Радев и Нинова за първи път мислят еднакво - къс програмен кабинет

12.06.2022 23:00
Корнелия Нинова ще опита да спаси коалицията. Трудният момент е оставането на Кирил Петков като премиер.
Бойко Борисов
СЛАВИ ТРИФОНОВ

За първи път на “Позитано” и Румен Радев на едно мнение – кабинет с къс и ясен план до края на 2022 година, за да не се загубят милиарди от плана за възстановяване

При подобно преформатиране плахо се появява отново името на царския реформатор Николай Василев за министър-председател

Червени неофициално дори готови да се запише, че в подобен формат няма да участват под каквато и да е форма Кирил Петков, Иван Костов, Бойко Борисов, дори Ахмед Доган

Програмно правителство с 10 точки ясна програма до края на 2022 година. Ден, след като президентът Румен Радев посъветва да се мисли за подобен изход от тежката криза, в която се оказа след развода със Слави Трифонов, БСП мисли за подобно преформатиране.

Корнелия Нинова ще опита да залепи и запази счупената коалиция поне до края на годината. Лидерката на БСП, която е вицепремиер, ще сдобрява премиера Кирил Петков и водача на “Има такъв народ” Слави Трифонов.

Според участници Нинова, която е и вицепремиер, е предложила за дебат 4 варианта - правителство на малцинството, нов кабинет в рамките на този парламент, предсрочни избори и програмен екип, който сегашната коалиция да излъчи с хоризонт до Коледа.

Нинова сама е поискала от БСП мандат от Националния съвет на своята партия, за да започне тя операция по

преформатиране на кабинета

Повече от 8 часа социалистите обсъждаха ситуация на оттегляне от коалицията на Слави Трифонов.

БСП е против предсрочни парламентарни избори и остава да управлява заедно с “Продължаваме промяната” и “Демократична България”. Ще подкрепи актуализацията на бюджета и приемането на 20-те закона, които са нужни, за да отпусне Европейската комисия 13-те милиарда лева по плана за възстановяване и устойчивост. Червените решиха в неделя, че за да се постигне това, Нинова и депутатите на БСП трябва да проведат разговори вътре във вече тройната коалиция, но и със Трифонов. Целта е изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината, за да се преодолеят кризите.

Социалистите решили да изземат инициативата за запазване на правителството, защото не вярвали, че премиерът Кирил Петков ще се справи със задачата сам да осигури липсващите 12 гласа за кабинет на малцинството. Петков обяви още в сряда, че ще търси начин да привлече част от депутатите на ИТН или опозиционни партии.

Това обаче предизвика допълнително втвърдяване на хората на Трифонов и дори закани, че са готови на ново правителство в този парламент, но без “Продължаваме промяната”.

Настояването на ПП Кирил Петков да остане премиер

ще е най-трудната част от преговорите на Нинова да запази коалицията в четворен формат. ИТН са категорично против участие на Петков в евентуално правителство, което да поеме властта и да предотврати предсрочни избори.

Не виждам възможност предсрочни избори през септември, октомври, ноември да родят някакво по различно мнозинство.

Последните дни играем в сценарий, написан някъде, където държавата трябва да се тресе. Надяваме се в тази ситуация никой да не извива ръце и да не натиска партньорите. БСП ще се опита да бъде факторът, който ще стабилизира партньорите да започнат да си говорят, защити партийната позиция шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

Неофициално в БСП дори се заговори, че е възможно един Николай Василев да получи мандат като премиер - нещо, което царският реформатор не успя при един от двата опита на Слави Трифонов да състави правителство. Самият Николай Василев е един от сериозните критици на Кирил Петков.

На “Позитано” дори имало хора, които са готови в подобно програмно правителство да влязат и експерти, предложени от ГЕРБ и ДПС, но като преди това се запише, че Иван Костов, Бойко Борисов или дори Ахмед Доган няма да участва в подобен формат.

Бойко Борисов избрал предсрочни избори, днес не иска в “никакви управления”

ГЕРБ да не участва в никакви опити за сформиране на правителство в рамките на този парламент. Това решение е взел лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, твърдят близки до него партийни кадри.

Две тези се сблъскаха в ГЕРБ веднага след като Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управляващата коалиция. Още в четвъртък от партията дадоха знак, че няма да окажат подкрепа на правителство на малцинството, което да продължи да управлява Кирил Петков. А спорът в партията, както “24 часа” писа, е бил дали да подкрепят експертно правителство до 2023 г., или да отиват на бързи предсрочни избори наесен. При подкрепа за експертно правителство в ГЕРБ се страхуват, че могат да се сринат електорално.

Шансове за второ правителство в този парламент не виждам, обяви обаче в неделя зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев. Той първоначално е подкрепял варианта за експертен кабинет.

“Въобще не искаме в никакви управления да се вкарваме”, обяви вчера и лидерът Бойко Борисов. Той обаче изрази готовност да не е премиер след нови избори. Но пък нямало да напусне лидерското място в партията, за да не се срине тя по подобие на НДСВ след оттеглянето на царя.

От ГЕРБ са готови да дадат само акъл на “Продължаваме промяната” по теми като овладяването на цените, добави Борисов.

 Слави: Тези хора трябва да стоят далеч от властта

90-минутно интервю на живо даде в неделя лидерът на ИТН Слави Трифонов за “Дарик”. То дойде на петия ден, откакто той обяви, че партията му напуска управлението, и бе първото, което дава от началото на годината. Трифонов говори надълго и нашироко за морала, на няколко пъти повиши тон и прави забележка на водещия Константин Марков и дори театрално се развика “Заради Македонияяя” на настояването му да каже защо напускат.

Ето акцентите от интервюто:

- С Кирил Петков се запознах, когато беше тук да разкаже за пробиотик, който създал. Така съм си го записал в телефона “Кирил Петков - пробиотик”

- Василев и Петков са гъвкави, говорят с желание за нещата, които искат да се случат. Асен е гъвкав. Кирил е емоционален.

- Слави Трифонов (говори за себе си в единствено число - б.р.) реши ИТН повече да не бъде унижавана. Аз се опитвам да свършим работа. Първо се допитах до депутатите. Това беше преди месец. Те казаха, че вече е време да излезем от коалицията

- Правителството не е развалено. Аз просто съм изтеглил министрите си

- Има още 215 депутати в парламента, да си изберат правителство

- Кирил Петков направи така, че да има един човек над министрите, който да води политиката, да му докладва. За външно министерство това е Весела Чернева. Тя дублира Теодора Генчовска и води друга политика

-(За Петков и РСМ - б.р.) Говореше едно пред посланици, друго пред нас. Той просто лъжеше

- Тези хора (Петков и Василев - б.р.) не стават за управление на държавата. Те трябва да стоят далеч от властта. Държат се нагло, безотговорно, като по-важни от всички, солта на земята

- Мисля, че Петков и Василев трябва да бъдат спрени. И това правя.

- ПП управлява като ГЕРБ, те са същите. Не е работа на Петков да казва кой е почтен и кой не. Той се държи авторитарно

- Най-големият компромис (б.р. - ИТН да влезе в коалицията) е да участваме с БСП, защото те са част от статуквото. Преодолях го с много зор

- Орлин Алексиев е мой приятел. Познаваме се от 20 г. Той беше човекът, който даде ферарито, което не запали. Нямам представа с какво се занимава сега. Приятели сме, защото никога не сме говорили за политика (б.р. - в интервю преди дни бившият ни посланик в Москва Илиян Василев обяви, че Алексиев е кукловодът на Слави)

- Аз нямам кукловоди. Аз имам приятели

- Аз съм създател на ИТН. И само аз и сценаристите можем да кажем какво се случва в нея

- Последният път, в който съм виждал Ахмед Доган, е преди 15 г. Нямам контакт с ДПС

- (За опита на държавата да изземе бизнеса на частни фирми на ГКПП Капитан Андреево/Капъкуле - б.р.) Какво общо имам аз с него? Който е нарушил закона, трябва да влезе в затвора. Нямам никаква представа за какво ми говорите! Нямам нищо общо с никакви Капъкулета, депесета.

- Докато РСМ не приеме българите и не спазва договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да започнат преговори. Да са мислили, като подписват

- Кампанията срещу Петър Илиев беше унищожителна. Смаза му живота

- С БНБ беше отвратително. Петков ми се обади в 23 ч и каза: “Ние сме се събрали да обсъдим кандидат за БНБ”. Попитах: “Защо не сте ме поканили, щях да дойда”. Той ме пусна на спикър (високоговорител - б.р.). Първо попитах всички не ги ли притеснява фактът, че Кирил Петков арестува Бойко Борисов, без да ни предупреди. Последва мълчание. Петков каза, че това ще е на лично, изключи спикъра и заяви “Предлагам който и да е за шеф на БНБ, стига да не е Каримански”. Отвърнах му: “Кажи ми защо. Знаеш ли нещо? Имаш достъп до службите, до ДАНС”. Той каза: “Защото не го харесвам”. Аз отново попитах защо и той каза: Защото е леке. Отвърнах му: “Две неща: Първо - когато няма доводи, се говори с квалификации. Второ - това е последният път, в който разговаряме”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>