Форсажът на Радев и ината на "Промяната" счупиха рулетката преди завъртането (Обзор)

27.06.2022 22:04
Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ уважиха поканата на президента Румен Радев за консултации. На срещата бе и вицето Илияна Йотова. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Томислав Дончев
Мустафа Карадайъ
Кирил Петков

Политическата рулетка се счупи още преди да се е завъртяла за първия мандат за съставяне на правителство.

Безпрецедентно “Продължаваме промяната” и БСП бойкотираха традиционните консултации при президента. Изненадващо в понеделник Румен Радев форсира процедурата, която партиите очакваха да започне в петък, след като държавният глава се завърне от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Така депутатите щяха да имат време да актуализират бюджета. Вместо това обаче

Румен Радев едва изчака Кирил Петков да прати по куриер оставката си

в Народното събрание, и веднага от президентството разпространиха график на срещите. Той бил готов дори по-рано и чакал само отварянето на конституционна възможност за консултации. В отговор на президентското бързане само опозиционните ГЕРБ и ДПС приеха разговори в първия ден. Във вторник наред са “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Възраждане”.

Официално “Промяната” и БСП оправдаха решението си да не се явят в определените им часове с ангажимент в ресорната парламентарна комисия по актуализацията на бюджета.

Неофициално обаче поведението на двете партии

се изтълкува като знак за окончателен разрив с президента,

след като отношенията им се изостриха неимоверно тия дни. Мнозина така разчетоха и действията на самия Радев.

От партиите разкриха, че рано сутринта все пак е имало телефонно съгласуване между “Дондуков” 2 и централите за предстоящите разговори. Точно в 13 часа, когато “Промяната” трябваше да влязат в президентството, стана ясно, че те няма да дойдат и искат нова дата.

В писмото, изпратено от шефа на групата на ПП Андрей Гюров до държавния глава, се обясняваше, че в понеделник е заседанието на бюджетната комисия, а във вторник парламентът се събира извънредно, за да приеме бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. Затова все още нерегистрираната официално партия щяла да събира Националния си съвет и да прави консултации с коалиционните си партньори.

От “Дондуков” 2 също разпратиха прессъобщение, в което уверяват, че ще има нова дата за “Промяната”, но тя може да е най-рано в петък, когато Радев е в София.

Така

за първи път се стига до парадокса консултациите с най-голямата парламентарна група да са последни,

въпреки че тя първа трябва да вземе мандата за следващо правителство.

Час след “Промяната” решение да бойкотира срещата с президента взе и БСП. Макар първоначално всичко да е вървяло по план и ръководството да се е гласяло да отиде при президента, изненадващо за мнозина в последния момент ситуацията се променила.

За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта за земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителните средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци, обясниха депутати от БСП, цитирани от партийния пресцентър.

Макар процедурата по консултации да е разписана в конституцията, там не са уточнени подробностите и редът на разговорите не е изрично упоменат. Затова според юристи действията на ПП и БСП не може да се тълкуват като нарушаване на основния закон на държавата.

Като неуважение към институциите определиха обаче от ГЕРБ поведението на двете управляващи партии. Шефката на групата Десислава Атанасова и зам.-шефът на партията Томислав Дончев декларираха пред Радев, че ще върнат втория мандат в мига, в който им бъде връчен.

Партиите да влязат в градивен диалог по актуализацията на бюджета и законите, необходими за плана за възстановяване, призова държавният глава в началото на срещата. Той напомни за основателните тревоги на хората от високите цени, войната в Украйна, които не могат да бъдат решени от нито една партия самостоятелно. А непрекъснатото намаляване на избирателната активност било атестат за доверието в политическата класа и поставяло рискове пред България.

Томислав Дончев, зам.-шеф на ГЕРБ:

В този парламент вече

няма потенциал за

принципна коалиция

В този парламент няма потенциал за принципна коалиция. За безпринципни вероятно има много, но дълбоко не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да бъде възприето добре от обществото.

Това заяви Томислав Дончев пред държавния глава.

А след това доразви тезата си, че е възможно в рамките на този парламент да бъде излъчено правителство. Но “цената ще е висока - на база политически трансфери, няма да коментираме стойността им и купените съвести”. Но такова правителство ще е слабо и безпомощно, няма да свърши нищо, категоричен бе бившият вицепремиер от ГЕРБ.

Запитан дали нови избори няма да доведат до по-голям спад в доверието към политиците, Дончев отговори: Позволете ми да цитирам себе си със самоусещането за жив класик от 2020 г. “Демокрацията не бива да се предозира”.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС:

Дойде естественият

край на политиката

на лъжа и омраза

В това Народно събрание трудно може да се намери онзи необходим диалог, който да изведе нужното ценностно хомогенно мнозинство, за да има евро-атлантическо управление в България, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при президента.

Народната поговорка казва, че къщата е такава, каквато е основата. А основата на това НС тръгна с реваншизма, с противопоставянето, омразата, лъжата, арогантността, самонадеяността, самодостатъчността.

Обобщено казано - основата е липсата на диалог, заяви лидерът на ДПС. И призова в следващия парламент партиите да влязат “с ценности, цели и предложения за приоритети на държавата, за да се търси сформиране на ценностно хомогенно евро-атлантическо мнозинство”.

Карадайъ разчете настоящата политическа криза като “естествения край на политиката, основана на лъжата и омразата”. А президентът похвали ДПС, че в кризисни моменти винаги са апелирали за диалог.

Кирил Петков, премиер в оставка:

Новите избори ще са

референдум каква

България искаме

Кирил Петков също даде своеобразен знак, че ПП може и да не успее да състави ново правителство в рамките на този парламент и ще се ходи на избори. Той пусна във фейсбук пост, с който обяви, че е подал оставката си, и определи следващите избори като “референдум каква България искаме - на законността и просперитета или на задкулисието и мафията”.

Аз избирам първото и ще продължа да се боря за това, написа Петков.

През тези 6 месеца за мен беше чест да започнем дългия поход за отвоюване на България от задкулисието. Вярвам, че няма друг път освен напред - напред към идеала България да бъде държавата, в която законът е над всичко; публичните средства да се инвестират в училища, детски градини и по-добро здравеопазване; държавата, създаваща условия за младите семейства; държавата, в която има нови, високоплатени работни места и в която всеки предприемач може да започне честен бизнес без административни спънки и изнудване, а пенсионерите се радват на достойни пенсии. Това казва още в поста си Петков.

Малко преди това преряза и последните крехки пътеки към “Има такъв народ”, като уволни 3-ма зам.-министри в регионалното министерство, които са от квотата на Трифонов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>