Сугарев: Ветото за Македония е като смокиново листо, крие срамотиите на политиците

25.06.2022 20:01
Едвин Сугарев, поет, политик, общественик и дипломат

Всъщност ветото за Македония беше нещо като смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, и това е позорно, каза пред "Фокус" Едвин Сугарев, политик и дипломат.

Проблемите, които застават пред България са много тежки, защото крайната цел е да се събере марионетно и по-силно ориентирано към Русия правителство, отколкото правителство ориентирано към ЕС, обясни Едвин Сугарев по повод падането на кабинета и решението на парламента относно РСМ.

„Ако става дума за днешното гласуване в българския парламент, трябва да не забравяме и нещо друго – темата с ветото на Северна Македония беше секвализирана. Беше казано, че който се осмели да вдигне това вето, е национален предател, и едно българско правителство току-що падна с гласовете на същите тези, които подкрепиха същия този документ. Това е един от големите парадокси в българската политика. Всъщност ветото за Македония беше нещо като смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, и това е позорно“, възмутен е дипломатът.

Според него интересите, които управляващите са засегнали, е довело до сваляне на това управление с цел да се събере марионетно и по-силно ориентирано към Русия правителство.

„Това са всъщност интересите на българските олигарси, интересите на тези, които обслужват пропутинската политика в България, интересите на „Газпром“, интересите на тези, които прекарваха стоки през „Капитан Андреево“. Ето тези срамотии прикриваха и това прикриване няма да бъде забравено“, увери той.

Като изход от ситуацията Едвин Сугарев вижда предсрочни избори, но изрази и опасенията си, че може да се мине и през нова изборна спирала, тъй като бъдещият парламент ще повтори структурата на настоящия, но „още по-раздробен и с още по-нетърпими отношения между партиите в него“.

Що се отнася до бъдещото присъединяване на Западните Балкани към ЕС, той е на мнение, че този ход е наложителен, защото това е най-сигурният механизъм за спирането на Русия.

По думите му в така създалата се ситуация нямаме голям избор – „настоящето е просто пред нас и ние трябва да се справим с него. Tова е задача на всеки от нас. Това е моралното изкискване на времето, в което живеем“, подчерта дипломатът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>