Даниел Панов пита премиера защо се отнася лошо с кметовете (Обзор)

14.06.2022 23:30 Дима Максимова
Кметът Даниел Панов и премиерът Кирил Петков на посещение в Националния военен университет. СНИМКИ: ДИМА МАКСИМОВА

4 проблема поставил пред Петков “министърът” на местната власт, ще ги обсъдят след две седмици

Защо имате лошо отношение към местната власт - този въпрос на премиера зададе кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на НСОРБ.

Двамата с Кирил Петков са имали среща на четири очи,

на която председателят на сдружението, когото наричат министър на местната власт, е поставил 4 проблема.

Общините не присъстват в готвената актуализация на бюджета, а кметовете остават нечути, че от октомври се очертава голям недостиг на средства за детски градини и социални услуги.

“Две са нещата, които трябва в спешен порядък да бъдат разгледани - за

компенсациите за електроенергията

и възнагражденията на администрацията”, посочил Панов.

Преговорите с Министерството на финансите са от началото на 2022 г., НСОРБ е подготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за енергия върху бюджетите на общините. Тези разходи ще надхвърлят с 90 млн. лв. сметките им от 2021 г.

“За местната власт проблемът е особено важен, тъй като обхваща не само уличното осветление, но и отоплението в детски заведения, училища, социални услуги, старчески домове и пенсионерски клубове и др. Още в началото на есента общините ще усетят остър недостиг на средства", предупреди Панов.

Липсата на адекватни заплати

не позволява да бъдат задържани качествени специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления в общинските администрации, посочи още той.

Заплатите са 3 пъти по-малки спрямо тези в министерствата и бизнеса. В бюджета за 2022 г. са налични 297 млн. лв. за “Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор” и настояването на общините е те да бъдат разпределени не само в държавните структури.

От 107 000 държавни служители малко над 26 000 работят в общините. Затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата по това бъджетно перо

да бъдат насочени към общините - за ефективно управление,

а това да бъде ясно дефинирано в актуализацията. Общинските служители предоставят 2/3 от публичните услуги в страната.

НСОРБ настоява средствата за делегираната от държавата дейност “Общинска администрация” да бъдат увеличени поне с 30,3 млн. лв. Само така общините ще могат да развиват експертен капацитет, включително и за новите функции, свързани с енергиен мениджмънт и ефективно използване на финансови инструменти.

Най-важният въпрос, поставен от Панов пред Кирил Петков, е

комуникацията с местната власт

Шефът на кметското сдружение подчерта, че се усеща негативно отношение към общините и то рефлектира върху възможността оперативно да бъдат решавани въпроси, които не търпят отлагане. Темата беше повдигната в рамките на дискусията по време на Общото събрание на НСОРБ миналата седмица, тогава министър-председателят заяви, че не дели кметовете на “наши и ваши”.

“Тази комуникация сега е обновена, потвърдихме датата на среща на 28 юни”, увери Петков. Той обясни, че средства ще има срещу реални реформи. “Този подход, където ефективното управление върви с ефективно преструктуриране на администрациите, този бюджет е оставен за това”, каза премиерът. Той изрази готовност да продължим цялостния диалог за възможните реални стъпки към финансова децентрализация на общините.

Други от От страната и света

Свещеникът-тиктокър Ириней: Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията

Вярата е нещо, което трябва да активираме преди изпитанията. Това посочи отец Ириней пред NOVA. Той отговаря на въпроси в социалната мрежа Tik Tok. „Иконата на Св. Вмчк. Мина е в манастира в с

Българската армия продължава да намалява

Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят, а моряците – не плават. Това са само част от тревожните констатации в доклада за състоянието на българската армия

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 93 хил. лв.

Сумата е за неимуществени щети и разходи за адвокати по делото срещу него, за което го оправдаха 25 хил. лв. неимуществени щети, 66 хил. лв. за адвокати и 1804 лв. за разноски

С чудотворната икона на Св. Георги Лечител се сдоби софийският храм "Св. Петка", дар е от жена, преборила рак

Икона на Свети Великомъченик Георги (Ксенофонтски) - Лечител, точно умалено копие на оригинала, който е атонския манастир "Ксенофонт", вече може да се види от 6 май (Гергьовден) в столичния храм "Св

Главчев се качи на Черни връх навръх Великден

Служебният премиер Димитър Главчев отиде на Черни връх на Възкресение Христово. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила му. Министър-председателят изглежда обича да прекарва почивните дни

>