Не вот, а "Секс, лъжи и видео" - бедните да го д.хат, а “оня отсреща” да не стига до парите (Обзор)

21.06.2022 22:15
Премиерът Кирил Петков преди началото на дебатите.
Асен Василев
Гроздан Караджов разговаря с Тошко Йорданов

Петков не искал президентът да разплаща пари за пътища, падне ли кабинетът. Слави пък ги искал в тъмна стаичка

“Секс, лъжи и видео” и “Да го духат бедните” - с тези “крилати” фрази ще остане в историята дебатът между управляващи и опозиция по първия вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков.

Той продължи 8 часа на фона на разнообразни про- и анти- протести навън, а самото гласуване ще е в сряда от 19,10 ч.

Изненадващо цивилизовано с аргументи, облечени в цифри, тръгна първоначално дебатът между власт и опозиция. До момента обаче, в който вицепремиерът Асен Василев не реши да опише образно какво е предлагала ГЕРБ на народа при управлението си: “Да го д.хат бедните”. Така той описа политиките, които увеличили социалното неравенство, правейки богатите още по-богати, а бедните - още по-бедни.

Залата реагира с изумление, но после продължи в така зададения нов тон.

С обвинения в лъжи и грозни лични обиди по традиция се проведе диалогът

между бившите вече партньори от “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ”. Те пак извадиха изпод юргана на доскорошната четворна коалиция импровизирани “стенограми” от тайни разговори помежду им, като замесиха в семейния скандал и президента Румен Радев.

Вицепремиерът в оставка от ИТН Гроздан Караджов, решен да опровергае всичко, изляло се по негов адрес, заразказва за свой разговор с премиера Петков.

Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища - не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите. Визираният под “онзи”, разбира се, бе президентът в отсрещната сграда на “Дондуков” 2.

Ето това е истината за вашия прословут контрол и корупция в МРРБ и защо беше този театър в НС - защото ви е страх от служебен кабинет. Мен не ме е страх, нека да ме проверят отгоре до долу, да не би вас да ви е страх, продължи Караджов. Според него двойният стандарт е сложил прът в колелото на коалицията.

Вие не го разбрахте, но отношението към ИТН като към трето качество хора доведе

до този срив Неведнъж съм ви го казвал в директен разговор. Много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не и за министерствата на ПП, продължи той и обяви, че лично предлагал във всички министерства и агенции при обществените поръчки да има 100% тежест на финансовия критерий. Вместо това при повечето поръчки цената има дори по-малка тежест от качествената оценка.

Истинската причина за този вот на недоверие са 4-ма души, които не са в тази зала. Бойко Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Пеевски се страхува, че фирмите му няма да получат тези милиарди, за които той може би има договорка с друг в тази зала. Г-жа

Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате

за всичко, което казва. Историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика да зависи от 4 човека, които не са в тази зала. 4-ият есемес в утрешния ден ще дойде от Слави Трифонов.

С тези думи пък се обърна към депутатите премиерът Петков. Определи като “чудновати” тезите на опозицията в мотивите за вота и ги обори с примери за политики, осъществени от правителството - вдигане на пенсиите, заплатите на лекари и медицински сестри, внасяне на най-зеления план за възстановяване и др.

Петков за пореден път призова депутатите, особено тези от ИТН, които са влезли в парламента “с чисти цели и помисли”, при гласуване на вота в сряда да се сетят за клетвата си и да не оставят на лидерите си да “хвърлят България на произвола в този критичен момент”.

Най-близкият на Слави - Тошко Йорданов, отново направи всичко, за да предизвика премиера и партийците му. От демонстративно ръкопляскане като на конгрес на БКП до обиди.

Пак разказа как Петков правел външна политика с “ятото си съветнички”, а на едно от заседанията им казал, че “нещо трябва да се направи с македонския език”. А пък на среща с Урсула фон дер Лайер премиерът говорел за българско малцинство и се наложило Йорданов да го прекъсне и да каже, че няма малцинство.

“Това за Македония сме го чували хиляда пъти. Правят го като дъвка, защото

поискаха 40% от парите за пътища да са в тъмна стая

в МРРБ. Е, не ви се получи”, върна му Петков. На свой ред разказа, че Слави Трифонов също настоявал в оценката на обществените поръчки качествените критерии да имат тежест само 40%. Петков отказал, а ден по-късно Трифонов се съгласил на схема 80:20. “Ако се бяхме съгласили, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети”, настоя премиерът.

Петков припомни и за личното откровение на Слави, което вече цитира миналата седмица: Ти нямаш проблем с Караджов, а с мен, защото той е просто един брокер.

Обобщение направи Йордан Цонев. “През 1989 г. имаше един филм, който спечели награда от филмовия фестивал в Кан - “Секс, лъжи и видео”. Това е, което виждаме от този кабинет вече 6 месеца. С добавката, че видеото ще продължим да го гледаме, обещавам ви”, закани се зам.-шефът на ДПС.

А ставащото в пленарната зала определи като “поредното дъно, което се копае в парламента - като тон, съдържание, изказ и всичко, което хората не искат да видят”.

 Според Петков пък, ако управляващите били спрели да говорят за “Магнитски”, ДПС нямало да ги атакуват.

В отговор лидерът Мустафа Карадайъ настоя председсателят Мирослав Иванов да взема думата, когато “един клетвопрестъпник и нарушител на конституцията тръгне да лъже”.

Правителството ви ще остане в историята като “анекдот и парадокс", който ще бъде намиран само в интернет, изпрати предсрочно кабинета в миналото Тома Биков от ГЕРБ. Вицепремиерът Асен Василев му напомни за карикатурата като диктатор на Бойко Борисов, чийто автор бе Биков навремето. И попита: “Как вие станахте корикатура на този диктатор?”. При управлението на вашия коалицонен партньор БСП с кабинета “Орешарски” се зародиха симпатиите ми към ГЕРБ и Борисов, отвърна му Биков.

“Промяната” всъщност свършили много хубава работа за ГЕРБ - успяхме да си оправим партията и сме готови да управляваме още веднъж, обобщи депутатът.

“Премиер и вицепремиер да разказват неща от кухнята до степен, в която е замесен и президентът... Затова ли, уважаеми почтени, от няколко дни за вас президентът е човек, който се е объркал, “тотално разочарование” според Божанката, а някой го нарече подлец. Вие ли ще говорите за мафията, за нулева толерантност към корупцията, корупционери?”, обърна се към управляващите пък шефката на групата Десислава Атанасова.

В циничния дух на дебата засегнатият от нея Явор Божанков от БСП отвърна: “Не може всеки път като чуете вулгарна дума и за духане, веднага да излизате на трибуната”. И допълни, че явно и Атанасова иска да се вреди, но не е от бедните. Бе мнителен и защо ГЕРБ вече е така загрижена за президента.

Сред сдържаните оратори бе сваленият миналата седмица парламентарен шеф Никола Минчев. Направи аналогия с 2005 г., когато през февруари проф. Огнян Герджиков падна от шефския пост, но няколко дни след това внесеният вот на недоверие към кабинета “Сакскобургготски” не мина. Миналата седмица бе генералната репетиция, тази седмица е поправителна, призова Минчев колегите си.

Отговорът на властта в цифри

Днес формално водим дискусия за вот на недоверие за финансова и икономическа политика. Формално, защото от числата, изнесени през деня, стана ясно, че вот за провал в икономическата политика точно сега е несъстоятелен.

Така министърът, отговарящ за икономиката - Корнелия Нинова, защити политиката на правителството в тази сфера.

И тя, и останалите ресорни министри - на финансите Асен Василев и на иновациите и растежа Даниел Лорер, цитираха конкретни цифри за икономическата ситуация в страната. Ето какво гласят те:

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>