Елена Гунчева: Очаквах повече разум от Костадинов, помисли се за кумир

24.06.2022 14:19 Радко Паунов
Елена Гунчева

- Още днес пращам оставката по куриер в парламента

- Колежка от ГЕРБ ми помогна да сляза по стълбите, никой от "Възраждане" не ме попита как съм

- За 6 месеца в Народното събрание понесох големи щети в личен и професионален план

- Няма да ходя нито при Янев, нито в ПП, нито в БСП и ГЕРБ

Пловдивската депутатка от "Възраждане" Елена Гунчева първоначално обяви, че се оттегля от парламента на 30 юни заради Костадин Костадинов. Той обаче я попита защо не я депозира  още днес.  По думите му в партията имали индикации за нея, че можела да остане в Народното събрание, ако се сформира правителство. Две седмици по-рано Гунчева сподели пред близки, че възнамерява да се оттегли, защото е силно разочарована. Ето какво каза пред "24 часа" тя.

- Г-жо Гунчева, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пита като сте толкова принципна, защо не си подадете оставката още днес и изразява съмнения, че ако се създаде нов кабинет, вие няма да се оттеглите. Какво ще му отговорите?

- В момента съм организирала нотариус, ще отида да я подпиша и ще изпратя оставката още днес в Народното събрание по куриер. Принципна съм за разлика от него. Бях обявила, че на 30-и ще я подам, но като видях реакциите, реших да побързам. Говорих с администрацията в парламента. Проблемът е, че трябва да ми се прекъснат болничните и те не знаят точно каква да бъде процедурата. Но съм категорична. Пращам оставката днес и като я получат в началото на другата седмица, да я разглеждат.

- Как ще отговорите на съмненията на Костадинов, че неслучайно сте отсъствала при гласуването на вота срещу кабинета?

- От 31 май ме няма. И Костадинов го знае много добре, защото и преди това съм куцах и се влачих. Най-накрая се наложи да се лекувам. Дори не ме попитаха какво ми е. Никой не ми се обади. Трябваше сама да се смъквам по стълбите в парламента, когато отидох да гласувам оставката на Никола Минчев. Най-накрая една жена от ГЕРБ, на която не й зная името, ми помогна да сляза по стълбите.

- Тогава казахте, че "ако трябва с носилка ще вляза в парламента, за да гласувам срещу Минчев". Защо шест дни по-късно не отидохте отново за вота?

- Сега дори не мога да пътувам. Но извинявайте, да гласувам и с Делян Пеевски.

- Какъв е здравословният ви проблем?

- Преди две години паднах на протестите и си усуках коляното, счупих си и малкия пръст на крака. Оттогава като го натоварвам, много ме боли. За именния си ден бях на Фотинските водопади и там въврях по едно стръмно дере. На следващият ден започнаха зверски болки. Коляното ми се поду и не мога да го оправя. Ходя на физиотерапия и днес пак съм на ортопед.

- Разочарована ли сте от участието ви в политиката?

- Откровено казано да. Очаквах Костадинов да прояви повече разум. В началото горе-долу слушаше хората, показваше уважение. Но като влезе в Народното събрание задълбочи проблемите. Помисли се за кумир. Нещо като Борисов. Освен думата аз не съм чула друго.

- Кога установихте, че не е вашият лидер?

- Някъде след средата на януари започна да казва как ще се гласува, без да обяснява защо. Когато се опитах да обясня, че трябва да се направи някаква законодателна програма, какви приоритети да имаме и какви закони да внесем, общо взето не прояви внимание. Всеки си внася каквото си иска. Абсолютен хаос. Проблемът е, че много от хората, които виждам в групата, не са експерти с какъвто и да било управленски опит. Извинявайте, но Искра Михайлова е била аниматор в детски център. Това й било най-престижната длъжност.

- За този 6-месечен престой в парламента какви щети понесохте?

- Големи в личен и в професионален план. Аз съм адвокат и усещам как клиенти започнаха да се отдръпват. Постоянните пътувания до София ме откъсват от моята професия. Най-вероятно не е за мен тази работа. Усетих го, когато видях какво става в Народното събрание. Винаги е имало парламенти, които не са били читави, но този удари дъното.

- Неотдавна бяхте се оплакала на личния си профил, че Костадинов ви е принудил да премахнете публикация. Какво бяхте написали?
- Бях нарекла премиера Просто Киро. Той отсече, че това е министър-председател и така не може да се пише за него. Окей, премахнах публикацията. Но ако отворите страницата на друг колега - Николай Дренчев, поне на 10 места е нарекъл по същия начин министър-председателя. Но за него няма никакъв проблем.

- На моменти не пресолявахте ли манджата с вашите публикации в личния ви профил с определяния като "Розови понита", "Просто Киро" и т.н.?

- Я погледнете какво пишат Цончо Ганев и Николай Дренчев. Май всички политици в последните години сме поизнервени. Смятам, че към мен отношението беше по-тенденциозно. Все пак съм разумен човек и нито пред медиите, нито от трибуната на парламента бих си позволила да казвам нещо скандално.

- Хората, които ви познават, казват, че сте спокоен и отзивчив човек. А от публикациите ви това не личи.

- Това се втълпява от противниковата страна.

- Оттук нататък?

- Гледам си работата и ще го мисля. Нека се излекувам, да мине лудницата с парламента. Дай Боже да се стабилизират нещата в държавата. Но няма да ходя нито при Стефан Янев, нито в ПП, нито в БСП, нито в ГЕРБ, нито в ДБ.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>