Пуснаха грешни формули на изпита в 10-и клас, в 10 от 74 липсват скоби (Обзор)

16.06.2022 22:28 Ярослава Прохазкова
Учениците от 7-и и 10-и клас държаха изпитите от външното оценяване по български език и литература и по математика в едни и същи дни. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Задача, за която може да се използва формула без скоби
Още една такава задача
Снежинка Матакиева

Изпитът от външното оценяване по математика в 10-и клас създаде силно напрежение вчера заради сгрешени формули в свитъка, който се раздава на учениците заедно с изпитните материали. При форматирането от Word в PDF в 10 от 74 формули липсват скоби. Официално началото на изпита е 9 ч, но 90-те минути започват да текат от момента на раздаване на изпитните материали. Нов файл със скоби е качен в 9,44 часа.

Учениците в 7-и и 10-и клас, които се явяваха на национално външно оценяване по математика, имат право да използват свитък с формули, предоставен от Министерството на образованието и науката.

В 9,38 ч вчера в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за 10-и клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите, обясниха по-късно от ведомството.

В отговор на сигнала за 6 минути е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът, в който всички ученици в съответното училище разполагат с коректните формули.

Изпитът се провежда в една част и е с продължителност 90 минути. Учениците не са ощетени, уверяват от МОН.

“15 мин след първия мейл получихме втори

да разпечатаме отново

формулите. Никой не беше забелязал проблема. Разпечатахме ги и ги раздадохме. След това удължихме изпита толкова, с колкото се забавихме. Истината е, че децата не направиха разлика между едните и другите формули”, разказа директорът на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов”, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Докато раздадат новите формули на места обаче

някои ученици вече били напуснали класните стаи

“Донесоха коректни формули едва когато повечето бяхме предали работите си. В стаята бяхме останали двама-трима, влезе преподавателка и каза учениците да не бързат да предават, че времето за решаване на задачите ще бъде удължено, защото формулите били сгрешени”, разказа участник във външното оценяване от Горна Оряховица. Не станало ясно обаче с колко време допълнително ще разполагат десетокласниците, за да пререшат задачите.

Стойко Стойковски от столичното 18-о средно училище “Уилям Гладстон” пък изобщо не разбрал за проблема. Смята, че се е справил добре и не му трябвали формули.

Трудно ми беше, но изпитът не е толкова важен, защото продължаваме да учим в същото училище, всичко с формулите си беше наред, каза Никол Арсова. В залата, където е държала изпита, стартът е бил в 9,30 часа.

Бързо свърших с матурата и не съм гледал формули,

каза и Виктор Донев.

Без проблеми със свитъците са били седмокласниците, които също държаха изпит по математика. За тях обаче той е много важен, защото с бала си кандидатстват за желана гимназия.

Трудно беше, по български със сигурност беше по-лесно, каза Даниел Гълъбов, който иска да продължи в Класическата гимназия. Вторият модул беше по-сложен, първият не чак толкова, каза Йордан Стамболийски, който още не е решил в коя гимназия иска да учи. Ще се ориентира по бала, който ще изкара. Имаше и от лесните, и от трудните задачи, вторият модул ме затрудни, изпитът по български категорично беше по-лесен, обясни и Димитър Стоичков, който си е харесал столичното 7-о училище. Според учители по математика обаче задачите са били лесни и познати.

Снежинка Матакиева, бивш експерт по математика в МОН и автор на учебници от 5-и до 12-и клас:

Гаф е, но няма как да срине учениците, проблемните формули може да повлияят само на 2 задачи

Реших за 20 минути теста за 7-и клас, на децата значи им трябват 60 мин, а те имат 150

Знам как се получава проблемът с формулите. При преминаване от Word в PDF понякога се губят символи и това трябва да се проконтролира. Въпрос на организация е. Хубавото в случая е, че не се е получил гаф в задача. Когато ученик знае формулите по същество, само поглежда. Но в никакъв случай не е приятен факт. Но не бих казала, че би ги сринало. Задачите са предимно от 9-и и 10-и клас. Проблем с формулите би могъл да настъпи в 8-а задача при комбинаториката, както и в 17-а, където се използва хероновата формула, в която се изпуснати скобите. В 17-а задача обаче би могла да се използва и формулата от 5-и клас за намиране на лице на триъгълник. В 8-а пък, ако не се изброяват възможности, а се знае дефиницията на комбинации от определен брой елементи и даден клас, може да се реши задачата без приложение на формулата за комбинации.

Тези 2 задачи са единствените атакуеми по отношение на формулите - 2 от 17. Не е оправдание към колегите, които е трябвало да направят втора проверка, но не е фатално. Още повече това е изпит, който диагностицира състояние. Оценката не участва при отсяване на учениците за гимназиален етап.

От 20 задачи на изпита в 7-и клас поне 50% се решават наум. Подобни са на вече давани задачи - ред на действия, действия с рационални числа, елементарно. Единствено в 19-а задача има търсене с колко процента дадена величина е по-голяма от друга, там биха могли да се затруднят. Задачите от геометрията са учебникови. Част от алгебрата е на ниво 5-и клас.

Аз реших двата модула за 20 минути. Това, което е необходимо на учителя, на ученика се утроява, значи 60 минути. Учениците разполагат с 60 минути само за първата част, а за целия изпит - със 150 минути. Има резерв от време, за да се върнат и да проверят.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>