Зико към борда на "Америка за България": Hello, welcome! (снимки, видео)

15.06.2022 12:23 Радко Паунов
Здравко Димитров връчи почетния знак на Пловдив на Нанси Шилър, шеф на фондация "Америка за България". Снимки: Авторът
Оставаме ваш приятел и партньор, каза Димитров на Нанси Шилър.
Здравко Димитров с шефката на борда на "Америка за България" Гейл Байски (вдясно), Нанси Шилър, реставраторката Елена Кантарева и зам.-кметът Стефан Стоянов.
Здравко Димитров разговаря с Нанси Шилър, Гейл Байски и Десислава Тальокова.
Нанси Шилър влиза в Епископската базилика, за да получи почетния знак на Пловдив.
Нанси Шилър

Имаме повече туристи, отколкото по време на европейската столица на културата, отбеляза Димитров

С поздравление на английски се обърна кметът на Пловдив Здравко Димитров към борда на фондация "Америка за България", който за пръв път посещава Епископската базилика на Филипопол. 

След като произнесе "Hello, welcome", градоначалникът се обърна към шефката на фондацията със "скъпа Нанси". И уточни, че я нарича по този начин, защото така я чувствал.

Нанси Шилър кимна с усмивка. Преди това Димитров обясни на шефката на борда Гейл Байски, че в Пловдив сега има повече туристи, отколкото през 2019 г., когато градът беше европейска столица на културата.

"Благодаря на "Америка за България" за това бижу, което направихте за Пловдив. Базиликата се очерта като един от водещите музеи и няма турист, който да не пита за нея", обясни Димитров.

Той връчи почетния знак на града на фондацията, с което изрази признателността на пловдивската общественост към "Америка за България".

"Това, което виждаме, е резултат от много труд. За нас беше изключителна чест да създадем заедно с община и министерството на културата това чудо", отбеляза Нанси Шилър, приемайки почетния знак.

На събитието присъства и човекът, по чийто проект е направен вътрешния дизайн на паметника Лий Сколник. Той ще проведе обучение с над 100 музейни работници от цялата страна.

Епископската базилика на Филипопол е от IV - VI век и мозайките й се простират върху 2 декара площ. В нея са инвестирани 15 милиона лева, като половината са от фондацията, а останалата част - от общината. От откриването й през април м.г. до сега през нея са минали над 80 000 посетители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>