичко е в ръцете на президента и конституцията". 

Относно въпроса има ли разрив между БСП и президента Радев Свиленски заяви, че  става дума за принципна позиция. "БСП все пак е посочила президента и вицепрезидента и е работила за тези хора много дълго време. Но няма да позволим президентската институция да се бърка в работата на БСП". 

Свиленски подчерта, че за пръв път от 12 г. БСП влиза в коалиционно правителство, а най-голямата емблема на това правителство е социалната политика. " 20 млрд. лв. заложени в бюджета за социални дейности  и от президентството казват  - "пълен провал в социалната поитика". Това справедливо ли е? Поне да не го критикуват безпринципно. Надявам се по време на консултациите да разберем защо е такова поведението на президента и какво очаква от БСП, какви хоризонти вижда на това правителство".

Според Свиленски най-лошият сценарий, в който всички  се обединяват - и опозиция и управляващи, и нова и стара опозиция, е това, че изборите са най-опасното и най-неподходящото нещо. "В същото време виждаме едно бързане за стигане по-бързо до президентските избори - бързо сформиране на служебен кабинет", коментира още Свиленски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>