Райна Кабаиванска ще срещне публиката в Рим на Празника на българското кино

18.06.2022 11:59 Виолина Христова, Рим
Оперната прима Райна Кабаиванска ще се срещне с публиката в Рим на 26 юни. СНИМКА Виолина Христова

Райна Кабаиванска ще се срещне с римската публика по време на 15-тото издание на Празника на българското кино (24-26 юни). И този път то ще се проведе в Дома на киното във Вечния град. Оперната прима ще дойде на 26 юни, когато в 18,30 часа се представя посветеният на нея документален филм на режисьора Найо Тицин.Продуцент е Георги Текев, а сценарист – Петър Барбалов. Творбата разказва 55-годишната кариера в оперната музика на звездата чрез свидетелствата на много от нейните студенти.

По време на феста ще бъде представен и друг документален филм – за оперната легенда Борис Христов. Това ще стане на 25 юни от 18,30 часа. Лентата е дело на младия Борис Славчев, който ще присъства по време на прожекцията в залата. Филмът ще покаже кадри от личния архив на певеца, които не са били публикувани досега, както и моменти от работата на Академията за млади оперни певци „Борис Христов” в Рим.

В програмата на празника са предвидени и прожекции на най-добрите български филми, излезли напоследък. Специално за началото на феста на 24 юни, което ще постави „Завръщане”2 на Ники Илиев, ще дойдат в Рим Башар Рахал, Орлин Павлов, Райна Караянева, Диляна Попова, Николай Мутафчиев.

На 25 юни ще бъдат представени „Знам какво направи” и „Ехо” на Станислава Айви. Публиката ще види още и „Петя на моята Петя” на режисьора Александър Косев. За него ще бъдат във Вечния град за среща с публиката Николай Урумов, Албена Павлова и Алена Вергова. „Бягство” на Виктор Божинов също ще доведе в Рим рояк гости - Галина Тонева, Кирил Кирилов, Деляна Манева, Антон Бакарски, Александър Кендеров, Снежана Макавеева.

На 26 юни е ред на филма „Жените наистина плачат” на Мина Милева и Весела Казакова, в който играе и звездата Мария Бакалова. Режисьорките на филма, както и Ралица Стоянова, ще пристигнат в Дома на киното, за да се срещнат със зрителите. За филма „Жълт олеандър” на Лъчезар Аврамов на сцената на феста ще се качат Мариан Вълев, Лука Габо, Димитър Стоянович и Никола Мутафчиев, за да закрият празника.

Негов организатор и тази година е нашият Институт за култура в Рим с директор Жана Яковлева.

Други от Новина в снимка

Никой не успя да познае това бебе, а всички знаят кой е. Великият...

Никой не успя да познае това бебе, а всички знаят кой е. Великият Георги Аспарухов-Гунди. 🤔Неразрешена остана фотозагадката на "24 часа" от вчера. Въпросът беше коя е тази обожавана легенда

Гледките на 4-те сезона: Ботаническа градина в Балчик

Вера Младенова изпраща снимка от Ботаническа градина в Балчик. "Къдравите лалета ме впечатлиха много", ни пише тя. Кадърът е част от "Гледките на четирите сезона" – читателския фотоконкурс на в

Гледките на 4-те сезона: Южният парк в София

Мая Маринова изпраща красив кадър от Южния парк в София. Снимката й вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките на четирите сезона"

Коя е тази обожавана легенда, казвала: "Учи се от малки и големи!"?

Коя е тази обожавана легенда, казвала: "Учи се от малки и големи!" ❓ ➡️Жокер: Бащата на Колин Фарел е разгромен от него в сблъсък. 📷Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Борис, кучето на кмета на Цалапица, стана световен шампион в Загреб

Ивайло Данаилов, кмет на пловдивското село Цалапица, е на седмото небе, тъй като кучето му Борис стана световен шампион. Първенството се проведе в Загреб и в него участваха 25 000 претенденти от 400

>