Кирил Петков: Решени сме да бъдем правителство на малцинството

08.06.2022 16:17
Кирил Петков
СНИМКА: Велислав Николов.

Днес е ден на водораздел, който не иска да се харчат пари, които да отиват в нечии джобове, ще ни подкрепи, заяви премиерът на специален брифинг

"Решени сме да бъдем правителство на малцинството, но няма да харчим и един лев без контрол, реформата в КПКОНПИ ще се случи, за да променим България. Днес е ден на водораздел. Ако някой иска да не харчим пари, които да отиват в нечии джобове, ще ни подкрепи. Правителство на малцинството е много по-добро от правителство, в което непрекъснато се извиват ръце".

Това заяви премиерът Кирил Петков на специална пресконференция, половин час, след като лидерът на ИТН обяви, че доброволно излиза от коалицията и изтегля министрите си от нея.

"Искам ясно да обясня събитията, които се случват в днешния ден. В последната седмица, министър Караджов (регионален министър от ИТН) поиска пет пъти увеличение на бюджета с 3,6 млрд. лв., отгоре на сумата от 2,2 млрд. лв., което е безпрецедентен бюджет, да бъдат платени на същите тези фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Бойко Рашков за злоупотреби, продължи премиерът.

Когато казахме, че тази актуализация не е за да допълваме бюджета на МРРБ, а да увеличим пенсиите и да помогнем на работещите семейства, знаете ли какво получихме обратно - че те няма да се съгласят, освен , ако не дадем тези средства на министерството им“, разкри още Петков. "Днес в МС заявихме ясно, че това няма как да се случи", обяви премиерът.

Той припомни историята на парите за пътища, като според него, първият конфликт е възникнал, когато кабинетът е допуснал първият 1 милиард лева да бъдат дадени на фирмите, въпреки, че видяхме, че реално тези средства не отидоха за пътищата. Според Петков, специалната комисия, която анализира този казус, съвсем скоро излиза с доклад, и от ИТН са знаели, че това ще стане публична информация, категоричен бе Петков. Той разкри също, че са предложили комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков, за да започнат истинските разследвания, на което са получили отговор от ИТН, че това няма как да се случи, хей така, без нищо.
"Е, няма как да стане. Решени сме да бъдем правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без контрол, реформата в КПКОНПИ ще се случи за да променим България. Днес е ден на водораздел - да не харчим пари, които да отиват в нечии джобове. Правителство на малцинството е много по-добро от правителство, в което се извиват ръцете", обяви Петков.
И продължи: "Когато става дума за морал, това не е да се крием под някакви общи заглавия зад някакви нереални претенции, моралът е, когато кажеш "не" на това парите да отиват в същите тези мафиоти".

"Още утре ще обявя разследванията, извършвани едновременно в изпълнителната и съдебната власт и ще ви информираме детайлно, защото обществото има право да знае как са разходвани, дали са изнесени, или тук, се правят имоти, които са лична собственост на управителите на фирми, на собствениците им", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Знаете, че тази коалиция бе трудно сформирана. От партии, които са много различни - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за начина, по който да сме част от света. Но, имаше едно разбиране - че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще се изразходват прозрачно и целесъобразно", заяви финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев.

И продължи: "Някои от вас тук, от тази зала са ме питали къде е червената линия за нас - и аз съм отговарял, че няма да допуснем повече кражби. Днес сме тук заради тази червена линия. Може да сме имали различия по това как да се изразходват парите на държавата, но не можем да имаме различия по това да не се краде. Това се правеше в едно друго управление, няма да се прави в нашето“.

Премиерът разкри също, че ИТН са поискали в КПКОНПИ да има борд от по четирима човека и да се слага вето от всеки от тях, ако се разследват група хора, които от тяхна гледна точка не са правилните хора. Е, няма как да има вето върху това кой да бъде разследван. От една страна отказът Рашков да бъде начело на тази институция, и от друга - когато се поискаха 6 милиарда лева, които да отидат в същите фирми, част от които са разследвани, за мен нещата станаха абсолютно ясни", заключи Петков. Той бе категоричен, че когато става дума за нулева толерантност към корупцията, човекът, който стои вдясно от мен (посочи Бойко Рашков) е най-подходящ за този пост. Така премиерът отговори на въпрос дали кандидатурата на Рашков не е компрометирана от разследвания срещу него. Петков призова всички българи да помислят, всеки да си направи своя избор.

Никой от ПП не се ангажира с отговор на въпроса на кого ще разчита конкретно, за да минат актуализацията на бюджета, а и за да бъдат правителство на малцинството. "Разчитаме, че ще минат промените в бюджета, защото вярваме, че много хора, дори депутати от ИТН не искат да са част от огромна корупционна схема", каза само премиерът..
На въпрос дали ще издържи правителство на малцинството, Петков отговори , че са решени да издържи, и че досега в България не е имало и четворна коалиция, но тя се е случила.
На провокативен въпрос от бившия депутат Николай Бареков, че коалицията вече ще се крепи на купени депутати, вицепремиерът Асен Василев му отговори: "Ако вие се продавате, за съжаление не сте депутат".

Половин час преди предварително обявения брифинг, лидерът на ИТН Слави Трифонов направи специално изявление по своята телевизия 7/8 и на фейсбук страницата си. В него той обяви, че изтегля своите министри от кабинета и че няма място в тази коалиция.

Преди изявлението на Трифонов, на сутрешното заседание на МС, трима министри на ИТН напуснаха заседанието, на което трябваше да бъдат одобрени промените в държавните финанси. Това създава проблем с плащанията на държавата, които ще бъдат затруднени, или дори напълно блокирани след първи юли, ако няма приет актуализиран вариант на бюджета.

Планът на финансовия министър бе, след като проектът на актуализирания бюджет бъде одобрен от коалиционните партньори и разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество, той да бъде приет от МС и да влезе в парламента, за да бъде разпределен по съответните комисии. Целта е на 1 юли държавата да има актуализиран бюджет, за да плаща нормално пенсии, заплати и други разплащания.

Съветът на коалицията обаче се отложи за днес, а на заседанието на кабинета трима министри на ИТН демонстративно напуснаха заседанието, защото техни предложения не били отразени в проекта. Кабинетът обаче реши да го одобри, за да не се блокира работата на държавата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>