Кварталът на богатите в Белащица тласкал селото към Пловдив (снимки)

15.06.2022 18:30 Никола Михайлов
Залата на читалището в Белащица, където вчера кметът на Пловдив и екипът му разясниха предимствата пред местните, ако минат към големия град.
Кметът Здравко Димитров на срещата с хората от Белащица.
Общинската съветничка от ГЕРБ в "Родопи" Величка Стоичкова е против селото да мине към Пловдив.
Бившият кмет на "Родопи" Пламен Спасов припомни резултатите от референдума в Ягодово.

- Обещаното не е като даденото, коментират местни уверенията на Здравко Димитров

- Ако има референдум, ще е разгромен като този в Ягодово, смята бившият кмет на "Родопи"

- Не съм чула белащенец да иска да става гражданин, твърди съветничка от ГЕРБ 

И започна голямото наддаване за Белащица. Заваляха обещания.
"Ще ви направим детска градина! И физкултурен салон към училището ще ви построим. Градски транспорт ще ви пуснем. Медицински център за доболнична помощ ще имате. И най-важното, минете ли към Пловдив - кариерите няма да ги има!"

Тези обещания са музика за ушите на повечето жители от селото. Години наред те протестират пред камионите само и само кариерите да преустановят работа. И може би това е капката, която накара инициативния комитет да тръгне към голямата стъпка: Белащица - седмо кметство на Пловдив. Селото е привлекателно. Намира се в Родопската яка и е на 8 км от областния град. Заради богаташките къщи, които изникнаха през последните десетилетия, го наричат "Бевърли Хилс II".

Почти целия си екип заведе във вторник вечерта в Белащица кметът Здравко Димитров, за да разяснява на местните предимствата, ако минат към областния град.
"Станете ли част от Пловдив, кариери няма да има", отсече Зико. Но на следващият ден уточни, че това може да стане с помощта на държавата, тоест намекна, че местната власт не може да ги спре еднолично. А и това не е лесна работа, защото фирмите концесионери водят дела и ги печелят.

В читалищния салон, препълнен предимно с поддръжници на идеята за излизане на Белащица от община "Родопи", звучаха и други обещания.

Здравко Димитров в прав текст заяви, че ще поиска от пловдивските съветници да заделят една сума за Белащица, за да може парите да се инвестират веднага, ако селото избере Пловдив. "Може веднага да ви пуснем градски транспорт и ученически превоз", каза Зико. А после думите му бяха потвърдени и от неговия заместник Тодор Чонов.
"Хората много се страхуват от презастрояване", повдигна въпроса водещият Павел Гимишев, един от най-ревностните поддръжници за отделянето на селото.

"Дори и да минете към Пловдив, ще си останете село. А това предполага да няма високо застрояване", намеси се главният архитект Димитър Ахрянов. И даде твърда дума, че сградите нямало да бъдат по-високи от 10 метра.

"Обещаното не е като даденото. Погледнете Пловдив. От бетон не може да се диша. Стана като Слънчев бряг. Искате ли това да се случи и при нас", питат противници на отделянето. А те не са малко, твърди общинската съветничка от ГЕРБ Величка Стоичкова. По стечение на обстоятелствата тя е и клисарка в селото и общува с вярващите, а те не са малко.

"Няма да намесвам Бога. Но от всички, които познавам, нито един не съм чула да иска да става пловдивчанин", категорична е тя.

Жената изрично уточнява, че е един от най-големите противници на кариерите. "На всички протести съм присъствала. Но нещата не опират само до община "Родопи", казва Стоичкова. Според нея в селото се случват добри неща и при сегашния му статут. Асфалтирали се улици, правели се подобрения. Смята, че местният кмет Костадин Николов трябва да е по-активен и по-често да тропа на вратата на Павел Михайлов, кмета на община "Родопи".
"Всеки ден съм в Пловдив и виждам какво се случва. Мерси! Хората искат тишина, а не бетонни оазиси", казва съветничката от "Родопи". По думите й инициаторите за отцепването са "една група хора". Не всички в нея били местни.

Един от големите въпроси е ще се вдигнат ли данъците на белащенци, ако минат към Пловдив. Категоричен отговор не получиха на срещата с управниците от областния град.

"Всички плащаме данъци. Важно е колко от тях се връщат в населеното място", отговори Димитров.

А Рашко Стоянов, директор на "Местни данъци и такси" в Пловдив, каза, че ако Белащица остане населено място, а не квартал на Пловдив, размерът на данъчните оценки няма да е висок. Според него такса битови отпадъци в "Родопи" била по-висока от тази в Пловдив.

"Завишението при нас идва от данъчната основа на имотите. Но при положение, че останете село в чертите на Пловдив, тази основа няма как да се повиши", обясни той. Но! Данъкът за автомобили би се вдигнал за белащенци и да се изравни с този на пловдивчани. "Това е единственият налог, който не може да бъде различен", каза Стоянов. Но после уточни, че ако местният парламент на Пловдив реши, можел да го смъкне.

И куп още обещания чуха белащенци. Като това, че ще бъдат включени към социалните услуги на Пловдив, както и за разкриване на пункт за доболнична помощ. Даже им беше казано, че учениците им ще ползват електрически автобуси, каквито вторият по големина град още не е закупил.

Вече е започнала подписка, с която ще се иска референдум. За община "Родопи" това би бил трети удар, след като от нея се отцепиха преди години Стамболийски, а след това и Перущица.

Но има и прецедент. През 2012 година жителите на Ягодово категорично казаха "не" на допитването за вливане в Пловдив. "Резултатът беше разгромен", спомня си бившият кмет на "Родопи" Пламен Спасов.
"Пуснахме на голям екран видеа с изгледи от Пловдив. Показахме как изглеждат вътрешните улици. И най-вече тези в крайните квартали "Гаганица", "Разкопаница" и "Беломорски". В тези видеа нищо не се говореше. Само вървяха кадри. И ягодовци като ги видяха, станаха и си тръгнаха от залата", връща лентата Спасов.

По думите му да насрочиш референдум не е лесна работа, защото има много технически похвати. "Трябва да мине през общинския съвет, а когато кметът е против (а той няма как да бъде "за"), нещата стават сложни. Дори и да има допитване, в него трябва да участват повече от половината жители на населеното място", уточнява Спасов.

Наблюденията му сочат, че в Белащица двигатели на отцепването били хора от "квартала на богатите". Навремето си купили земеделски земи покрай обходния път, построен специално за камионите, превозващи инертни материали от кариерите. И сега този шум и прах им пречат. Но те това са го знаели, когато са си вземали имоти около този път.

Според Спасов за местните ще се отвори голяма разправия, съпроводена с харчене на средства и време, ако станат жители на Пловдив. "Задължително ще трябва да си подменят личните документи, а това не е лесна работа", предупреждава той.

Бившият кмет казва, че навремето община "Родопи" е била почти фалирала, но отдавна не е в такова положение. "Сега е финансово стабилна", казва Спасов.
Според сегашния кмет Павел Михайлов белащенци са много по-добре в община "Родопи". "Хората не искат да стават част от Пловдив", заяви той. И прогнозира, че евентуален референдум в Белащица ще повтори резултатът от допитването в Ягодово.

Управникът на Белащица Костадин Николов смята, че условията на Пловдив са приемливи, но не трябва да се взимат прибързани решения. "Нужно експертите да кажат кое ще бъде по-добре", добави Николов. И увери, че след визитата на Здравко Димитров ще покани и кметът на "Родопи" Павел Михайлов за среща с местните жители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>