Началникът на столичния КАТ в ареста незаконно както Бойко Борисов

24.06.2022 01:00 Димитър Мартинов
ТЕНЧО ТЕНЕВ

Комисар Тенчо Тенев отведен в килия 2 часа преди министърът на ГЕРБ Христо Терзийски да предаде властта на Бойко Рашков

МВР написа нова инструкция за правата на заподозрените в престъпления

Началникът на столичния отдел “Пътна полиция Тенчо Тенев е бил задържан незаконно на 12 май миналата година. Това е решил Софийският районен съд и е отменил заповедта, с която тогава го отведоха в килията по разследването на “Вътрешна сигурност” срещу него.

Тенев беше задържан само 2 часа преди първото служебно правителство да поеме управлението на страната. Министър на вътрешните работи беше настоящият депутат от ГЕРБ Христо Терзийски, а разработката срещу Тенев е от времето, когато на този пост е бил Младен Маринов.

Тенчо Тенев беше обвинен от прокуратурата, че като шеф на Охранителна полиция в Асеновград е избрал фирма, която да сложи камери като дарение на районното без съгласувална процедура, какъвто е редът. Освен камерите, подписал договори да се доставят автомобилни части и консумативи, както и за ремонти на патрулките. Тенев бе подведен под отговорност и за намерени 200 патрона в дома му, които били незаконни, казаха от прокуратурата. После той показа разрешителното си за тях. Прокуратурата удължи полицейското задържане до 72 часа, но не му поиска постоянен арест, нито отстраняване от длъжност. Вместо това го пусна с гаранция от 10 000 лева.

Това е второ дело срещу МВР, което Тенев печели. По времето на Цветан Цветанов той бе освободен от поста заместник-шеф на столичната “Пътна полиция” и след години съдебни битки осъди министерството. Така бе върнат на работа като началник на столичния КАТ през 2014 г. На поста бе до 2020 г., когато бе преместен в Асеновград от Младен Маринов. Миналия октомври Тенчо Тенев бе върнат като шеф на столичния КАТ.

“Доволен съм от решението. Сега съм обвиняем и още не мога да обжалвам прокурорското задържане, но когато е възможно, ще го направя”, коментира той пред “24 часа”.

Задържането му на 13 май 2021 г. беше същото като това на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова по разследването срещу тях, че са изнудвали Васил Божков. На първа инстанция съдът също отмени арестите им за 24 часа от МВР. Тенев бе задържан по дело, по което вече е давал показания месеци преди това. Същото беше направил и бившия премиер Борисов. За разлика от лидера на ГЕРБ обаче комисарят се сдоби с обвинение.

В деня, в който се разбра, че задържането на Тенев е обявено за незаконосъобразно, МВР пусна за обществено обсъждане промени в наредба, според които още с ареста си човек ще получава листовка, която обяснява, че може да го обжалва. В нея е включено още, че арестуваният има право да не отговаря на въпроси за престъплението, за което е задържан, както и на адвокат. Ще има обяснение, че може да получи медицинска помощ, да се обади по телефона и да уведоми близки, за да му дойдат на свиждане или да получи колет.

Декларацията с правата и досега съществуваше в наредбата, но реално не се даваше на задържаните. Предложените промени са свързани и с ангажиментите на МВР по пътната карта за изпълнение на осъдителните решения срещу България от Европейския съд по правата на човека. Основните нарушения, за които България е осъждана, са неефективното разследване на оплаквания от полицейско насилие и за прекомерен психологически натиск върху заподозрени или близки до тях при провеждане на полицейски операции.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>