Кирил Петков: Парламентът взе историческо решение, всички премиери ни поздравиха

24.06.2022 17:28
Кирил Петков

"Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на Френското предложение за присъединяване на Северна Македония в Европейския съюз, написа министър-председателят в оставка Кирил Петков в Туитър.

„Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз“, смята премиерът.

„Наистина отговорно решение. Аз искам да благодаря на доста хора, които стигнаха до този резултат, като започнем от външния министър Генчовска, която каза ясно, че това е най-доброто решение, въпреки ,може би, натиска от партията, която я е издигнала”, коментира Петков.

„Благодаря и на всички в парламента. Както видяхме 180 гласа от 240”. Това беше начинът да се вземе това решение”, добави Петков.

Според него оттук нататък българските искания стават европейски и сега е ред на РС Македония да ги изпълни и да покаже, че наистина се стреми към членство в ЕС.

„Всичките премиери ни поздравиха. От Шарл Мишел, през Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен – всички ни поздравиха. Благодариха ни, че те са разбрали условията, които са важни за България и тези условия всъщност са европейски. Много е важно правата на българите да са защитени в Северна Македония. Това е европейско виждане”, посочи Петков, коментирайки реакцията на европейските лидери от Съвета на ЕС на решението на българския парламент.

„Аз мисля, че това предложение е много добро и за Република Северна Македония. Първо то ѝ отваря пътя към ЕС. Второ и те трябва да искат правата на всички общности да са защитени. Това значи да си европейска държава”, заяви Петков.

Българският премиер посочи, че сега натискът от ЕС ще се прехвърли върху Скопие.

„Сега въпросът е силните националистически сили да не вземат превес в Република Северна Македония. Ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем дотук. Сега тяхната цена трябва да бъде също платена”, счита Петков.

„Друг е въпросът, че цената, която ние платихме не беше реално за Република Северна Македония, а за това, че спряхме корупцията”, подчерта премиерът и добави: „А мъглата, свързана с Република Северна Македония беше просто едно извинение, което всъщност днес се доказа от това, че външният министър, издигнат от „Има такъв народ”, го подкрепи”.

„Ние изнасяме всякакви оръжия и муниции за нашите партньори. Няма скрит внос в Украйна. Имаме износ най-вече към Полша”, отговори Петков на обвиненията, че България нарушава решението на Народното събрание да не изнася оръжия за Украйна.

„Имахме решение на Народното събрание по темата Украйна, изпълняваме го”, заяви Петков.

След дълги дебати днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за Република Северна Македония.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>