Акад. Денков: Предлагаме удължаване на учебната година с 3 седмици до 6-и клас

08.06.2022 16:21 Ярослава Прохазкова
Министърът на образованието акад. Николай Денков СНИМКА: Архив

Предлагаме удължаване на учената година за учениците от 1-и до 6-и клас с 3 седмици. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос на депутата Красимир Вълчев на блицконтрола в комисията по образование в парламента. Все още няма решение за промяната, защото трябвало да се обсъди внимателно и със съгласието на социалните партньори.

Нашите деца учат една календарна година по-малка от другите, обясни министърът.

Идеята била 1 от допълнителните седмици да е за ваканции - през ноември и няколко дни към междусрочната. Останалите 2 седмици щели да са за работа с децата. 

Ще са необходими допълнителни средства за учителите, които ще работят повече, каза още министър Николай Денков. Това щяло да бъде предложението му към социалните партньори и към Министерството на финансите. 

Не се обмисля удължаване на учебния час, 45 минути са достатъчни, каза още министърът. Астрономически час според него не е подходящ. 

Целодневната организация бих искал да бъде използвана максимално. Говорим за занимания по интереси, но те задължително трябва да бъдат в училище. Това е едно от средствата, с които да се опитаме да направим излишни частните уроци, като дадем повече възможности на децата да се занимават с това, което им е интересно, това, което те ще разберат, че им трябва, за да се реализират по-добре в живота, уточни министърът. 

"Идеята е да осигурим време за това, което в момента го няма в училище и то няма да се появи, ако не намерим време. Да съкратим изключително много материала би било вредно. Двете допълнителни седмици, умножени по 6 години са вече 12 месеца", каза още министърът. 

Други от От страната и света

В Разград се поклониха пред загиналите при трудови злополуки

Регионалният съвет (РС) на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и областната администрация в Разград почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки

Ваня Григорова: Аз в сглобка с ГЕРБ? Поредната манипулация на Корнелия Нинова

Никога не съм поемала ангажимент, че ще работя без пари и никой не смята, че човек ще работи за обществото срещу 1000 лв. заплата. Това бе отговорът на Ваня Григорова в предаването на БНР "Неделя

Димитър Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като министър на външните работи

Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи. Това отговори служебният премиер и министър на външните работи на запитване на "24 часа"

Добри са условията са туризъм в планините - слънчево и положителни температури

Добри са условията са туризъм в планините днес, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС), предава БТА. Времето е слънчево, а температурите са положителни

Министър Милошев гост на ръкоположението на Никополския епископ Матей

На големия християнски празник Лазаровден министър Евтим Милошев присъства на тържествената литургия с епископска хиротония - ръкоположението на Никополския епископ Матей

>