Кирил Петков в Садово: Изплащаме до месец на 100% обезщетения за градушката ( Обновена, снимки, видео)

07.06.2022 09:48 Радко Паунов
Кирил Петков и аграрният министър Иван Иванов огледаха пораженията от градушката в Садово. Снимки: Румен Златански
Премиерът Кирил Петков огледа поразените ниви от градушката в Садово и обеща на земеделците компенсация.
Унищожените от градушката в Садово насаждения.
Полета с тиквички в Садово, унищожени от градушката.

- Не може на всеки две седмици да отваряме темата за оръжието за Украйна, каза премиерът

- Нищо няма да направим под натиск за Северна Македония, увери министър-председателят

Много бързо, в рамките на месец, държавата ще покрие на 100% щетите, нанесени от градушката, за да могат стопаните много бързо да засадят полетата отново и да произведат реколта.

Това обяви в Садово премиерът Кирил Петков, който със земеделския министър Иван Иванов огледаха поразените насаждения. На 31 май град с големината на орех за 20 минути унищожи посевите. Стрелбата по градоносните облаци беше преустановена заради прелитащ самолет.

"Хората са се трудили много и цялата им реколта е съсипана", констатира Петков, след като огледа пораженията. Той и земеделският министър обуха ботуши и влязоха в нивите с тиквички. Производители им се жалваха, че това се случва за трети път. 

Министър-председателят поясни, че вече са подадени 39 заявления от земеделци от Садово, а срокът изтича днес.

"И двамата сме тук, защото сме ангажирани с проблемите на пострадалите стопани. Ще бъдат компенсирани не само стопаните със 100% унищожена продукция, но и тези с частични щети ", допълни Петков.

Аграрният министър обясни, че днес има заседание на междуведомствената група на министерството на земеделието и на транспорта, която трябвало да изчисти всички неясноти, за да не се допускат повече такива инциденти. "Управлението на полетите идва от друга институция и има какво да напаснем, за да изчистим тези детайли", посочи Иванов. 

Попитан ще удовлетвори ли искането на стопаните държавата да застрахова на 100% земеделската продукция, министър-председателят отговори, че са предвидили средства за големи компенсации в бюджета. По думите му 300 млн. лева ще бъдат дадени на аграрното министерство за подпомагане на земеделците в цялата страна.

"Обещаваме прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички. И се надявам да идваме тук не да оглеждаме щети, а да се радваме на хубава реколта", добави премиерът.

Попитан ще изпращаме ли нова военна помощ за Украйна, Петков отговори, че е добре да се придържаме към решението на Народното събрание, което предвижда да не изпращаме оръжие, а само да ремонтираме украинска бойни машини. 

"Не смятам на всеки две седмици да отваряме тази тема. Първата украинска техника вече пристига у нас. Приехме бежанци, отпуснали сме средства за хуманитарни помощи, подкрепили сме всички санкции срещу Русия. България е направила достатъчно в тази посока", заяви министър-председателят.

Той обясни, че не става въпрос за политически натиск върху България да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС. "Нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е ясно на целия български народ. Това, което се опитваме да направим в момента, е да видим дали нашите желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било", отсече Петков.

Той съобщи, че на 23 юни ще пристигне втория танкер с втечнен газ от Америка за България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>