От тройката с огромно его само набожният Борисов даде знак, че партията му е по-ценна от поста премиер

27.06.2022 21:40
Кирил Петков на протеста в защита на кабинета след свалянето му.
Бойко Борисов
РУМЕН РАДЕВ
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Горкият прекалено възпитан Росен Плевнелиев пробва да смири Кирил Петков и Румен Радев заради тежката икономическа ситуация в държавата, но го отнесе и от техните фенски медии, и от тези на ГЕРБ

Дали пък няма някаква връзка между сегашната политическа драма и божиите дела?

И не защото единият участник - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, често напомня, че е набожен, вярващ човек и неизменно отбива колата пред някоя черква по време на обиколките си (и да, Борисов вече обикаля като в истинска предизборна кампания). А защото когато политическите, а и чисто човешките страсти, които надничат зад тях, са толкова бурни, време е някой да заговори в други категории - като смирение, мъдрост, общо благо. Все християнски добродетели.

И един друг божи наместник може да бъде открит в тази история - когато 20 минути преди да вземе мандата за съставяне на правителство през декември Кирил Петков поискал водосвет, свещеникът го попитал:

Знаете ли кога се прави водосвет? И сам, без да дочака отговора, казал: Когато се тръгва на война

Като на война продължава да се държи и днес премиерът в оставка, създател и съпредседател на “Продължаваме промяната”. Промяната във версията на ПП засега се оказа невъзможна, но без промяна в поведението на основните играчи в настоящата политическа криза нейната развръзка ще е дълга и драматична.

Въпреки самоопределянето си като божи човек Бойко Борисов също е показал от години, че има голямо политическо и мъжко его. Но и че умее да го свие, когато това наистина се налага и държавата го изисква.

А третият голям “Аз” в триъгълника на настоящата криза е президентът Румен Радев. Първият му мандат мина изцяло под мотото “Аз съм по-добрият генерал”.

Разбира се, в тъмния ъгъл (в смисъл на мрачния мизансцен, от който отправя обръщенията си), е четвъртият неотстъпчив мъж, замесен в изпадането на страната в цугцванг - Слави Трифонов. Но за него в следващите дни.

Държавният глава също показа, че като генерал се чувства най-сигурен при военни действия. В понеделник например не издържа на изкушението еднолично да раздава командите как да се развива ситуацията. Форсира първия кръг консултации с политическите сили и привика ПП в президентството буквално от сега за веднага. Силният “Аз” на Петков отказа тази покана.

Двама генерали, доказали се като лидери, и един свален премиер, който иска светкавично да порасне колкото тях - перфектната политическа буря, в която се очертава да продължат да отстъпват териториите си само “с кръв”. Или ако в битка генералът язди бял кон, за да се отличава от редниците и да изпъкне пред врага, то днес имаме трима, които искат не просто да са пълководци, а и да отнемат показно оръжието/властта на останалите двама.

Единственият изход от тази ситуация засега успява да посочи бившият президент Росен Плевнелиев - всеки да се дръпне назад и да потисне егото си. Като им спести неудобството сами да декларират готовността за това, а заговори вместо “големите” днес.

Чест му прави на Христо Иванов - той вече се дръпна назад. Бойко Борисов е готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с мен. Кирил Петков трябва да го направи. Борисов винаги е бил за европейското развитие на България. Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността и съм сигурен, че може да бъде част от позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и Шенген, заяви той в понеделник за bTV.

Горкият, прекалено възпитан бивш български президент! Минути по-късно му приписаха огромния грях, че едва ли не Бойко Борисов му признал, че ще се оттегли от ГЕРБ. Партията, която сам създаде бившият премиер. Наложи се Плевнелиев да дообясни, че става дума за премиерския пост. Което пък му донесе ново обвинение, че той самият щял да бъде инсталиран от едни сили като министър-председател.

Това, което исках да кажа, е, че ако не се намери компромис между проевропейските сили у нас, българите ги чака тъмно бъдеще

в задния двор на руската империя. И да, Борисов прояви мъдрост и не се натиска да е премиер или министър. Не се натиска и Христо Иванов. Кирил Петков не отстъпва. Дано да прояви мъдрост, защото, ако не отстъпи, отиваме на избори, които ще бъдат спечелени от популистите и няма да има 30 млрд. еврофондове, изобщо няма да има евро и ни чакат тежки дни. Най-големият грях на Петков е, че раздели проевропейските сили и така обслужи Румен Радев и популистите, уточни Плевнелиев пред “24 часа”.

Като потвърждение на думите му бившият премиер Борисов се наложи да даде знак чрез сайта “Сега”, че засега не иска да се завръща за четвърти път като премиер. Още през миналата година, когато ГЕРБ на два пъти имаше възможността да вземе мандат за кабинет, той предложи друг за поста - Даниел Митов. Този път ГЕРБ просто ще върне мандата.

Подобен ход обаче засега липсва от Петков. Напротив, и в неделя сваленият премиер подчерта изрично, че “Промяната” няма никакво намерение да променя кандидата си за премиер. Който се казва... Кирил Петков.

Може само да се предполага кое го преобърна за ден, след като веднага след прокарания вот на недоверие той заговори, че няма значение кой ще е премиерът при новия опит на ПП да излъчи кабинет със своя мандат при завъртането на рулетката. И че за него постът не бил важен. Дали въодушевлението на ДПС и ГЕРБ след победата им в парламента, дали подкрепата на младите българи, стекли се на площада в подкрепа на Петков, Асен Василев, Никола Минчев. При всички случи

вече знаем, че емоционалността на премиера в оставка не е най-добрият му съветник

И както твърдеше убедено, че при тях двамата с Асен няма значение “кой е отпред и кой е отзад”, така сега дори обиди най-близкия си съидейник, че му е рано за премиер.

В същото време Петков си пожела Борисов да отстъпи. В ГЕРБ има достатъчно хора, с които можем да говорим, стига г-н Борисов да реши например да се оттегли на някой топъл остров, посъветва той.

Политическото лидерство обаче предполага освен отдаденост на каузи и

уважение към опонента В случая надделяващото его на премиера в оставка май не му позволи да се сети, че още преди седмици лидерът на ГЕРБ бе обяснил кристално ясно - няма как да остави партията си, защото така тя ще се обезличи.

ГЕРБ си има лидер, избран преди 3 месеца. Аз съм се дръпнал от депутатството, да не дразня, предложил съм кабинет без мое участие. Оттук нататък да им играя по свирката, да оставя една силна партия да стане брошка на “Продължаваме промяната” като ДБ, няма да стане. Категорично избори, отговори на “офертите” Борисов.

Втвърдяването на премиера в оставка изглежда доста странно и на фона на податките от опозицията, че биха могли да подкрепят дори правителство на малцинството, в което да не настояват за постове, ако го няма Петков. Неслучайно бе лансиран и доскорошният парламентарен шеф Никола Минчев, за когото, докато го сваляха от поста, в ГЕРБ и ДПС се клеха колко е добър и го харесват, но пострадал заради Кирил Петков. Името на Минчев бе лансирано и от хора от ПП като възможен премиер на второ правителство в този парламент. А предишни сондажи за Асен Василев показали, че и той е сравнително приемлив.

И изведнъж, след като се оказа първият свален с вот на недоверие от 143 г. насам (преди него това е преживял само първият премиер Тодор Бурмов през 1879 г.), Петков се втвърди. “Аз няма да се махна”, отсече той. Вероятно без да осъзнава, че именно като личност е пречка за разбирателство в това НС.

Първо, защото действително разделя българите с категоричната си позиция, че който не е с Кирил Петков, е мафия. Засега първият, който се обиди публично, е Слави Трифонов. (Виж вдясно.) Но вероятно много десни хора, притеснени от хаотичността в това управление, също си мислят, че друг млад, образован премиер може да поеме държавата в месеците, когато всички предричат още по-тежка ситуация.

Да не се връщаме към онзи момент, когато Петков прекалено активно участва в акцията на Бойко Рашков по арестуването на Борисов. А говорителката Лена Бориславова уверяваше колко радостни били всички да видят бившия премиер зад решетките.

Само че арестът се оказа незаконен,

обиските в дома на бившия премиер не откриха нищо и цялата акция се превърна в позор, порицан и в Брюксел. Още през март, когато Петков твърди, че е усетил предстоящото напускане на Слави, от ПП са били пратени парламентьори. Те получили ясен отговор от ГЕРБ - Борисов не може да прости срамните сцени, разиграни пред внуците му.

Вместо размисъл и смирение, воюващият Петков “пакетира” имената на всички врагове, с които няма да си говори - Борисов, Слави, Тошко Йорданов, Делян Пеевски, Костадин Костадинов. Единствената разлика между Петков и Борисов е, че единият е малко по-образован. В манталитета им няма никаква разлика, и при двамата доминира азът, заключи Йорданов.

И още щрихи към психопортретите на първите държавни мъже, този път от лидерката на БСП: На Радев президентската институция му е тясна. Той иска реална власт, посочи Корнелия Нинова. Тя познава прекрасно държавния глава като негов откривател и ракета носител и най-вероятно е права, че Радев си е представял как тласнатият от него нагоре в политиката Кирил Петков ще играе ролята на служебен премиер - кротко ще се отчита на президентската институция. Сега въпросът е дали Радев ще укроти генералския си жезъл и ще подпомогне разумния изход, или ще опита да постави всички под свое командване с четвъртото си служебно управление.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>