Торнадото в държавата може да изстреля Венелин Петков, Емил Кошлуков или и. д. шеф на БНТ, ако симпатията и лобитата в СЕМ не стигнат

15.06.2022 08:00 Паола Хюсеин
ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ
ИРИНА ВЕЛИЧКОВА

Бившият шеф в Би Ти Ви не бил кандидатура на президента, сегашният на БНТ неприемлив за ПП

Вероятно решение - всички са допуснати, но на финала никой не събира три гласа, за да бъде избран

Сред кандидатите е и Ирина Величкова - главен юрисконсулт на БНТ по времето на договор с руска рекламна агенция

Една уж стандартна процедура в Съвета за електронни медии, при която съветът проверява документите на 8 кандидати за шеф на БНТ, предизвика подозрения за конкурса, чийто край се очаква на 29 юни.

В сряда, 15 юни, СЕМ обявява кои продължават напред след проверката на техническата комисия. При липса в комплекта документи или несъответствие с изискванията може да има отстранени.

Решението очакват Венелин Петков, Емил Кошлуков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, юристката Ирина Величкова, Красимир Ангелов, директор на БНР Радио Кърджали, и преподавателката по журналистика Светлана Божилова.

И въпреки че процедурата не предполага изненади, тъй като още преди седмица СЕМ уведоми кандидатите кой какво е пропуснал, тя се оказва натоварена с очаквания. Така както и самият конкурс, чийто край ще е в разгара на политическите скандали у нас.

Вероятно осмината ще минат първото препятствие към финала, но заради нестабилното управление на държавата вече се говори, че този конкурс може да завърши и без победител.

Какво се случва с основните играчи?

Още при заявката на Венелин Петков около името му бе създадена легендата, че едва ли не е посочен от президента Румен Радев и негласно подкрепян от него. Дори сметките на някои експерти за силите в СЕМ го посочиха за новия директор на БНТ.

Близки до президентската институция обаче твърдят, че подобна легенда не отговаря на реалността, но дали и това е така, ще се разбере тогава, когато Венелин Петков влезе и започне да управлява на “Сан Стефано”.

Почти като шега тръгна версията, че Би Ти Ви превзема БНТ, ако Петков стане новият шеф на обществената телевизия. Още повече че доскоро програмен директор там бе Маргарита Александрова, която заемаше същата позиция в тази частна телевизия. От месец Александрова вече не е част от БНТ.

В СЕМ също не е ясно колко голяма ще е подкрепата за Петков. Най-добре там го познава Габриела Наплатанова, дългогодишен журналист в Би Ти Ви, която влезе в съвета от квотата на президента. Запознати с работата на Би Ти Ви обаче припомнят, че е имало лека ревност от Наплатанова, която отразяваше военната тема, тъй като Петков оставил по онова време за себе си теми, свързани с НАТО.

Така бивши членове на СЕМ, запознати с конкурсите, предполагат, че Кошлуков може и да спечели втори мандат като директор, след като се очертава като основния конкурент на журналиста. Настоящият шеф на БНТ обаче е неприемлив за “Продължаваме промяната”. Оставането му на поста ще е продължаване на статуквото, срещу което ПП - част от управляващата коалиция, твърдят, че се борят.

Изненадваща е кандидатурата на юристката Ирина Величкова, тъй като досега тя не е влизала в подобни конкурси за разлика от повечето участници. Същевременно тя познава добре работата на БНТ, а и на БНР, където е оглавявала правния отдел. По думите ѝ има 13 години стаж в обществени медии.

Величкова е главен юрисконсулт на БНТ при Кирил Гоцев, светла му памет, когато той подписва

договор с руската компания “Видео интернешънъл”,

поискала да продава рекламното време на телевизията. Историята е от 2004 г., но още се помни, тъй като предизвика скандал, проверки от прокуратура, медийна комисия в парламента, а и съдебни дела. Въпреки категоричната позиция на БНТ, че руската фирма не взема рекламното време, каквито са подозренията, а само ще го организира и ще консултира телевизията.

“Договорът беше за търговско представителство, а не за купуване на рекламното време на БНТ. Наскоро го намерих у нас. С него телевизията упълномощава фирмата да търси реклама и ако я осигури, да получава процент от нея”, казва днес Ирина Величкова пред “24 часа”.

В крайна сметка договорът така и не влиза в сила, Величкова напуска БНТ с хипертония, а малко по-късно Кирил Гоцев е отстранен преждевременно от директорския пост.

“БНТ е кауза за мен и заради това се явявам на конкурса”, казва днес Величкова, юрисконсулт в Музикалния театър.

Ясно е, че конкурсът продължава, но дали изобщо ще има избор, е подозрение, което все повече се засилва.

Ако нито един от кандидатите не събере три гласа от 5-имата членове на СЕМ, за да спечели, подобен сюжет позволява Кошлуков да продължи да управлява БНТ, тъй като по закон може да остане като тв шеф до избирането на нов и при изтекъл мандат. Това обаче не е задължително и СЕМ е в правото си да избере временен директор сред членовете на управителния съвет.

Допуснатите днес кандидати ще бъдат изслушани на 27 и 28 юни, а избора СЕМ ще направи на 29 юни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>