Трудно, на два опита, съдиите избираха свои 6-има във ВСС

26.06.2022 21:46
Съдия Мина Топузова, която е председател на Избирателната комисия, обявява края на изборния ден. СНИМКА: ВСС
Избирателната комисия брои хартиените бюлетини.

В събота нито един не получи

повече от 50 на сто от гласовете

На два тура в събота и неделя съдиите избираха своите шестима в следващия Висш съдебен съвет (ВСС). Той трябва да започне работа от началото на есента, защото мандатът на настоящия състав изтича на 2 октомври.

За първи път от 2017 г., откогато кадровиците от съдебната квота се избират от общите събрания на съдии, прокурори и следователи, нито един кандидат не получи подкрепа още при първото гласуване. Според съдебния закон за избран от раз се смята този, който получил над 50% от всички гласували.

2197 бяха магистратите, имащи право на глас. Те даваха своя вот по два начина - електронно и чрез хартиена бюлетина, което ставаше във фоайето на Съдебната палата в София. И двата дни изборът започна в 8 и приключи в 18 часа.

В събота в гласуването се включиха 1442-ма съдии, тоест над 50%, което направи вота редовен.

В неделя активността беше по-слаба. Към 15 часа гласа си бяха дали 50,98%, което беше с близо 3% по-малко от събота. При първото гласуване най-голяма подкрепа - 699 гласа, получи Мария Терзийска, зам.-шеф на окръжния съд във Варна. Те обаче не ѝ бяха достатъчни, за да се класира от раз. При предишния избор преди 5 г. също се стигна до балотаж, но тогава все пак имаше съдия, който събра подкрепата на мнозинството от колегите си още на първия тур - Цветинка Пашкунова от ВКС.

Според закона при повторното гласуване, в което, за да е редовно отново трябва да участват над 50%, за избрани се смятат получилите най-много гласове.

15 бяха кандидатите за ВСС от съдийската квота. От тях шестима отиват във ВСС. Сред кандидатите нямаше нито един от апелативен, Върховния касационен и Върховния административен съд.

В събота по искане на петима от кандидатите преброяването на хартиените бюлетини беше показано онлайн. Така всеки можеше да види, че на много от бюлетините съдиите бяха отбелязали само две-три имена. При излъчването се видя още, че съдия беше написал, че ВСС е вреден.

Това не е първият труден избор за кадровици от съдийската квота. През есента на миналата година те бойкотираха гласуването за двете овакантени места в съдийската колегия, които стоят незапълнени. Тогава гласуваха едва 669.

Около новия състав на ВСС обаче по-големият въпрос е дали до началото на октомври ще бъде попълнена парламентарната квота. Народното събрание трябва да избере с поне 160 гласа 11 души - шестима в прокурорската колегия и петима в съдийската. За всеки се гласува поотделно. Ако това не се случи, има два варианта. Сега действащия съвет да работи до попълване на парламентарната квота или новият да започне да функционира, но в непълен състав.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>