Премиер и просветен министър отбелязаха 20 г. Национален военен университет

14.06.2022 16:27 Дима Максимова
ГНВУ отбелязва официално 20 г. от създаването си
Бриг.ген. Иван Маламов показва военната техника на Кирил Петков Снимка: НВУ"Васил Левски"
Кирил Петков прие тържествения строй в НВУ

Премиерът на България Кирил Петков уважи тържеството по случай 20-та годишнина от създаването на Националния военен университет „Васил Левски“. Сред официалните гости, пристигнали специално за празника, бяха още министърът на образованието акад. Николай Денков, ген.-лейтенант Цанко Стойков, зам.-началник на отбраната, ген.-лейтенант Любчо Тодоров, съветник на президента по военна сигурност, кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, бивши началници на Военния университет и др..

Кирил Петков поздрави курсантите, кадетите и войниците за отговорния избор на кариера, който са направили. Той загърби написаното му слово и емоционално разказа, че осъзнал важната роля на армията, когато преди 2 месеца бил в Украйна.

"Когато видите една страна, овладяна от войната, когато видите разрухата на инфраструктурата с взривени мостове,  жилищни сгради, които горят, майки и деца наредени на границата, бягайки от войната, тогава осъзнавате колко е важна ролята на отбраната и сигурността. Не може да има просперираща държава без добре организирана армия", посочи Петков. 

"Ето защо вие имате толкова важна роля в българското общество. Ето защо и българското правителство осъзнава, че трябва да се инвестира повече в отбрана. И то не във военна техника, тя е нищо без талантливи офицери, сержанти, войници, генерали. Ако това не постигнем, всичко друго е под заплаха",  каза Петков.

Празничният ден започна с богослужение в храм „Свети Седмочисленици“, отслужено от Негово високопреосвещенство митрополит Григорий и продължи с военен ритуал по поднасяне на цветя на Паметника на възпитаниците и паметника на Васил Левски. 

„Началото на историята, която днес имаме честта и ние да пишем, започва преди 144 г. Тогава, през 1878 г., когато още не е било свикано Учредителното събрание, възниква Военното училище. Не с някаква имагинерна цел, а именно, за да бъде свикано Учредителното събрание и за да я има днес държавата и държавността. Защото смисълът на армията е в защитата на държавността, каза в словото си началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Към офицерите, преподавателите, курсантите, студентите и всички гости се обърнаха още кметът инж. Даниел Панов, зам.-началникът на отбраната, ген.-лейтенант Цанко Стойков, от името на президента - ген.-лейтенант Любчо Тодоров, министърът на образованието акад. Николай Денков.

 Кирил Петков връчи икона на свети Георги победоносец на началника на НВУ. От своя страна бригаден генерал Маламов подари на премиера почетен знак на университета и книгата „Пагони във властта“ на полк. доц. д-р Марко Златев. Почетен знак и книга получи и министърът на образованието акад. Николай Денков.

В празничния 14 юни Академичната награда „Трети март“ получи  курсант старшина Мадлен Пенева. Кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов й връчи отличието - позлатена настолна реплика на Арката на генералите и нагръден знак.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>