Резилът срещу Гибралтар: С жители, по-малко от Монтана, и лидер митничар

10.06.2022 21:22 Найден Тодоров
39-годишен митничар Рой Чиполина фаулира Илиян Стефанов. Снимки: Ройтерс
Нападателят Атанас Илиев води здрава битка за топката с Аймен Муелхи на стадион “Виктория”.

На мача на България в Тбилиси в неделя ще има

повече грузинци, отколкото цялото население

на съперника, с който устискахме хикс

33 922 жители! Толкова е населението на Гибралтар! 33 691 по последните официални данни от 2020 г.

А сега данни от Националния статистически институт за населението в някои български градове към 31 декември 2021 г.:

Видин - 38 669.

Кюстендил - 37 799.

Монтана - 36 455.

Търговище - 34 793.

Димитровград - 31 837.

Ловеч - 29 659.

Силистра - 29 498.

Разград - 28 931.

Дупница - 28 333.

Е, националният отбор на България по футбол влезе в историята... на Гибралтар. Новото дъно на родния футбол стигна дотам - “героично” 1:1 срещу националите от територия с население почти колкото Монтана и Търговище, но не чак колкото тяхното. С жители малко повече от тези на Димитровград.

Беше ноември 2020 г. България бе пред угрозата да завърши календарната година без победа. И тогава дойде контрола за самочувствие - срещу Гибралтар, отчаян опит да си спомним как се бие.

Сред 27-те играчи, които пристигнаха в София, имаше доста студенти, учител, пожарникар, електротехник, работници в държавната администрация и някакъв страшен митничар... Е, тогава България взе, че би в приятелското мачле с онези момчета, които всички, че дори и ние все още наричахме “футболни джуджета”.

На 9 юни 2022 г. погледнахме дъното от долу и дойде заслуженото - “играхме като равен с равен”. А Гибралтар, който, ако слуайно сте забравили, губи “мача” по население от Търговище, бе воден от онзи същия митничар. 39-годишен митничар! Рой Чиполина. Това е голямата фигура сред момчетата от Скалата. И именно той, с капитанската лента на ръката си, ги поведе към историческия им полууспех. А можеше да бъде и пълен...

Но както сме тръгнали ние, в бъдеще време за Гибралтар може да важи перифразата: “Тази година полууспех, догодина - цял”.

1:1 с някога 4-те в света обаче хич не е лошо като за полупрофесионалисти...

Да се върнем към събирателния им образ - митничаря Рой Чиполина.

В Гибралтар има

11 отбора, които

играят на един

стадион

На национално ниво вече имаха успехи - срещу Сан Марино и Лихтенщайн.

Изригнаха и с успех над Армения през 2018 г. Но безспорният апогей на 30-хилядната “футболна нация” бе влизането на най-силния им клуб “Линкълн Ред Импс” в групите на новия турнир Лига на конференциите през сезон 2021/2022 след хикс и победа след продължения в реванша над латвийския “Рига”.

Като яростен фен на английския “Арсенал” миналата година защитникът на “Линкълн” Рой Чиполина недоумяваше как клубът му ще играе там, където “артилеристите” не са успели да се класират.

За тогавашното отстраняване на “Рига” Чиполина казва: “Беше голяма радост, пяхме и пихме цяла нощ, танцувахме върху масите. Не помня обаче песните, понеже от носа ми се изливаше бира.

Продължихме до малките часове на деня. Имах само няколко часа за сън и в 8 часа се появих на работа с пиянската ми физиономия... Други момчета предвидливо си бяха взели почивен ден”.

Чиполина е на работа от 8 сутринта до 15,30 часа. След това тренира. В събота, освен че играе за “Линкълн”, тренира и детски отбор, където играе синът му.

Понеже ние се оплакваме от изключително занемарената база в България, нали си спомняте на колко стадиона играят всички клубове в Гибралтар?

“Базата ни е огромен проблем.

Повечето отбори

тренират в

Испания,

което е на 20 минути път с кола. Проблемът е, че на границата често стават задръствания, някои от тях продължават около час”, разказва Чиполина.

А футболистите като него тренират предимно от 19 до 21 часа, тъй като през деня са на работа...

Е, това е най-краткият възможен разказ. Не за Гибралтар. За падението на българския футбол. Или пък за героизма край Скалата. Нали все пак устискахме хикса.

“Гибралтар записа още един исторически момент, стигайки до равенство с отбора на България, който се намира на 130 позиции пред тима ни в ранглистата”, с гордост и щастие отчетоха медиите в Гибралтар.

Да, Гибралтар е на дъното на ранглистата на ФИФА - №203 от общо 211 отбора. Някога 4-те в света са под №73. Засега.

Показателен е и поглед към Грузия. Страната, чийто отбор ни попиля само с 5:2 в малко по-малкия по население от Гибралтар Разград. Билетите за мача Грузия - България на 12 юни свършиха. Двубоят ще се играе на стадион “Динамо Арена” в Тбилиси, а трибуните на съоръжението, което е с капацитет за над 54 хиляди зрители,

ще бъдат пълни

до краен предел

Грузинците записаха три категорични победи - в нашата Група 4 от Лига С на Лигата на нациите - 5:2 над България, 4:0 у дома над Гибралтар и 3:0 като гост на Северна Македония. Грузия отправя поглед към класиране за бараж за Евро 2024 с първото място в нашата група. Нашият поглед продължава да е към дъното.

А на стадиона в Тбилиси в неделя ще има повече хора от населението на Гибралтар. Много повече.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>