България пусна Скопие на преговори за ЕС (Обзор)

24.06.2022 22:18 Павлета Давидова
Поддръжниците на “Възраждане” издигнаха плакати “Македония е България”.
Цитираната публикация в сайта на “24 часа”.
Факсимиле от броя на “24 часа” от 20 юни.

След години блокаж между София и Скопие и истеричните последни седмици, през които българското вето върху старта на преговорите за членството на Северна Македония в ЕС се превърна в лоста за свалянето на правителството, само за 4 часа то падна.

Толкова отне на парламента дебатът да се подкрепи ли предложението на френското председателство за започване на преговорите.

Окончателното решение за падане на ветото бе взето със 170 гласа “за” от “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, “Демократична България” и ДПС. 37 бяха против - всички от ИТН и “Възраждане”, четирима от БСП и двама независими.

Въздържаха се 18 социалисти, един от ПП и двама независими.

Народното събрание прие проекта на “Демократична България”, внесените преди него на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени. Така се извървя процедурата, която премиерът Кирил Петков поиска - решението да е в ръцете на депутатите и те, а не Министерският съвет да вкарат в НС офертата “Макрон”.

С вчерашното решение Министерският съвет получи мандат от Народното събрание да завърши преговорния процес със Скопие, но при 4 условия.

Едно от тях е вписването на българите в конституцията на РСМ на равна основа с другите народи.

Нищо в преговорната рамка не трябва да бъде тълкувано като признаване на македонски език от България.

Изискват се и гаранции за спазване на договореностите за добросъседство, за които ЕК трябва да информира съвета преди всяка междуправителствена конференция.

Актът на парламента дойде в последния възможен момент - докато в Брюксел още заседава Съветът на Европа, и броени дни преди края на френското председателство, от чиято страна дойде формулата за разсичане на възела между София и Скопие. Това е най-добрата за България оферта, категорични бяха премиер, президентът, парламентарните партии без ИТН и “Възраждане”. Признаха го дори от БСП, но настояваха въпросът да не се решава сега. За първи път българските условия стават част от преговорната рамка на ЕС и ако македонската страна не ги изпълнява, просто няма как да постигне еврочленство.

При започващото от 1 юли чешко председателство предложените условия може да са други, предупреди ден по-рано външната министърка в оставка Теодора Генчовска, чиято заслуга за изработването на двустранния протокол всички политици признаха.

Българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в ЕС. интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз, реагира веднага Кирил Петков от Брюксел. Останалите лидери на ЕС дадоха да се разбере, че чакат това решение, макар на този етап македонските власти да отхвърлиха категорично офертата.

Време е правителството на РСМ да поведе своята нация. Те са готови да направят стъпките това да стане реалност. С помощта на европейската дипломация, на натовските партньори ще могат да преодолеят трудностите и да поведат своята нация към Европа, коментира още Петков. И благодари на много хора за постигнатия резултат: Като започнем от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки може би натиска от партията, която я е издигнала, че това е най-доброто решение в този момент за България. Благодаря на Генчовска за смелостта въпреки постовете на Слави Трифонов. Добави, че там

всички евролидери поздравили България, че е взела проевропейска позиция.

“Предложението на ЕС е изключителен успех на българската дипломация, а вратата пред Западните Балкани вече е отворена. 24.06.22 г. вече е историческа дата за България, а огромното мнозинство от българските депутати застана на правилната страна на историята”, гласи официалната позиция на ПП.

Президентът Румен Радев запази мълчание по темата. От ИТН го призоваха да резсекрети стенограмата от КСНС.

България не вдига ветото, а подсилва силата му,

обясни лидерът на ДБ Христо Иванов, чиято инициатива да внесе приемливо за всички проекторешение спаси процедурата във външната комисия и гласуването вчера в залата. Проблемът на ПП бе, че категорично не желаеше да подкрепи проектите на ГЕРБ или ДПС, въпреки че бяха близки.

Оттук нататък във всеки момент, в който РСМ не изпълнява своите ангажименти не само в двустранните отношения, а като кандидат-член за ЕС, ветото, което им се налага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство, застанало зад България. Ако не променят конституцията си, няма да видят преговори. Това еднозначно се разбира от френското предложение, описа Иванов.

Въведохме нови 70 вета - има 35 нови глави, за всяко отваряне и затваряне ще има вето, включи се Настимир Ананиев от ПП.

От ГЕРБ прокараха тезата, че на партията им е заслугата за пробива в двустранните отношения. Но им бе напомнено, че през 2019 г. правителството на Борисов наложи вето върху провеждането на междуправителствената конференция, която трябваше да даде зелена светлина за членството на Скопие.

6 месеца проваленото правителство на задкулисието не успя да направи предложение РСМ да стартира преговори. От 16 юни до 22 юни това провалено правителство пак не си свърши работата да внесе в НС какво да е решение. И се стигна до това пак ДПС да внесе френското предложение. Друг е въпросът, че вече има съревнование кой какви други предложения да направи и да пренаписва смислово предложението на ДПС. Не държим на авторство, важно е да решим проблема, заяви пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Два дни по-рано обаче ДПС разтури заседанието на външната комисия, което трябваше да гледа офертата преди срещата в Брюксел.

Текстът на ДБ е най-близо до истината, но е проблем липсата на яснота по все още неподписания двустранен протокол, който също е част от преговорите, обясниха от БСП. Тук стои и въпросът как може министър в оставка да го подпише, каза Кристиан Вигенин. За БСП червената линия е македонският език. Някои казват - нямаме време.

България има време. Ние сме държава на над 1300 г., ще издържим още месец-два,

в които спокойно да разположим нашите действия. Компромис днес означава компромис с българския интерес, с досегашните ни позиции, с убежденията на нашите членове и симпатизанти. БСП не е готова днес да направи такъв компромис, обяви Вигенин. Но след като 18 червени депутати гласуваха “въздържал се” вместо “против” и смутиха симпатизантите си, се наложи ръководството на БСП да излезе с позиция, че не е предало националния интерес - нали никой не е натиснал “за”.

Плакати “Македония е България” издигнаха от “Възраждане” по време на дебата, а техни привърженици от балкона държаха листове с “ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ - национални предатели”. Лидерът Костадин Костадинов обвини, че се действа под чужд натиск, а Макрон си решавал вътрешни проблеми.

А Слави Трифонов посвети нов пост във фейсбук - вече официално имало нова коалиция ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС. С открито писмо до лидерите им ги призова да си направят ново правителство. Коалицията ще има 182-ма депутати - конституционно мнозинство за съдебна реформа, написа той.

Цитати от “24 часа” - аргументи и на двете страни

Цитати от публикации на "24 часа" бяха използвани като обосновка в парламентарния дебат за Северна Македония. Текстове на вестника ползваха както противниците за отпадането на ветото над Скопие и преговорния им процес, така и поддръжници на тезата, че трябва да бъде дадена зелена светлина на френското предложение.

Пръв с цитатите започна лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. “Тази сутрин чета в "24 часа" статия със заглавие “Еманюел Макрон: Упражнихме много силен натиск върху България”. Защото Макрон опитва да реши вътрешнополитическите си проблеми на наш гръб”, заяви Костадинов.

Малко след него думата взе депутатът от “Продължаваме промяната” Искрен Митев. “Уважаеми колеги, днес е чудесен ден за македонска сватба, булката е Русия, а зестрата е в копейки. Костадин Костадинов започна с цитат от “24 часа” и сега аз искам също да направя цитат от “24 часа” - “Истината за Северна Македония: Кирил Петков промени ЕС", каза депутатът. И подчерта, че никога не е имало по-добро предложение, в което ЕС ще защитава българската позиция. Когато говорим за дъно, истинското дъно бе, когато ДПС и “Възраждане” бяха заедно на площада и развяваха знамена”, заяви Митев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>