Корнелия Нинова: Има задкулисни интереси да се свали управлението

16.06.2022 18:47
Корнелия Нинова Кадър: БНТ

Няма смислена алтернатива на сегашното управление. Алтернативата са "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и ИТН, коментира по БНТ вицепремиерът Корнелия Нинова.

Тя нарече случващото се политическо озверяване. Цели само събаряне - на Никола Минчев и на правителството, а как посрещаме есента и зимата и как осигуряваме хората, попита тя. 

"Отдавна имаше сигнали за противоречия между ИТН и ПП. Сериозно започнаха при избора за гуверньор на БНБ. После пак имаше искри. Те бяха или за пост в някой регулатор, или за пари, както за строителството. Не е принципен спор - категорична е Нинова. - Какво може да събира тези хора? "Възраждане" иска излизане от ЕС и НАТО. ДПС декларира проатлантически и проевропейски позиции. Само интересът може да ги обедини."

На въпрос за вота на недоверие според вицепремиера има политическа шизофрения или раздвоение на личността. Една трета от мотивите според нея са срещу министъра на енергетиката, който е от ИТН. Подкрепят вот срещу собствения си министър.

Що се отнася до икономиката, Нинова не разбира как признават, че икономическите показатели БВП, потребление и износ растат в първото тримесечие, при положение че е криза и война, но отчитат, че е малко.

"Има задкулисни интереси да се свали това управление и да се върне старият модел на власт", категорична е тя. 

Според нея има чудовищни данни за корупция при ремонта и поддържането на язовирите. И призна, че е имало много тревожни моменти в последните дни, когато валяха силни дъждове. "Не съм говорила, но беше тревожно", каза тя.

Корнелия Нинова вижда проблема в коалицията в лошата комуникация. Причината е в това, че имаше няколко равнища на комуникация, които се разминаваха - в парламента, експертно, лидерско и в Министерския съвет. Трудно се координират четири формата за вземане на решение.

"Предсрочните избори са най-лошият вариант, защото ще оставим държавата без парламент. Служебен кабинет може да управлява, но не да взема решения, които да станат закони в Народното събрание. Няма да има данъчни облекчения, повишение на пенсиите, 160 млн. за земеделските производители много ме притесняват. Трябва да има парламент, актуализация на бюджета", добави Нинова.

По въпроса за РСМ тя не смята, че това е било тема, не може еднолично Кирил Петков да реши този въпрос. "Беше изкуствено създадено напрежение. ИТН се опитаха да я превърнат в алиби за излизане от правителството. Ние сме за вдигане на ветото, ако се изпълнят условията на България", каза още вицепремиерът.

Според нея би било добре най-важните задачи да се изпълнят до края на годината и след това да отидем на избори.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>