НАСА възрази срещу продажбата на лунен прах и умрели хлебарки на търг

24.06.2022 20:21

НАСА настоява тръжната компания "Ар Ар окшън" от Бостън да спре продажбата на лунен прах, предаде БТА. Лунният прах е събран през 1969 г. от мисията "Аполо 11", с част от който са хранени хлебарки, за да бъде определено дали той съдържа патогени, застрашаващи земния живот. Адвокатът на НАСА заявява в писмо до организатора на търга, че материалът все още принадлежи на правителството.

Материалът от експеримента - флакон с около 40 милиграма лунен прах и три мъртви хлебарки, се очакваше да бъде продаден за поне 400 000 долара, но беше изтеглен от търга, съобщиха от аукционната къща.

"Всички проби от "Аполо", както е предвидено в тази колекция от предмети, принадлежат на НАСА и на никое лице, университет или друга организация не е било давано разрешение да ги съхранява след анализ, унищожаване или друго използване за каквато и да е цел, особено за продажба или индивидуална изложба", се казва в писмото на НАСА, в което се настоява за незабавно прекратяване на наддаването.

В друго писмо адвокатът на НАСА иска от "Ар Ар окшън" да работи с настоящия собственик на материала, за да го върне на правителство.

Мисията "Аполо 11" донесе на Земята повече от 21,3 кг лунен грунт. С част от него са хранени насекоми, риби и други дребни същества, за да бъде проверено дали ще умрат.

Хлебарките, които са били хранени с лунен прах, са занесени в Университета на Минесота, където ентомоложката Марион Брукс ги препарира и изследва.

"Не открих никакви доказателства за наличие на инфекциозни агенти", казва Брукс пред вестник "Минеаполис трибюн" през октомври 1969 г. Според статията тя не е открила доказателства лунният материал да е токсичен или да е предизвикал някакви други лоши ефекти при насекомите. Брукс умира през 2007 г.,

Но лунният грунт и хлебарките така и не са върнати на НАСА, а са изложени в дома на Брукс. Дъщеря й ги продала през 2010 г., а сега те отново са обявени за продажба от поръчител, когото тръжната къща не разкрива.

Не е необичайно трета страна да предяви претенции към нещо, което се продава на търг, казва Марк Заид, адвокат на "Ар Ар окшън".

"НАСА има опит в търсенето на предмети, свързани с ранните космически програми", въпреки че е била непоследователна в това отношение", продължава Заид. По собствено признание на НАСА, агенцията не е знаела за предишния търг на материал от експеримента с хлебарки.

"Работили сме с НАСА и преди и винаги сме си сътрудничили с правителството на САЩ, когато то предявява претенции към предмети", каза Заид. "В крайна сметка искаме да действаме правилно и законосъобразно."

"Ар Ар окшън" засега задържа партидата, но в крайна сметка от продавача зависи да се разбере с НАСА.

Други от От страната и света

Радан Кънев: Неосъществената ротация намалява шансовете ни за бързо влизане в Шенген по суша

Шансовете на България за скорошно влизане в Шенген по суша, както и в еврозоната, рязко намаляват заради неслучилата се ротация на партиите в управлението в последното редовно правителство

Бойко Борисов: Бащата на сглобката беше покойният Алексей Петров (На живо)

"С Алексей Петров, който направи сглобката, бяхме в един отбор. Бащата на сглобката беше покойният Алексей Петров." Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти

Благотворителен великденски базар се проведе в Министерството на образованието (Видео)

Близо 500 деца, ученици и учители се включиха в благотворителен великденски базар в МОН. Министърът на образованието и науката Галин Цоков откри събитието

Представиха дигитализирането на културно-историческото наследство на Русе

Близо 30 000 снимки, книги, документи и други артефакти, съхранявани в архивите на Община Русе и партниращите културни институти, са трансформирани дигитално като част от проекта „Опазване и

60 квадрата в “Хладилника” или "Овча купел" носят поне 4,5% доходност на година

Около 1/5 от сделките в столицата са с цел купувачът да спаси спестяванията си от инфлацията Новият тренд: фирми предлагат апартамента готов за нанасяне и с гарантиран приход от наем за първите 2

>