P.I.F. и “Уикеда” влизат с песен в Чинията на Бузлуджа

14.06.2022 21:25 Ваньо Стоилов
Сред осиновителите на мозайките е и авторът на проекта на Чинията арх. Георги Стоилов.
Арх. Дора Иванова се надява в края на лятото в Чинията да влязат първите туристи.
Куполната мозайка на монумента

- В края на лятото може да я отворят за посетители

- Предстои консервация на купола, после ремонт на покрива

- Достойните българи, осиновили мозайките, не спират да питат как върви проектът и да помагат кой с каквото може

Осиновителите, благодарение на чиито щедри дарения бяха консервирани и запазени мозайките от външния кръг на Чинията на Бузлуджа, не спират да се интересуват как върви изпълнението на проекта за съхраняването на бившия Дом паметник на БКП.

“Д-р Константин Стоичков, онколог-дерматолог, който от 19 г. работи в Брюксел, този месец се върна в родния си град Павел баня и веднага се свърза с нас, за да научи докъде сме стигнали”, каза за “24 часа” ръководителят на фондация “Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова.

Миналата година дарителите спасиха 10 от общо 14-те мозайки, за които нямаше средства. Парите бяха събрани за 2 месеца. Този жест не остана анонимен и щедрите хора станаха част от “Достойните българи” в инициативата на в. “24 часа”.

“Някои от тях, например Димана Шопова от София, вече са част от екипа на проекта. Тя ни помага с разгласата на нашите инициативи в социалните мрежи”, разкри още арх. Иванова.

Сред най-важните инициативи тази година е

второто издание на фестивала OPEN BUZLUDZHA 2022

Той ще се проведе на 19, 20 и 21 август под мотото “Ти си ключът. Отвори Бузлуджа”. Организаторите вярват, че заедно можем да отворим всяка врата. А целта е събраните средства да бъдат част от парите, с които монументът ще бъде обезопасен и отворен за туристи още в края на това лято и показан отвътре в актуалния му вид. Очакваната цена на билетите за тези посещения е между 10 и 30 лева.

Дали това наистина ще се случи? Арх. Дора Иванова е оптимист, но и се застрахова, че все пак всичко зависи от възможностите да бъдат финансирани три основни дейности: стабилизирането на куполната мозайка, обезопасяването на целия покрив, за да няма падащи предмети, както и

изграждането на посетителски пътеки с равна повърхност

и безопасни зони за влизане и преминаване на туристите.

Подкрепа за тези добри намерения с участието си във фестивала вече са заявили P.I.F., "Керана и космонавтите", “Уикеда”, както и много рок, пънк и джаз групи, сред които Cool Den, The Lefties, “Спални места”, Lucky Number Nick, Nana&The Gang, Bad Cast.

За любителите на електронната музика ще има и втора сцена с DJ сетове до зори, разкриват в аванс организаторите. Третият фестивален ден ще бъде в стил джаз със специалното участие на Държавна опера - Стара Загора, чиито солисти и музиканти ще завладеят сцената със спектакъла “Джазоспекция”.

Организаторите изрично гарантират, че фестивалът под Чинията не е обвързан с политически цели. В

помощник и негласен гид

към проекта се е превърнала и достойната българка Мелиха Неби, която притежава хотел на върха. Сред първите неща, които виждат нейните гости тук, са грамотата и медалът от “24 часа”, подредени на видно място на рецепцията на хотела. След това те много често питали за паметника, а тя им разказвала всичко, което знае. Не се е отказала и от обещанието си да изгради пътека през гората до горе, за да стигат хората пеш до Чинията по най-късия път.

Мелиха, разбира се, е запозната и с най-близките планове на фондация “Проект Бузлуджа”. Те включват стремежа да бъде спряна разрухата на куполната мозайка. Тя е с диаметър 8 м и обща площ 50 кв. м.

“За щастие, мозайката е запазена, но все пак е и заплашена, защото често намирахме паднали от нея парчета на пода. Сега ще я консервираме и покрием със специален защитен навес, както вече направихме с другите мозайки, за да я запазим от водата и съхраним. Благодарение на скеле с височина 10 м успяхме за първи път да се качим до нея и да проучим състоянието ѝ, разказва арх. Дора Иванова.

Върху тази мозайка са изобразени пролетарският символ сърп и чук, както и лозунгът “Пролетарии от всички страни, съединявайте се!”. Нейни автори са Кънчо Кънев и Владислав Паскалев.

За да достигнат до тази мозайка, реставраторите от международния екип с ръководител проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен трябваше да използват наистина уникално метално скеле. То представлява куб със страна 10 метра. Работната му платформа горе също е с размери 10 на 10 м, а самата мозайка е на тавана - на 12 м височина от пода на сградата.

Самото скеле тежи 7 тона и е сглобено от 700 различни елемента

Било донесено до залата от доброволци. Безвъзмездно е предоставено за ползване от фирма, специализирана в изработката на подобни конструкции. То ще остане тук колкото е необходимо, но не по-малко от три месеца.

“В началото мнозина смятаха, че трябва да свалим мозайката от тавана и да я консервираме долу, на пода, след което пак да е върнем горе на мястото ѝ. Оказа се, че това не е необходимо, можем да работим високо, на място, дори ще запазим и конструкцията, която сега я крепи”, обясни пред “24 часа” проф. Томас Данцл.

Той и хората от екипа му - българските специалисти от Националната художествена академия доц. Стефан Белишки и д-р Никифор Харалампиев, експертът по опазване на мозайките от Гърция Лаура Тапини, както и доц. Йонас Робертс от Университета по изкуствата в Берн, Швейцария, направиха първите проучвания на състоянието на този обект, вече имат план за дейностите си по-нататък и по-късно през лятото ще се върнат, за да довършат работата си.

Българските специалисти обръщат внимание на факта, че мозайката е много интересна, защото е направена не само от разноцветни камъчета, както другите, но и

с множество малки огледалца

- явно авторите са търсили оптичен ефект с прожекторите, които са осветявали централната сграда на монумента.

“Следващата стъпка вече е покривът, който е другата и изключително важна фаза за опазването на сградата. Предстои да проучим и планираме изграждането му, старият почти не съществува. Дейностите ни през това лято са стъпката към поставянето на новия покрив. Целият е с площ 2500 кв. м. За обезопасяването му трябват по 75 лева на квадрат - общо 187 500 лв., а за изграждане изцяло на нов покрив - около 5 млн. лв., пресмята арх. Иванова.

За всичко, което се случва на Бузлуджа, от първа ръка в края на май научи и сегашният посланик на САЩ у нас Херо Мустафа, която неочаквано дори за екипа на фондация “Проект Бузлуджа” посетила Чинията. Дошла със съпруга си и приятелско семейство, след като била на розобер, но учтиво помолила да не бъде снимана.

В течение на работата по Чинията е и авторът на нейния проект арх. Георги Стоилов, също осиновител на мозайка. Тъй като не успя да присъства лично на церемонията по връчването на призовете на “Достойните българи”, той получи медала и грамотата си на 93-ия си рожден ден на 3 април. Арх. Стоилов осинови творбата на брат си Иван Стоилов-Бункера “Грижа за децата”. Каза, че продължава да работи всеки ден в ателието си. Един от най-актуалните му проекти в момента е еконебостъргач висок 1500 м, в който могат да живеят 30 000 души, предназначен за Китай.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>