3 гласа свалиха правителството. Кога идва №100? (Обзор)

22.06.2022 21:47
Лидерът на ДПС и депутатът Делян Пеевски минават пред погледите на премиера Кирил Петков и министрите, след като вотът на недоверие мина в пленарната зала. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов говори на протеста в подкрепа на правителството. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

За първи път в българската история правителство падна след успешен вот на недоверие срещу него. Три гласа не стигнаха на 99-ия кабинет - този на Кирил Петков.

123-ма депутати гласуваха за оставката му, 116 - против. Реално имаше насреща си 124-ма, след като се оказа, че гласът на Рамадан Аталай от ДПС погрешно бил отчетен от системата като подкрепа за правителството.

Въпреки очакванията повече депутати от опозицията да пропуснат гласуването и така да го спасят, отсъстваше само един - болната Елена Гунчева от “Възраждане”. Но знаково дойде депутатът от ДПС Делян Пеевски, за да гласува срещу кабинета и да обере овациите на партийната агитка, организирано пристигнала пред Народното събрание още следобед.

Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, от Слави Трифонов и г-жа Митрофанова, заяви в кратката си реч секунди след вота Кирил Петков.

Последваха аплаузи от депутатите на управляващата до този момент коалиция.

Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, е, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, заяви той от трибуната.

“Коалициите на задкулисието и външното влияние се съчетаха в едно”, обясни падането си премиерът малко по-късно пред репортери и пред привържениците на “Промяната”, изпълнили площада пред Народното събрание.

Двата митинга - “за” и “против” кабинета, бяха далеч по-многолюдни от тези предната вечер. Полицията отново ги раздели с плътни заграждения. Веднага след свалянето на коалицията в този на противниците ѝ гръмнаха оркестри с тъпани. Имаше хора от цялата страна, пристигнали с автобуси.

Според вътрешния министър Бойко Рашков имало футболни фенове сред множеството, скандиращо срещу кабинета. Този протест обаче приключи без провокации още преди 20,30 ч.

Ужасно тежко ще е за България през есента и зимата

Умишлено ще ни вкарат в криза, предупреди лидерката на БСП Корнелия Нинова.

БСП е винаги готова за избори, но днес е тежък ден за народа, ако депутатите не проявят отговорност - чака ни хаос, повтори тя.

И “Промяната” е готова за избори и най-добре е да вървим към тях, обяви колегата ѝ вицепремиер Асен Василев.

Но ако те ни предложат коалиция при получаването на първия мандат, ще говорим, обеща Нинова. Само че постави условие - да се преправи коалиционното споразумение.

Няма срок, в който президентът трябва да свика консултации

и да връчи първия мандат, напомни конституционалистът Наталия Киселова.

Задължително преди това трябва да мине актуализацията на бюджета, съгласни са и разпадналото се, и новото мнозинство. Пенсиите ще бъдат осигурени, дори денонощно да работят от Националния осигурителен институт, обеща социалният министър Георги Гьоков след вота.

Направихме много грешки, учехме се, докато вървим,

призна Петков. Едната е, че работехме от сутрин до вечер, а не комуникирахме за всички направени неща. А имаше реторика, която създаваше впечатлението, че не се справяме, обясни той.

Сгрешихме в начина, по който комуникирахме с българския народ. Но не се отклонихме от нито едно решение, от принципите. Няма нищо страшно. Извоюването на държавата не става с един ход. Това е поредица от стъпки, които трябва да направим, продължи Петков. Убеден е, че “не можеш с политически манипулации да овладяваш един народ, който вече се е събудил”.

Петков продължи да повтаря, че страхът на опозицията го е свалил: “Беше ги страх, че ако сме на власт, рано или късно правосъдието щеше да дойде при тях”.

Тази война ще се случи. Ние сме само представители на народа. Днес маските паднаха. И не мисля, че има гражданин, който ще иска да го управлява Пеевски, Митрофанова. Бих говорил направо за Доган, не за Карадайъ, който не може да взема решения.

На Слави - довиждане, ти си история,

повече няма да имаш възможност да направиш политически проект. Ти просто изчезваш, повиши градуса на емоцията Кирил Петков.

Продължи на “ти” с послание и към Бойко Борисов: Греховете, които си направил, кражбите - присъдата ще дойде при теб. Ако се чувстваш по-комфортно, това е временно и няма да е дълго.

Избирателите на “Възраждане” пък попита как е възможно един човек да говори за националните интереси и да развява флаг на чужда държава.

ПП никога няма да направи сделка с тези хора, зарече се лидерът ѝ. И добави: Ние сме тук за дългата игра и ще устоим - докато в парламента има мнозинство за тези битки. Кой ще бъде премиер, нямало голямо значение за него, щели да продължат да търсят подкрепа от свободни депутати от ИТН. А ако не се получи нов кабинет на промяната сега - ще е след избори.

Президентът не ни помогна в нито една от стъпките. Той непрекъснато критикуваше, нямаше конструктивна роля, коментира Петков влиянието на Румен Радев. “Вярвам, че не е в съюз с ГЕРБ и ДПС, но не разбирам защо той нямаше конструктивна роля в последните 6 месеца”, добави вече сваленият премиер.

За РС Македония Радев можел да свика КСНС, но избрал да покаже “загриженост на думи, но реално липса на отговорност”, което е “доста разочароващо”.

“Промяната вече е започнала не с хората в парламента, а с тези навън - те я поискаха и ще са гарант да се случи. Гласът им е твърде силен, за да бъда заглушен дори от тази трибуна.

Продължаваме промяната заедно с българския народ”, патетичен бе депутатът от “Продължаваме Промяната” Искрен Митев, който единствен взе думата след гласуването, за да обясни отрицателния си вот.

Резултатът всъщност бе предизвестен, въпреки че час преди падането си Кирил Петков обясни пред bTV, че

7-8 депутати от опозицията се чудели

в момента дали да подкрепят правителството, или да са лоялни към партията си.

Но още сутринта обединилата се опозиция бойкотира заседанието. Отказаха да влязат за регистрация в пленарна зала и така въпреки направените 3 опита кворум не се събра за гласуването на правила за избор на нов шеф на Народното събрание след свалянето на Никола Минчев.

Три пъти днес правителството падна

и това, което ще се види на извънредното заседание, е, че ще падне за четвърти и пети път, ако има прегласуване, коментира шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Честит празник на демокрацията

Спазването на конституцията и законите на страната е празник на демокрацията, коментира пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. На въпрос ще подкрепи ли друг кабинет в това НС, той отвърна: Нормалността в политика се възстановява чрез диалог, а не чрез омраза и лъжи. От тази гледна точка всичко, разписано в конституцията като процедура, е възможно, стига да има нормалност.

С провалянето на заседанието на НС не беше приет Законът за управление на европейските средства. С този акт ние

рискувахме 2,6 млрд. лв.,

които са първите пари по плана за възстановяване, които ще влязат в икономиката ни. Срокът е до 30 юни, предупреди в 15 ч Кирил Петков, който тогава свика последното - както се оказа, заседание на МС преди падането му.

Според него колебалите се депутати през идните дни “ще имат време да осмислят историческата тежест на това решение”. Корнелия Нинова има различия с Христо Иванов, но са заедно на масата и разговарят, даде пример Петков за компромис в името на страната.

ПП пак ще предложи Никола Минчев за парламентарен шеф.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>