Все повече пациенти в Пловдив имат проблем със зрението, 10-годишни със сухо око

12.06.2022 10:24 Румен Златански
Проблемът със сухото око засяга все повече хора, казва д-р Станка Узунова.

Обикновено това става след зимните месеци, прекарани в оскъдна естествена светлина и пред електронни устройства

Все повече пациенти пълнят лекарските кабинети в Пловдив заради проблеми със зрението, твърдят медици.

“След зимните месеци, прекарани в оскъдна естествена светлина и пред електронни устройства, много хора се оплакват от синдрома на сухото око. При него най-характерното е недостатъчното производство на сълзи.

Това води до проблеми със зрението, парене или сърбеж в очите, дискомфорт, зачервяване или цялостно чувство за умора”, заяви очният специалист д-р Станка Узунова. Тя поясни, че

сухотата в окото засяга над 20% от възрастните
хора, но все по-често се среща при млади пациенти, най-вече във връзка с работата им. Зависимостта от компютрите ще продължи да расте и това предизвиква тревоги сред медиците.

“Продължителният престой пред електронните устройства ще задълбочи тези проблеми, ако хората не вземат мерки за тяхното преодоляване”, добави д-р Узунова. Тя е категорична, че заседяването с часове пред екраните трябва да спре и да се дава повече почивка на очите.

Така ще се избегнат замъгляването на погледа, неясното виждане, бързото уморяване на очите и дискомфортът, които се засилват в края на деня.

“При работа с компютър мигането се намалява с около 70% от нормалната честота. Докато работим или комуникираме с другите през дигиталното устройство, се взираме и мигаме по-рядко. При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е още по-голямо и очите са по-широко отворени.

Всичко това води до по-бързо изпарение на слъзния филм, който е изключително важен за ясното виждане и комфорта на очите”, добави д-р Узунова.

Според нея офталмолозите всеки ден се срещат с все повече хора, работещи в офиси, които се оплакват от повишена чувствителност към светлина, замъгляване на зрението, дискомфорт и главоболие. Същото се отнася и при използване на смартфони.
Друг сериозен проблем е, че

все повече хора си почиват пред компютрите и телефоните

си след работа и в крайна сметка само когато спят очите им си почиват.

През последните години проблемът се задълбочава при децата, тъй като от ранна възраст много от тях се пристрастяват към екраните и прекарват часове пред компютъра или телефона. Това увеличава риска от развитие на очни проблеми в невръстна възраст, когато зрителният анализатор е недостатъчно укрепнал, за да издържи прекомерното натоварване.

“Рядко съм наблюдавала сухи очи до 10-годишна възраст, но се е случвало и това”, добави още д-р Станка Узунова.

Друга причина за това заболяване е мръсният въздух в големите градове. В тях се увеличава рискът от синдрома на сухото око от 3 до 4 пъти повече, в сравнение със селата например.

Лекарите са категорични, че хората трябва да спазват няколко правила, за да се предпазят от изсушаването на очите. Не бива да се насочват климатици и вентилатори към зрителните органи.

Наложително е да се избягва пряк досег с въздушните частици във ветровито време. За целта е добре да се носят слънчеви или други защитни очила. Удачно е да се овлажнява въздухът вкъщи. Най-добре е хората да се откажат от пушенето. Ако не могат да се справят, е необходимо да се обърнат към личния лекар или специалист за помощ.

Използването на изкуствени сълзи е полезно. Ако човек има хронична сухота в очите, трябва да използва тези капки, за да са винаги овлажнени.

Синдромът на сухото око се развива дълго време - година-две и повече. През цялото това време

очите са уморени, периодично се зачервяват,

има множество оплаквания. В началото не се обръща внимание на очния дискомфорт, постепенно той се засилва, появява се сълзене, нарушава се яснотата на зрението, докато се стигне до болка в зрителните органи, засяга се и роговицата.

Проф. Нели Сивкова: Ръст на болни с отлепена ретина

С настъпването на лятото се наблюдава увеличение на проблемите с очите на много хора, заяви проф. Нели Сивкова, ръководител на клиниката по офталмология в УМБАЛ “Свети Георги”. Един от най-сериозните е отлепването на ретината.

“Хората масово увеличават физическата си активност със затопляне на времето. Те обаче не пият достатъчно течности. Това често води до дехидратиране на организма, при което стъкловидното тяло на окото често колабира.

Стига се до попадане на течности в зоните, където е прихваната ретината, и се стига до нейното отлепване”, казва д-р Сивкова. Тя поясни, че през топлите месеци седмично в ръководената от нея клиника постъпват от 4 до 7 пациенти с отлепена ретина, докато през останалото време на годината са единици.  

За това е необходимо хората да пият повече вода и да проверяват дали имат растящ дефект в зрителното си поле. Проблемът е, че отлепването на ретината не е свързано с болка или зачервяване и пациентите подценяват този проблем.

В един момент обаче просто престават да виждат и чак тогава търсят лекарска помощ.

Пациентите, които постъпват в очната клиника с такава диагноза, са на около 50-60 г., в активна възраст. По-податливи към това заболяване са тези с високо късогледство и оперираните от катаракта.

Друго по-тежко заболяване, което заплашва пациентите, е запушване на вената на очното дъно. От него са застрашени страдащи от атеросклероза, хипертония, диабет и системен васкулит и други.

Усложненията от него могат да доведат до необратима загуба на зрението.

При това заболяване не се усеща болка, но се стига да рязко намаляване на зрението, черна пелена пречи на заболелия да вижда. Ако човек изпадне в такова състояние, е необходимо веднага да потърси лекарска помощ, иначе има голяма опасност да загуби бъзвъзвратно зрението си.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>