Тюркян от Хасково: Мечтая да ме приемат в Пловдивския университет и да стана учителка (снимки)

08.06.2022 19:05 Никола Михайлов
Тюркиян Мехмед (вляво) и Вергиния Гаджева от Хасково днес подадоха документите си в в ПУ.
Крум Арнаудов иска да следва "Информатика".
Виктор Панеков се запалил по компютрите от своя баща и иска да стане програмист.
Георги Узунов е избрал "Икономика и бизнес" и се надява да го приемат.
Кандидат-студентите имат на разположение 8 бюра за подаване на документи.
Пред спортната зала е залепен образец на всеки документ, който кандидатите трябва да попълнят.

Над 100 кандидат-студенти "щурмуваха" най-големия пловдивски вуз в първия ден от приема на документи

Какво по-хубаво да учиш децата и да ги образоваш, отговаря Тюркян Мехмед, докато подава документи за кандидатстване в ПУ "Паисий Хилендарски". Заедно с приятелката си от Хасково Вергиния Гарджева мечтаят да станат педагожки. И избраха да учат във втория университет в страната. Двете момичета са завършили елитната математическа гимназия, чийто възпитаник е и президентът Румен Радев. За разлика от него обаче те са се насочили към педагогически профили.  Тюркиян кандидатства “Обучение по природни науки”, а Вергиния е избрала “Начална училищна педагогика”.

Балообразуването за двете специалности става по различен начин. Тюркиян трябва да положи изпит, като изборът ѝ е между тест със събеседване по физика, а другите варианти са изпит по математика, биология, химия или български език. За “Начална училищна педагогика”, Вергиния има възможността да кандидатства с комбинация от оценката си от матура по български език и литература, математик или история и общия успех от дипломата си.

 “Винаги ми е харесвало да се занимавам с деца. Имам и по-малка сестра, така че съм свикнала”, обясни защо е избрала педагогическия профил Тюркян.

За Доротея Чонова “Предучилищна и начална училищна педагогика” ще бъде второто ѝ висше образование. Преди 4 години завършила “Счетоводство и контрол”. Тя е от Плевен, учила е във Варна, а в Пловдив дошла, за да работи. “Обичам децата. Помагала съм в неделно училище и ми доставя голямо удоволствие”, разказа тя. И добави, че майка ѝ също е начална учителка. От нея Доротеа се е вдъхновила.

Крум Арнаудов от Асеновград също подаде документи, но за "Информатика". “Искам да се занимавам с програмиране”, обясни той. Трябва обаче да положи изпит по информатика, за да стане студент.

Бъдещ колега на Крум от факултета по математика и информатика ще бъде Виктор Панеков, който се е насочил към специалността “Софтуерно инженерство”. “Баща ми се занимава с компютри, той ме запали”, разказа кандидат-студентът. Мечтата му била един ден да работи като програмист. Негови приятели му препоръчали да учи в Пловдивския университет. “Казаха ми, че преподавателите са много добри и след това лесно ще си намеря работа”, обясни момчето. Завършил е Езикова гимназия “Пловдив”, но за да бъде приет в тази специалност, трябва или да положи изпит, или да кандидатства с оценката от матурата по математика или информатика.

И Георги Узунов от Първомай беше сред първите, дошли да подадат документи за специалността “Икономика и бизнес”.  Завършил е Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. “Искам да развивам собствен бизнес, но преди това е хубаво да науча как се прави’, обясни младежът.8 бюра са разположени в спортната зала на вуза, която се намира на бул. "България", и там приемат документите на кандидат-висшистите.

“Над 200 души са подали документите си онлайн на платформата ни, която беше отворена на 3 юни и ще продължи да действа две седмици. Повече от 100 души пък сториха това днес на място”, обясни пред "24 часа" зам.-ректорът по учебната дейност доц. Мария Стоянова.

Миналата година кандидатите в ПУ "Паисий Хилендарски” са били 7143. Надеждите на ръководството са интересът да остане въпреки острата конкуренция на останалите висши училища у нас. Пловдивският университет е със статут на изследователски и привлича все повече млади хора, които искат да се занимават с наука.

През тази година най-голямото висше учебно заведение в Южна България ще приеме общо 3502 бакалаври и магистри. От тях 3063 ще са в редовна форма на обучение, а 439 – в задочна. Броят на докторите държавен прием е 126.

Датите за провеждане на кандидат-студентските изпити са от 26 до 30 юни, като първият ще е по български език. По традиция изпитите за специалността „Актьорство за драматичен театър“ ще се проведат в три кръга на 14,15 и 16 септември.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>