ЕС: Да регулираме климатиците с 2° заради спрения газ от Русия (Обзор)

22.06.2022 01:00
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН
Американският актьор Бен Стилър се поздравява с украинския президент Володимир Зеленски.

Путин обяви, че ракетата “Сармат”, с която заплашиха България, влиза на въоръжение до края на 2022 г.

Да намалим отоплението или охлаждането в цяла Европа с 2° и да използваме по-малко климатици - това е част от изготвения план на ЕС за справяне с ежедневно намаляващите доставки на руски газ, чрез които Владимир Путин обявява “енергийна война” на Запада, съобщи Ройтерс.

Овладяването на тази криза ще бъде от решаващо значение относно целите на Европа, свързани с климатичното изменение. Намалените доставки бързо оказаха политически натиск. Германия и Австрия вече обявиха намеренията си да се върнат към въглищата, за да компенсират липсата на газ, а Италия още се чуди какво да прави, след като “Газпром” обяви, че ще достави значително по-малко количество синьо гориво.

Според шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, ако новите препоръки за пестене на енергия се спазват, те ще компенсират цялата доставка на “Северен поток 1”.

“Имаме планове за извънредни ситуации, в които са заложени необходимите стъпки - от елемента на ефективността, през икономията на енергия, до приоритизирането на нуждите”, уточни тя.

ЕС се старае да запълни газовите си хранилища от международни доставчици, за да постигне целта от 80% до началото на зимата, като миналата седмица подписа споразумение с Израел и Египет за осигуряване на износ. Към момента налични са едва 43%, а набавянето на останалите до поставения краен срок ще бъде трудна задача. “Все още има много работа. А обстоятелствата са сериозни”, обясни Фон дер Лайен.

“Наистина трябва да сме сигурни, че ще използваме тази криза, за да преминем към устойчиви на бъдещето енергии, а

не да се връщаме към замърсяващите изкопаеми горива”,

заяви шефката на ЕК. По нейните думи посягането към най-замърсяващите горива - решението, към което Германия се е ориентирала - ще застраши сериозно целите на ЕС за избягване на най-катастрофалните последици от изменението на климата.

Тя подчерта важността на по-широкото западно единство спрямо Русия във връзка с нейното нахлуване в Украйна.

Лидерите на ЕС са в готовност да окажат натиск върху Москва на срещата на върха тази седмица, когато ще подчертаят, че работата по санкциите продължава според проектодокумент, като златото се обмисля да бъде добавено в следващ кръг санкции.

От началото на инвазията блокът е приел шест пакета санкции срещу Русия и Беларус, но няколко сектора, включително газът, остават до голяма степен недокоснати, тъй като правителствата в ЕС се опитват внимателно да избягват мерки, които могат да навредят на собствената им икономика.

Само 40% от нормалното количество газ преминават по подводния газопровод Русия-Германия, според анализатори. Това засяга доставките за Франция, Италия и Австрия, както и тези за Германия. По-рано “Газпром” вече спря всички доставки за Полша, България, Нидерландия, Финландия и Дания, след като те отказаха да се подчинят на исканията на Кремъл да плащат за доставките в рубли.

“Трябва да се признае, че

Путин намалява доставките на газ за Европа малко по малко,

също за да повиши цената, и ние трябва да отговорим с нашите мерки”, каза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек, добавяйки, че “това е напрегната, сериозна ситуация”.

На този фон президентът на Русия Владимир Путин обеща, че модерните комплекси С-500 вече са започнали да влизат на въоръжение, а междуконтиненталната балистична ракета “Сармат” ще бъде въведена в бойно дежурство в края на 2022 г. Той подчерта, че оръжията нямат аналог в света, като заяви, че дългоочакваната ракета е преминала тестовете си успешно.

В началото на юни шефът на “Роскосмос”, който е върл защитник на водената от Путин политика, заплаши България именно със “Сармат” по повод въведената забрана за преминаване през въздушното ни пространство, когато министърът на външните работи Сергей Лавров трябваше да отиде на посещение в Сърбия.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>