Ирина Величкова, кандидат за шеф на БНТ: Детски и културен канал вместо спортен

27.06.2022 13:47 Паола Хюсеин
Ирина Величкова по време на изслушването си в СЕМ

"Остави двама души да си говорят в студиото и телевизията умира." С този цитат от Хачо Бояджиев юристката Ирина Величкова обясни, че новините и публицистичните предавания на БНТ трябва да изглеждат по различен начин. Направи го, попитана от Габриела Наплатанова от СЕМ какви ще са новините под нейното ръководство, тъй като в концепцията й основно ставало дума за филми и имало само половин страничка за новини.

Величкова беше вторият кандидат за генерален директор на обществената телевизия, която се яви днес в конкурса, организиран от Съвета за електронни медии.

Ако спечели, ще превърне БНТ 2 в детски и образователен канал, а БНТ 3 ще е за култура. Така настоящите 4 политематични канала ще бъдат намалени за сметка на монотематични.

БНТ 1 ще остане с политематичен профил, но програмата ще бъде променена след проучване на аудиторията. Целта е тя излезе от комфорта на студията си и да се завърне в реалността. Според Величкова липсва покритие с картина, както и правилно таргетирани филми. Тя предлага вечерният филм да бъде показван веднага след новините. Даде пример с американския сериал "Ханибал", който БНТ показва в 23,30 ч, и обясни, че тя например не може да го гледа, защото на следващия ден е на работа. Малката подробност е, че "Ханибал" съвсем умишлено е в късния часови пояс заради съдържанието си, което е буквално страшно и не е предназначено за малка и млада аудитория.

Така или иначе, по думите й културата не се преразказва, тя трябва да се показва и съпреживява със средствата на телевизията.

Необходима е и програма за т.нар. семеен уикенд, за да може родителите примерно да показват на децата си защо е добре да се гледат старите български филми.

Според концепцията на Величкова БНТ 2 ще е специализирана програма с детско-образователен профил, ще има конкурси за младежки предавания, ще бъдат възстановени и детската редакция, и редакция "Образование".

Перспективата за БНТ 3, който е познат като спортния канал на обществената телевизия, е да се развие изцяло като канал за култура, тъй като има достатъчно спортни канали в българския ефир. Работното заглавие е "АРТ БНТ" и в него ще има две основни направления - кино и концерти. Късометражни филми няма къде да се гледат, а в момента има бум, обясни Величкова.

БНТ 4 ще остане за българите в чужбина със специализирани новини и подбрани предавания конкретно за тях.

Тъй като Величкова е била главен юрисконсулт на БНТ по времето на Кирил Гоцев, за членовете на СЕМ бе особено интересна историята около договора на БНТ с руската рекламна агенция "Видео интернешънъл", чийто договор е подписан именно от сегашната кандидатка за генерален директор.

"Подписът ми е по законосъобразност. Има и становище на СЕМ от 10 февруари 2004 г., според което договорът не противоречи на императивни разпоредби в закона", обясни Величкова. По думите й за този договор трябва да бъде питан Иван Такев, омбудсман на БНТ, който по онова време е бил в управителния съвет и е трябвало да каже дали е целесъобразен.

На въпроса дали би сключила такъв договор с подобни условия, ако стане директор на БНТ, Величкова обясни, че ситуацията тогава е различна от сегашната и няма как да се повтори. "В онези години БНТ все още имаше надежда, че може да изкара пари от реклама", каза тя.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>