Петков опитва да свали ветото пред Северна Македония в сряда - първи тест има ли мнозинство (Обзор)

13.06.2022 22:32
Съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев коментираха решението на депутати от “Има такъв народ” да се отцепят. До тях на масата седнаха зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, който е с охрана заради заплахи, шефът на НС Никола Минчев и депутати от ПП.
Христинка Йорданова, която остана вярна на Слави, се появи на пресконференцията и седна между Любомир Каримански (отдясно) и Тошко Йорданов. До тях е и Станислав Балабанов.
Депутатите, които напуснаха ИТН, дадоха своя пресконференция. От ляво на дясно - Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Радостин Василев, Георги Георгиев, Николай Радулов и Деян Петков.

 Радостин Василев вътрешен министър, отиде ли Бойко Рашков начело на антикорупционната комисия

 Не сме ги мотивирали, отрече Асен Василев. Ако не се съберат още, отиваме на избори 

“Промяната” вкарва 6-има на Слави в нова формула на властта

Петима депутати напускат групата на “Има такъв народ” и стават независими, а с гласуванията си ще подкрепят “Продължаваме промяната”.

Групата на отцепниците е водена от спортния министър Радостин Василев, чиято оставка все още не е внесена за гласуване в парламента. В понеделник вечерта той даде официално обяснение защо изоставя Слави Трифонов - задкулисието в “Има такъв народ”.

Минути след като “24 часа” първи обяви новината за разцеплението в ИТН, депутатът от “Промяната” Атанас Михнев съобщи, че са намерили нужните депутати за мнозинство. Впоследствие уточни, че все още не са осигурени всичките 12 недостигащи гласа. До последния момент бройката отцепници варираше и в крайна сметка след мълвата за 8 се оказаха шесторка.

Освен спортния министър от ИТН излизат още Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Деян Петков и Георги Георгиев.

Първоначално в тази група бе и името на организационната секретарка на “Има такъв народ”

Виктория Василева, но тя решила да не предава Трифонов

Но не застана с останалите от ръководството на партията на пресконференцията, която заклейми “мафията на предателите”.

Размислила и Христинка Иванова - присъствала на всички срещи на отцепниците, но в последния момент решила, че остава със Слави. Тя седна до Тошко Йорданов, който извади запис как Радостин Василев я заплашва да не напуска.

Василев е един от министрите, с които вицепремиерът Асен Василев изяви желание да работи след обявения от Слави развод и депозираните 4 оставки на хората на ИТН в кабинета.

Вторият харесван от ПП е енергийният министър Александър Николов. Той обаче обясни, че морално е задължен да се оттегли. Вчера той и външната министърка Теодора Генчовска подадоха оставките си пред премиера Кирил Петков, а още в петък го сториха Гроздан Караджов и Радостин Василев. Спортният министър обаче още тогава обясни, че решението е партийно, не лично, и даде да се разбере, че е работил добре с премиера.

ПП ми предлагаха да остана на поста министър, това беше преди 2 месеца, още тогава ИТН плашеше с напускане, разказа Василев вчера. Сега не е получавал подобна оферта, но ако дойдела, ще си помисли.

И Александър Николов подчерта в понеделник, че напуска правителството по “изцяло политически причини” и ще продължи да изпълнява задълженията си на министър, докато не се гласува оставката му.

Подаването на оставка пред министър-председателя не означава, че тя непременно ще бъде внесена за гласуване.

Разговори за разделяне на групата на ИТН са започнали още миналата седмица веднага след като Трифонов обяви развода във властта. По неофициална информация на Василев е било предложено да стане министър на вътрешните работи веднага след като сегашният Бойко Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ.

А според друга версия на Георги Георгиев било обещано да стане

регионален министър на мястото на Гроздан Караджов. Вчера той атакува опитите да се раздават пари за пътища.

За търговия с постове и пари заговори вчера и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той потвърди разцеплението на парламентарната си група.

Току-що получих информация, че депутати от ИТН ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове.

То ще се види и кой какъв ще стане,

написа той в ранния следобед. Час по-рано от партията казаха, че не могат да потвърдят, но и да отрекат напускането.

В двата разтурени парламента през 2021 г. Трифонов бе накарал депутатите си да подпишат декларации, че при напускане на групата излизат и от НС. Това обаче не бе направено в настоящия парламент, което улеснило разцеплението.

Мафията загуби възможността да сформира правителство, оттук нататък думата е на народа, обяви Асен Василев на нарочна пресконференицяна ПП, дадена минути след тази на отцепниците.

Когато се появят и други смели депутати, ще пристъпим към смяна на състава на кабинета,

каза вицепремиерът. Той бе категоричен: “Не сме мотивирали тези хора”.

Още когато Трифонов каза, че напускат, вярвахме, че в това НС има хора, които са господари сами на себе си и имат смелостта да застанат на страната на народа. Ако не се събере такова мнозинство, отиваме на избори, заяви Василев.

Тези хора не дойдоха в подкрепа на правителството, а за да кажат за съществуващия модел на задкулисие в тяхната партия ИТН. Надявам се, че този пример ще бъде заразителен и в парламента ще имаме мнозинство от хора, които казват “Не на мафията”, допълни го Кирил Петков.

Мафията загуби коалиционния си партньор, заключи премиерът.

Според него няколко човека от ИТН са причината законът за КПКОНПИ да се бави 6 месеца, както и тези за правосъдната реформа и европейския прокурор.

Тест дали правителството може да разчита на мнозинство ще има още утре - очаква се Петков да поиска разрешение от Народното събрание да вдигне ветото за старт на преговорите на Северна Македония. Той ще обяви пред народните представители в сряда, че е постигната договорка ЕС да стане гарант за изпълнение на българските условия.

Този вариант бе разработван от екипа на Петков още с идването на кабинета му преди 6 месеца. И бе посочен от Слави Трифонов като причина да напусне коалицията. През цялата минала седмица към България бяха отправяни настоятелни предложения за вдигане на ветото, последно - в събота от канцлера на Германия Олаф Шолц.

Френският президент Еманюел Макрон и ЕС като цяло ще са гарант сънародниците ни да бъдат включени като държавотворен народ в конституцията на РСМ и управляващите там да изпълняват договора за приятелство. Това ще даде възможност

България по всяко време да блокира хода на преговорите между Брюксел и Скопие.

Междувременно от ИТН обявиха, че в края на миналата седмица са събрали необходимите подписи и са поискали свикване във вторник на извънредно и закрито заседание за Северна Македония. Шефът на НС Никола Минчев обаче им отказал.

Затова те ще настояват на закрита точка в дневния ред в сряда, в която да бъде изслушана външната министърка Теодора Генчовска, която да потвърди онази бележка от влака за Киев със записки на премиера, която Станислав Балабанов показа пред медиите миналата седмица.

Дали в паметните записки на Генчовска там няма еврокомисар, който разказва как Петков предава националните интереси, попита Тошко Йорданов.

 

ИТН: Радостин Василев заплашва депутатка да стане предател

“Ние няма да ги подкрепяме, бе”, казва ѝ той в запис, който партията праща на прокуратурата

- Вие ли сте 10-имата предатели от ИТН?

- Ние сме.

- Що сте 5-има?

- Щот немаме хора.

С този виц започна пресконференцията на ИТН депутатът Станислав Балабанов час след като отцепниците от групата обявиха мотивите си.

Пиронът на брифинга обаче беше запис на телефонен разговор между Радостин Василев и депутатката Христинка Иванова, който Тошко Йорданов пусна от мобилен телефон.

Иванова, както “24 часа” писа, е била част от групата на отцепниците от ИТН. Но се е отказала и останала вярна на Трифонов. Йорданов също потвърди, че Иванова до последния момент е била “в заверата”.

На записа се чува мъжки глас, за който Йорданов твърди, че е на Василев. Първо я увещава да остане при отцепниците, а после я обвинява в предателство и я притиска да напусне парламента. Подложени сме на натиск от мутри, обяви Йорданов.

Не съм предател, правя го за твое добро. Беше вкъщи и чу всичко - това ти е премиерът. Ние няма да ги подкрепяме, бе. Те имат отдругаде подкрепа, но за да ги предпазим. Няма да ги подкрепяме, изразяваме нашата воля. Недей се страхува, някога да съм те заблуждавал, убеждава мъжкият глас от записа.

Тя: Помислих, промених си решението. Кой да ме плаши мене, като никой не ме познава. На въпрос на мъжкия глас откъде е да я вземат, Иванова отговаря, че не е вкъщи, а при гаджето.

Тогава ще дойдат утре хора при тебе - да ти помогнат да си подадеш молба за напускане на НС. И ще го направиш, завършва гласътот записа, който според ИТН е на Радостин Василев.

Записът е пратен на прокуратурата и Тошко Йорданов очаквал тя да се задейства.

Какъв запис? Това са глупости. Говорил съм с нея и ѝ казах, че трябва да напусне. Каза ми, че се страхува, явно са я заплашвали. Христинка отказа и аз ѝ казах, че е морално да подаде оставка, защото е поела ангажимент към хората, коментира Василев записа. Той уточни, че е говорил с Иванова по-рано същия ден.

ИТН обаче не позволиха на Христинка Иванова да отговаря на въпроси. Такъв ѝ зададе единствено Йорданов, който я попита дали Василев я е заплашвал и друг път и тя каза “да”.

Всъщност от партията на Слави Трифонов не отговориха на нито един журналистически въпрос

Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък се маха от нашата партия. Моралът на Кирил Петков е като разбирането му за конституцията - никакъв, заяви Йорданов, след като пусна записа пред свиканите на брифинга репортери.

Той обяви, че не обича квалификациите, но след това коментира повечето от вече бившите си колеги.

Иво Атанасов - адвокатът на Росица Кирова, все искаше да назначаваме някакви хора някъде. Знаете тя в коя джипка се качи, ама съм глупав и вярвах, че хората са честни. Не сме ГЕРБ да назначаваме калинки. Георги Георгиев е депутатът от ИТН, поискал оставка на шефа на БАБХ заради Капитан Андреево, заяви той. И се извини, че лично е пазил отцепниците досега въпреки информациите за тях. Това е моята лична вина, каза Йорданов.

“Има досъдебни органи и прокуратура, няма да давам квалификация на престъпленията. Бях обвинена от ПП, че съм коментирала грешно закона за КПКОНПИ”, включи се и Ива Митева и отново анализира предложенията за новия антикорупционен орган.

Подалият оставка регионален министър Гроздан Караджов пък прочете стенограма от лятото на 2021 г., когато Асен Василев като служебен министър защитава плащането на 1,3 милиарда за пътни ремонти. Караджов разказа и че е предал данни за парите в чували за магистрала “Хемус” на МВР.

Георгиев: Преди година отказах 1 млн. подкуп да цепя групата. Не излизаме за пари, а за да не мислят, че и ние крадем Напусналите Слави потвърдиха: слагат ги на детектор на лъжата

Предложение за 1 млн. евро е получил депутатът Георги Георгиев, който напуска ИТН със спортния министър Радостин Василев, за да разцепи групата на партията в 45-ото народно събрание - първото миналогодишно, което изкара само 9 дни. Това разказа самият той вчера.

Идеята била той и хората, които успее да накара да напуснат, да подкрепят правителство. Предложението получил от свой познат, който не бил депутат в този парламент.

За случката се разбрало, когато бил подложен на полиграф от ръководството на партията. Че такива тестове се правят на депутати от ИТН, се говори отдавна, а вчера шестимата отцепили се за първи път потвърдиха, че това е истина.

Първоначално всички минахме едни тестове на таблет, които бяха доброволни. След това ни казаха, че тези от нас, които са депутати, ще минем полиграф. По време на детектора на лъжата стана ясно, че ми бяха предлагани пари още в 45-ото НС, за да цепим групата на ИТН. Не съм ги взел. Сумата беше 1 млн. евро., разказа той.

“Поводът беше дали е възможно депутати да напуснем парламентарната група, да сме повече от 10 и да направим промяна в правилника така, че да може да сформираме нова парламентарна група, която да участва в съставянето на правителството”, обясни Георгиев. В момента правилникът на парламента не позволява независими депутати, напуснали групата си, да сформират нова.

Георгиев обясни и че не е подавал сигнал в прокуратурата тогава.

Свалям доверието си от Слави Трифонов. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи. Но явно задкулисните интереси са по-важни, мотивира се пък спортният министър Радостин Василев защо напуска ИТН, сред чиито учредители бил. Зарязах си семейството, професията, вложих много в изграждането на структурите, заяви адвокатът. Той увери, че с останалите депутати няма да ходят в друга партия

Тръгват си, защото “мафията е пробила” в партията

Поведението на Трифонов като едноличен собственик на ИТН доведе до това тя да се изчегърта, а с последните действия да се изчегърта и държавата, каза Василев.

Заяви, че Трифонов е излъгал и не се е допитвал до депутатите си дали да напуснат коалицията, както увери в интервю за “Дарик” в неделя. Решението му не било координирано с никого, а самият Василев разбрал, че трябва да подаде оставка като министър, 30 минути преди Слави да направи изявлението си.

Обади ми се Тошко и каза: “Мацко, край,

спираме им тока”, каза Василев. Той не се е виждал Трифонов, откакто оглавил спортното министерство. То пък не било желано от Слави, но казал на Василев, че му се е паднало.

За 2 г. Трифонов не се появил веднъж пред структурата в родния му Плевен. Оправдавах всичко с здравословното му състояние и особения му характер, каза Василев.

Аз го каня на полиграф. Много от нас тук са минавали. Той и Тошко Йорданов да кажат

дали са вземали пари от хора, които

са обладали МРРБ Трифонов казваше, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е министър, разказа още Василев.

Останалите също не били виждали лидера от месеци. Делян Петков дори вчера за първи път се запознал с него. Те се оплакаха, че всички решения са им спускани.

Нито едно назначение не било съгласувано с тях, а по устав трябвало.

Затова предложеният в 46-ото НС за правосъден министър Иво Атанасов искал да напусне още през януари.

Единствено съжалявам, че като председател на арбитражно-контролната комисия не я свиках, за

да изключим Тошко Йорданов

от партията, заяви Атанасов. На него Йорданов отказвал да отговаря на въпроси и му казвал, че не е там, за да пита.

Не са ни возили с джипове, каза още за слуховете, че Слави събирал своите, за да ги заплашва да не напускат.

“Моята червена линия е Орлин Алексиев”, мотивира отцепванвето си Светлин Стоянов. Пред дни бившият ни посланик в Москва Илиян Василев обясни, че бившият общински съветник от ГЕРБ бил кукловодът на Трифонов. Лидерът на ИТН отвърна, че са приятели от години, които за политика не говорят.

Вчера депутатите му разказаха, че макар Слави да казва как е приятел с Алексиев 20 г., но не знаел за интересите му в МРРБ, премиерът знае. “И другите депутати знаят. Всички знаят. И затова ни гледат така, мислят ни за крадци”, каза Василев.

Георги Георгиев пък разказа, че обществените поръчки към МРРБ били саботирани. Той обясни, че представители на строителни фирми ходят в комплекса “Делта Хил”, за да коментират с посредници условията за подписване на договори за текущо поддържане на пътищата, както и за обществени поръчки, след това те ги обсъждат с Орлин Алексиев, който предава на Гроздан Караджов кои фирми да бъдат избрани.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>