Зико пред белащенци: Ако минете към Пловдив, кариери няма да има! (снимки)

14.06.2022 17:39 24 часа Пловдив онлайн
Кметът Здравко Димитров на срещата с хората от Белащица.
Здравко Димитров с екипа си в Белащица.
Залата на читалището в Белащица е препълнена.
Рашко Стоянов увери, че данъците няма да се вдигнат.

 "Категорично ви казвам:  Ако Белащица мине към Пловдив, кариери няма да има! Ние в града го дишаме същия въздух."

Това заяви кметът Здравко Димитров пред жители от Белащица. Читалищният салон е препълнен. Димитров е с целия си екип и разяснява какви са ползите на близкото село, ако се откъсне от община "Родопи" и премине към Пловдив. На срещата е главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, шефът на "Местни данъци и такси" Рашко Стоянов, зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов.

Водещ на срещата е Павел Гимишев, един от инициаторите за отцепване на селото. "От 4 години искаме община "Родопи" да ни подкрепи за спиране на кариерите. Всяко лято сме на воден режим. Тези и ред други проблеми ни накара да се обърнем към Пловдив", обясни той.

"Каквито ангажименти поемем, ще ги изпълним", започна Зико. И уточни, че обещания не дава. Той обясни, че розата на ветровете завихряла праховите частици и те идвали в район "Тракия". "Ако станете част от Пловдив, в Белащица кариери няма да има!", натърти Димитров. Обеща им нова детска градина и физкултурен салон на местното училище.

"Като гаранция, че това ще се случи, ще поискам Общинският съвет да гласува сума за Белащица. Може веднага да пуснем транспортна линия, както и ученически превоз. Има много плюсове, които могат да станат факт", увери Димитров.

Жителка на селото попита как ще реши проблема с прекратяване на концесиите от кариерите, за да не оставят на поколенията "едни камъни".

Хората се страхуват от презастрояване, повдигна въпросът Гимишев. Главният архитект Ахрянов заяви, че ако Белащица мине към Пловдив, ще си остане село. "В никакъв случай не би трябвало да има високо застрояване. Параметрите ще останат до 10 метра. Никой няма да направи нищо против волята ви", увери Ахрянов.

Ще се вдигнат ли данъците, ако станем част от Пловдив, питаха белащенци. 

"Всички плащаме данъци. Важно е колко от тях се връщат в населеното място", отговори Димитров. Шефът на "Местни данъци и такси" обясни, че ако Белащица остане населено място, а не квартал на Пловдив, размерът на данъчните оценки няма да е висок. "Такса битови отпадъци в "Родопи" е по-висока от тази на областния град. Завишението при нас идва от данъчната основа на имотите. Но при положение че останете село в чертите на Пловдив, тази основа няма как да се повиши", отговори Рашко Стоянов. Той обаче уточни, че данъкът за автомобили би бил по-висок, ако Общинският съвет на Пловдив не реши да ги намали.

Зам.-кметът по социалната политика Георги Титюков обясни, че Пловдив има над 60 социални услуги. "Трудно биха могли да се сравняват възможностите въпреки цялото ми уважение към община "Родопи", каза той. И обеща да включи местни жители в услугата "Топъл обяд".

Възрастна жителка приветства влизането на Белащица в Пловдив.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов увери, че в селото може да се разкрие медицински център за доболнична помощ с лекари от различни специалности. "Това е наше задължение, но само ако Белащица стане част от Пловдив", каза той.

А зам.-кметът Тодор Чонов им обеща, че ще станат част от общинската транспортна схема и ще ползват и услугите на градския транспорт. Електрическите автобуси, които ще закупи, ще стигат и до тук,  добави Чонов.                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>