Еди Рама - грубоват художник с особено чувство за хумор

25.06.2022 17:59
ЕДИ РАМА

Интересна шега на албанския премиер разказваше Бойко Борисов преди 4 години

Бихме могли да спорим коя страна има най-богато украсен правителствен офис - позлатения Елисейски дворец, Кремъл, наподобяващ крепост, или масивната Голяма зала на народа в Пекин. Но никой лидер няма офис като този на Еди Рама, премиерa на Албания. Стените са покрити със стотици рисунки и цветни абстракции. Оказва се, че тапетът е по негов собствен дизайн.

“Ако изкуството не може да направи политиката по-разумна, политиката със своята лудост понякога може да направи изкуството още по-добро”, казва той пред в. “Гардиан”.

Рама е рядко срещан лидер - не политик с артистични пристрастия, а истински творец на власт. Бивш професор по изкуство, той нямал намерение да влиза в обществения живот и когато го направи, не изостави първоначалната си кариера.

Рама, лидер на Социалистическата партия на Албания, дойде на власт през 2013 г. Преди 11 г. бе кмет на Тирана. С малко пари за ремонт на остарялата инфраструктура предприе шарена реконструкция, като нареди мрачните жилищни сгради от комунистическата епоха да бъдат пребоядисани в ярки цветове. С това създаде осезаема атмосфера по улиците на Тирана, каквато не се среща другаде на Балканите.

Сега, на фона на острите дебати за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, Рама взе често да се изказва за България. Последната му крайно остра реакция бе провокирана от продължилото дълго време вето на България върху старта на преговорите за членство между ЕС и Северна Македония. Албания е обвързана със своята съседка, затова София на практика блокира и Тирана. Албанският премиер нарече страната ни “позор за Европа”. Последва остра реакция от българското МВнР. (Виж долу.)

Но това не е първият път, в който Рама влиза в българските новини, обикновено със спорното си чувство за хумор. Само преди 2 седмици се пошегува, че Димитър Ковачевски (министър-председател на Северна Македония - б.р. ) е премиер на “бъдеща Западна България”, визирайки непрекъснатите според него нови искания на София към Скопие. Същата шега Рама вече бе използвал към предходния македонски премиер Зоран Заев. “Всички имат право да се чувстват напълно фрустрирани, че изведнъж се появява България и иска нещо повече. Казах на Зоран, че се надявам да не искат да се наречете Западна България, защото тогава ще трябва да се върнете при гърците да преговаряте”, каза Рама през лятото на 2021 г. на икономически форум в Скопие.

Твърди се, че Рама поддържа искрено приятелство с Бойко Борисов (на когото благодари вчера). Преди време българският експремиер разказа случка с албанеца, докато двамата с Борис Джонсън, тогава външен министър на Великобритания, си седели на срещата на ЕС - Западни Балкани в Триест. Видял ги Еди Рама и казал: “От малък искам да съм и аз в ЕС, но никога не съм предполагал, че Борис ще излезе от съюза, а Борисов ще остане да го управлява”, разказа през 2018 г. Борисов.

 Външно поиска от албанския премиер да си мери езика

“Албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване.” С тази позиция излезе българското външно министерство по адрес на Еди Рама вчера. Повод стана коментар на албанския премиер от по-рано през деня.

Рама определи като “позор” това, че “България държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа, докато 26 други страни от ЕС все още стоят в плашеща демонстрация на безсилие”.

МВнР призова за спазване на добрия тон за общуване. “Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател”, реагираха от София.

Еди Рама отговори със серия от публикации в туитър. “О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!", написа той. В друга публикация твърди, че кратък телефонен разговор с Бойко Борисов бил достатъчен, “за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания”.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък сподели пост на Рама, в който той се хвали с ново обаждане от Борисов. “Истински приятел, истински лидер. Неговата ГЕРБ и останалите партии спасиха имиджа на България и ЕС. Сега ЕС трябва да действа бързо!”, пише албанският премиер.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>