След срама от Грузия: Гонзо стана 14-ият треньор при Михайлов, Батето смени само 7

06.06.2022 21:18 Едуард Папазян
Грузинските национали се радват на поредния си гол в българската врата на фона на мъката на самотен наш национал. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Ясен Петров подаде оставка като селекционер на България след резила 2:5 от Грузия в Разград.
Георги Иванов-Гонзо
Доминик Янков влезе като резерва, но когато всичко беше изгубено.

Треньорът на националния отбор по футбол Ясен Петров обяви, че позорната загуба 2:5 от Грузия в Разград в турнира за Лигата на нациите е бил последният му на този пост.

“Извинявам се на зрителите, които дойдоха да ни подкрепят на стадиона, за това, което им показахме”, добави Петров и пожела успех на наследника си.

Това поне за два мача ще е бившият футболист на “Локо” (Пд) и “Левски” Георги Иванов.

Гонзо има треньорски опит в родния си клуб, при “сините” и в “Черно море”, а е и запознат с атмосферата в сегашния национален отбор, защото беше назначен за технически директор на БФС.

Според информирани източници е имало разговори и с Димитър Димитров, но той отказал.

Все пак има вариант

Херо да бъде

привлечен като

консултант или

спортен

директор,

въпреки че в интервю за "24 часа" той отрича с него да са водени преговори.

Георги Иванов ще е 14-ият наставник по време на президентстването на Борислав Михайлов. Бившият вратар и капитан на четвъртите в света от световното в САЩ през 1994 г. смени на този пост Иван Славков през февруари 2005 г., когато Батето беше в немилост заради скандала с телевизия Би Би Си, чиито журналисти претендираха, че са му предложили подкуп.

За 17 години и половина Боби като президент на БФС смени 14 треньори на националния отбор (виж графиката). В същото време за 9 г. Славков направи двойно по-малко рокади на този пост - едва 7.

В Разград Зурико Давиташвили откри резултата още в 4-ата минута, а Иракли Азаров направи 2:0 в 31-ата след рикошет в крака на Андреа Христов, като впоследствие голът бе записан на името на българина.

За първото

полувреме

българите

имаха две

полуположения

за гол, но като цяло грузинците, водени от известния бивш френски национал и играч на “Байерн” (Мюнхен) Вили Саньол, определено доминираха.

Положението не се промени и през второто полувреме, макар зрителите да получиха глътка надежда след гола на Атанас Илиев за 1:2 в 50-ата минута.

По-малко от 100 секунди по-късно обаче Буду Зивзивадзе направи 3:1 за Грузия след комбинация, при която българските защитници изглеждаха като подредени по терена конуси.

Последва дузпа заради нарушение на Иван Турицов срещу Хвича Кварацхелия, който я реализира за 4:1.

Сякаш това не стигаше на грузинците, които имаха да си връщат за загуба, макар и в приятелски мач, със същия резултат. В 70-ата минута влезлият като резерва Валери Казаишвили направи 5:1, но все пак друга резерва - Илиян Стефанов, направи разгромната загуба малко по-почетна в 83-ата и фиксира крайното 2:5.

Загубата можеше да е още по-тежка, но в 4-ата минута на добавеното време Квеквескири пропусна дузпа, отсъдена за игра с ръка на резервата Виктор Попов.

На 9 юни нашите гостуват на Гибралтар, а на 12 юни - на Грузия. Последните два мача са на 23 и 26 септември съответно срещу Гибралтар в Разград и Северна Македония в Скопие.

Българският национален отбор по футбол изигра трагичен мач срещу Грузия и падна 2:5 във втория си мач от третото издание на турнира Лига на нациите.

Гласът на народа в анкетата на “24 часа” определи, че читателите смятат за

основен виновник

ръководството на

футболния съюз

Така мислеха към 19 часа в понеделник повече от половината гласували (51,44%). За над една трета това са играчите - 36,95%. Държавата и треньорите са далече назад съответно с 5,2 и 3%, а вината на феновете е пренебрежимо малка - 0,66%.

БФС: Чест, гордост и отговорност отсъстваха

Ръководството на Българския футболен съюз и президентът Борислав Михайлов изразяват силното си възмущение от поведението на българския национален отбор при катастрофалната загуба с 2:5 от Грузия, стана ясно от публикация на официалния сайта на съюза.

“Категорични сме, че националната фланелка е чест, гордост и огромна отговорност - все качества, които отсъстваха от представянето на отбора ни в последния двубой.

Въпреки подмладяването на състава в последната година и половина и въпреки осигурените предпоставки за успех, резултатите и играта не отговориха на очакванията не само на ръководството на Българския футболен съюз, но и на цяла България”, се казва в декларацията.

Още на 7 юни изпълнителният комитет на БФС ще проведе заседание, на което ще бъдат дискутирани вариантите за нов национален селекционер.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>