Съветник: Стимули за електромобили ще помогнат за чист въздух в Пловдив

23.06.2022 11:12 24 часа Пловдив онлайн
Владимир Темелков

Едва 4000 са екологичните коли в страната, а тези с дизел и бензин - 3,2 млн., изтъква Владимир Темелков

“Пловдив може да стане пример за други общини в България, ако разработи и приеме на местно ниво пакет от стимули за електромобили, регистрирани на територията на града”, убеден е общинския съветник от “Съюз за Пловдив” Владимир Темелков.

Според него темата за стимулиране на гражданите, които искат да си купят или вече имат екологочно чисто превозно средство, е изключително важна като е една от мерките за подобряване на въздуха.

В питането до кмета за броя на електромобилите, стикерите за безплатно паркиране в синя зона, наличието на частни и общински зарядни станции, Темелков подчертава, че всички плюсове са на страната на екологичните коли.

Той напомня, че Германия забрани продажбата на дизелови и бензинови автомобили, което е ясен знак към коя посока поема автомобилопроизводството. В същото време България изостава в преминаването към екологични превозни средства от други държави в ЕС. Към края на 2021 г. електромобилите в България са около 20 на сто от всички коли.

“Броят им в страната е около 4000, а на дизеловите и бензиновите автомобили - 3 200 000. Вероятно това е една от причините България да е единствената  в ЕС, на която от ЕК е отказана субсидия за покупка на електромобил”, изтъква съветникът.

Той дава примери как в други държави на ЕС стимулират електромобилите.

- В Румъния помагат със суми до 10 000 евро при покупка на нов електромобил и 1250 евро, ако върнеш стария за скрап.

- В Гърция дават 5000 - 8000 евро и облекчения в данъците.

- В Унгария стимулират със 7350 евро, а в Германия - до 9000 евро в зависимост от цената на електромобила.

В България засега стимулирането е нулево.

Предимствата на електомобилите са безспорни, отбелязва Темелков. При пробег около 500 км в нормални градски условия разходът за пълно зареждане в домашни условия е приблизително 25 лв., а на публична зарядна станция - 40-50 лв. с ДДС.

Темелков поставя и още един въпрос - за необходимостта в Пловдив да има ясни правила и строг контрол за управление на индивидуални електрически превозни средства, в частност - скутери и тротинетки.

Той предлага от името на групата да се сформира работна група към Комисията по обществен ред, транспорт и защита при бедствия, която да изготви проект на Наредба. Правилата ще се базират върху Закона за движение по пътищата и ще важат не само за електрически превозни средства на фирми, които ги предоставят под наем, но и на граждани.

Работната група може да бъде в състав от 14 души, сред които са представители на ОП ОКТ, “Паркиране и репатриране”, на правна и стопанска дирекции на Община Пловдив.

“Наредбата, с посочените в нея санкции за нарушители е необходима, за да се гарантира повече безопасност при предвижването с този безспорно удобен, евтин и екологично чист алтернативен транспорт”, коментира Владимир Темелков.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>