Красимир Бачков: Децата ми се радват за разказа, а хейтът е, защото съм фен на “Възраждане”

16.06.2022 01:00 Албена Ангелова
Красимир Бачков
Акад. Николай Денков

Все по-нисък е интересът на учениците към образованието, всичко деградира, но вина имат и родителите, и системата, убеден е варненският учител - авторът, чийто разказ предизвика буря в социалните мрежи

Варненският учител по изобразително изкуство Красимир Бачков, чийто разказ “Талисманът” се падна на външното оценяване по български език и литература в 7-и клас, взриви социалните мрежи.

Писателят и популярен рекламист Радослав Бимбалов например избухна с гневна публикация в социалните мрежи срещу разказа на Красимир Бачков. “Изчетох разказа, избран от МОН за матурата днес - пише Бимбалов. - Децата ни са писали по бездарен, непохватен и неграмотен текст, съчинен от последовател на “Възраждане”, който води яростна битка срещу ЕС, Украйна и (цитирам) “соросоидните писатели”. Всеки има право да се чувства писател. Ето, дори аз от време на време се чувствам такъв, пък макар и “соросоиден”. На мен ми е лесно. Повече никога няма да чета този автор. Но децата ни днес са мислили върху него. А това вече е насилие от страна на МОН.”

Бачков, който е роден в Добрич,

изпратил на министерството на образованието няколко свои разказа

“Талисманът” е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за матурата в 7-и клас.

От МОН избрали текста на 63-годишния учител. Сюжетът е заимстван от живота - заглавието било по-различно, но и това съответства на историята, която е наистина трогателна. Разработена е действителна случка в основата на краткия разказ. Среща между болно момиче от Балчик и момче, което свири на гайда. Момчето прави концерт с благотворителна мисия и подарява своя талисман. Талисманът е от оксидиан - вулканично стъкло. Такъв камък е имал Бачков, намерен в река Луда Камчия, но го е изгубил през 2006 г. Бил цветен и както излиза, има втори живот, вече в разказа на голямото момче. Бачков не е непознат в литературните среди. Има издадени книги и подготвя сборник с разкази, 3 късометражни филма са заснети по негови произведения.

Този разказ не е от списъка на постоянно лансираните български автори, коментира Бачков. И допълва, че повечето му разкази са писани по реални истории.

Определя се като бохем,

има страст към морето и риболова. Активен е в социалните мрежи. В текст от 3 юни, озаглавен “Отдавна се разбра!”, пише:...че “държава” като нашата няма никъде по света! До такава степен всичко е сбъркано при нас, че това, което по света е бяло, при нас е черно! Най-некадърните, корумпираните, крадливите и лъжливите, вместо да обитават затворите, при нас са “управляващи”! Правосъдието е мечта и илюзия за всеки честен гражданин на републиката! Талантливите във всяка сфера са прогонвани, оплювани и низвергнати! В “Истинската пандемия” от 6 юни пък пише:

В началото на карантината тя (Кунчето), както почти всички хора, вярваше на новините и съобщенията за страшното зло под формата на невидим вирус... През годините бе имала възможност да посещава Италия доста пъти, защото единствената й дъщеря бе завършила оперно пеене в Милано. И когато една вечер се чу за пореден път с дъщеря си, разбра, че всичко е една голяма лъжа. Като оперна певица дъщеря ѝ обикаляше света да изнася концерти. Случайно се бе озовала в Милано и прати запис на майка си как една жена от социалните служби носеше под мишница два “трупа”, които сложи в дългата редица на уж починали от коронавирус... Освен това всички, умрели от всякакви болести, бяха записани като жертви на коронавируса. Това бе практика, повтаряна папагалски и у нас, при това засилена от ужасни пророчества и обещания за камари трупове.

Бачков има над 10 национални награди за проза, превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Член е на СБП-София, Сдруженията на писателите в Добрич и Варна, съосновател и редактор на вестник “Антимовски хан”. Разказът му “Песента на часовника” спечелва награда в Националния конкурс за разказ “Дядо Йоцо гледа” през 2009 г.

- Г-н Бачков, очаквахте ли такава бурна реакция, след като вашият разказ “Талисманът” се падна на матурите за седми клас?

- Да кажа, че не съм я очаквал, ще ви излъжа. Макар че имам доста издадени книги, не съм от популярните и лансирани автори у нас. Но според мен основната причина за това не е качеството на текста, а моите граждански позиции, които открито декларирам. Хейтът срещу мен не е заради разказа, а заради гражданската ми позиция.

- Разговаряхте ли вече с деца, които са го преразказвали? Каква беше първата им реакция?

- Откакто минаха матурите, постоянно разговарям и раздавам автографи на листчета. Деца и родители ми се радват и искат да се запознаем. Бях квестор на една друга матура, след която се изви опашка за това.

Мисля, че тази простичка история за добротата се възприе добре от тях. А това е най-важното.

- Дългогодишен учител сте, накъде върви българското образование?

- Свидетели сме на все по-нисък интерес от учениците. Главоломно пада нивото. Затова сме виновни всички - системата, родителите и самите деца. Всичко деградира.

- Да се върнем към политическите ви пристрастия. Член ли сте на “Възраждане”?

- Не, никога не съм членувал в никаква партия. Но им симпатизирам от есента, защото съм привърженик на идеята за силна България. И виждам, че само те я следват към момента. Давал съм много пъти кредит на доверие, тази партия към момента според мен заслужава такова.

Не искам страната ни да бъде втората Унгария, а да си бъде първата България.

- Стигате до крайности в изказванията си като напускането на НАТО и Евросъюза.

- НАТО е агресивен военен блок. Евросъюзът е организация, целяща да изтрие идентичността на членовете си и да ги държи в икономически и политически зависимости.

Министър Денков за спора за “Талисман”:

Разказът е хубав, другото е извън образованието

Ясен сюжет, кратък диалог и до 650 думи - критериите за текст за преразказ

Това са конкретните параметри/критерии за текст за преразказ за национално външно оценяване в 7-и клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Подборът се извършва от експерти в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН.

Текстът на Красимир Бачков беше част от варианта за изпита, който беше изтеглен сутринта в деня на изпита, казаха от МОН. Според експертите разказът отговаря на посочените критерии. Той няма претенции да е литературен шедьовър, но не това е задачата на текста за изпита в 7-и клас. Непознатият текст за преразказ на изпита в 7-и клас няма за цел да възпитава у децата литературен вкус - това се прави чрез изучаваните произведения в учебната програма. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата в тази възраст да предават ясен сюжет.

“Освен това конкретният разказ учи на емпатия, съпричастност и взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните чрез концертите на ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее”, казаха още от министерството на образованието.

“Единственото важно е дали разказът е подходящ за провеждане на изпита. Той отговаря на изискванията, хубав е по съдържание и това е общо мнение на учителите, той буди емпатия към децата със затруднения, завършва позитивно, това е важно в този случай, всичко друго е извън образователната система”, коментира министърът на образованието Николай Денков пред bTV.

Резултатите от изпитите за националното външно оценяване ще излязат до 28 юни, но може и по-рано. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>