Парадокс: ГЕРБ и ДПС помагат на премиера и свален, да вдигнат ветото за Македония (Обзор)

22.06.2022 22:22
Теодора Генчовска отиде във външната комисия на НС с очакване за смели решения, а си тръгна без дори да я изслушат
Бойко Борисов

В парадоксална политическа ситуация се озова ветото на България срещу началото на преговорите между ЕС и Северна Македония. В парламента едновременно има мнозинство то да бъде вдигнато, а в същото време няма кой да внесе проект на решение това да се случи.

ГЕРБ и ДПС настояват вносител да е правителството и премиерът Кирил Петков, той прехвърля обаче топката към парламента и външната министърка Теодора Генчовска, която подаде оставка заедно с останалите членове на кабинета от “Има такъв народ”. Финално все пак ГЕРБ и ДПС поотделно ще внесат решения вместо кабинета, стана ясно късно снощи.

Разрешение за вдигане на ветото се очакваше да се появи след свиканото спешно за 15 часа в сряда заседание на външната комисия на парламента. В четвъртък то трябваше да бъде одобрено от всички депутати и Кирил Петков да отиде с позиция в подкрепа на т.нар. френско предложение на Европейския съвет и срещата ЕС - Западни Балкани в Брюксел.

Ръка за вдигане на ветото подаде преди обед в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И предложи 59 депутати от ГЕРБ. Но

с условието премиерът Кирил Петков да представи проект на решение, приет от правителството

Борисов дори обяви, че ако Петков не внесе решение, ще го направят опозиционните депутати. (Виж още за изявлението на лидера на ГЕРБ долу.)

Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения към парламента, за да може Европа да продължи напред, написа веднага след изявлението на Борисов еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

Правителството да не се крие зад Народното събрание, призова по-рано през деня и президентът Румен Радев. МС е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока, заяви той в Пловдив.

Отговорът дойде през началника на кабинета на премиера и говорител на правителството Лена Бориславова. Премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първо през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа, и след това през Министерския съвет, обясни тя пред “Дневник”.

Веднага след офертата от Борисов е имало обсъждане при премиера в тесен кръг, на което вицепремиерът

Асен Василев е бил против правителството да предлага вдигане на ветото

В резултат било решено това да направи външната министърка Теодора Генчовска. И тя получи писмо от шефката на външната комисия на парламента Венцислава Любенова от ПП, с което настоява външната министърка да внесе в парламента решение, което да даде мандат на правителството да подпише двустранния протокол със Скопие и да одобри френското предложение за Северна Македония. “24 часа” разполага с копие на писмото, подписано от Любенова, в което тя все пак дава свобода на Генчовска проектът за решение да отговаря на нейните собствени разбирания.

Външната министърка обаче няма право да внесе сама проект за решение на Народното събрание. Според конституцията това става задължително с решение на Министерския съвет. В това решение трябва и да е ясно разписано правителството точно какъв мандат иска от парламента.

ГЕРБ и ДПС помагат на премиера и свален, да вдигне ветото за Скопие

В отговор обаче Генчовска вкара в Министерския съвет рамкова позиция за участието на премиера Кирил Петков на Европейския съвет в Брюксел в края на тази седмица. В доклада на министърката подробно се описва френското предложение (виж основните му предложения на инфографиката), но Петков е задължен да поддържа досегашната българска позиция и да не вдига ветото. Освен ако междувременно парламентът не излезе с позиция РСМ да започне преговори.

Очакваме смели решения,

заяви Генчовска на влизане на заседанието на парламентарната комисия.

Вместо това депутатите от комисията отказаха дори да я изслушат и да обсъдят френското предложение. Като това решение за отлагане на обсъждането бе взето с гласовете на ГЕРБ, които по нареждането на лидера си Борисов трябваше да предложат вдигане на ветото. Вместо това обаче заедно с ДПС, ИТН и “Възраждане” те решиха въобще да отложат разглеждането на офертата “Макрон”.

Ако МС не смее да внесе решение в парламента, ние ще го внесем с интересите на България, закани се пък бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева на проваленото заседание на външната комисия. Колегата ѝ Даниел Митов обвини премиера, че бяга от отговорност и я прехвърля на парламента.

Кристиан Вигенин от БСП обаче обясни, че решенията на НС имат задължителен характер за премиера и кабинета. И напомни, че подобна процедура е правена, когато Борисов трябваше да отиде в Брюксел и да вземе отношение по мерките, свързани с миграцията.

Със съгласието на Борисов НС му забрани да се подписва

под подобни решения И вие много добре знаете, че това е процедура, която е правена, която е конституционно съобразна, атакува той Захариева.

Социалистът обвини новото мнозинство, че крие дебата по френското предложение за Северна Македония от българското общество и се опитват зад гърба им да вземат решения, които имат ключов характер за българската политика.

Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната” пък видя

опит да бъде скрита външната министърка

Теодора Генчовска.

В четвъртък отново ще има заседание на комисията, ще има всеки ден, докато бъде взето решение по френското предложение, закани се вечерта премиерът Кирил Петков.

Казах на българския народ, че ще вземем решението в Народното събрание. За мен френското предложение е най-доброто. “Продължаваме промяната” ще слага външна комисия в Народното събрание, която да изисква всеки ден документите, докато се вземе решение, заяви Петков в интервю за Би Ти Ви.

Все пак накрая, след като правителството бе свалено, Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ внася разрешението за вдигане на ветото в НС. Свой проект за решение внесе и ДПС.

Междувременно стана ясно, че премиерите на Северна Македония Димитър Ковачевски и на Албания Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич ще участват в срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Брюксел и ще изнесат речи срещу България.

Борисов поиска от “страхливия” Петков да вкара решение за падане на ветото Веднага получавал подкрепата на ГЕРБ

Премиерът Кирил Петков да свика заседание на Министерския съвет, което да внесе в парламента решение за приемане на френското предложение и сваляне на ветото за започване на преговорите между Северна Македония и ЕС. Това поиска в изявление лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На няколко пъти той нарече министър-председателя “страхлив”, защото отказва да вземе решение за вдигане на ветото.

“Ако Петков свика извънредно заседание на МС по темата Северна Македония още днес, 59-те депутати на ГЕРБ ще се върнат в пленарната зала, за да го гласуват. Ако не го свика, председателят на ПГ Десислава Атанасова ще отиде да разговаря с евроатлантическите партии и заедно ще го внесат във външната комисия. И

поемаме ролята на премиера на България, който се крие

и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже: “Тоя, лошият Бойко, щото е приятел с Путин, иска да ни свали”, заяви Борисов.

“Текстът е действително много добър. В него са включени всички опасения и страхове и това, което касае България. Аз вярвам на президента Макрон, вярвам и на ЕК. До този момент всичко, което се е случило като добро за България, е благодарение на ЕС”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Заедно с депутатите от ГЕРБ, ДПС и “Демократична България”, които подкрепят евроинтеграцията на Западните Балкани, вдигането на ветото ще събере мнозинство, добави той.

“Нека Брюксел, Вашингтон, НАТО да разберат, че това, което сме им говорили, никога не е било лъжа. Незабавно решение на МС, влизане в зала - решаване на този въпрос и

Петков отива в Брюксел като победител

Ето това му предлагаме ние. Искам да решим този въпрос преди вота довечера. Като евроатлантическа държава да се покажем”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

“Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърката и ГЕРБ му пречат - на честното, лъжливо момче! И който не е с него, е мафия! Всяко едно правителство е вземало тежки решения. Помня ние какви решения по време на миграцията, на кризата сме вземали. Какво предателство има в това двата народа да са една общност? Младите вместо да се бият по социалните мрежи, да се прегръщат”, попита реторично Борисов.

Веднага след изявлението на бившия премиер, той бе поздравен от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и шефа на ЕНП Манфред Вебер.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>