Световните цени на храните тръгнаха надолу, у нас също намаляват, но плахо (Графика)

06.06.2022 13:29 Христо Николов
Цените на доматите и краставиците по гръцките пазари са по-ниски от тези в България. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Захарта най-скъпа в Смолян, най-евтина в Хасково

Световният индекс на цените, който се поддържа от ФАО - Организацията по прехрана и земеделие на ООН, е намалял през май с 0,6% спрямо предишния месец. Това се случва за втори пореден месец, но въпреки това стойността му все още е с 22% над тази отпреди година.

Намалението през май се дължи на това, че Индонезия, която веднага след началото на войната в Украйна наложи забрана за износ на палмово масло, е вдигнала тази забрана през май. Индонезия е най-големият производител в света на това растително масло и съответно и световните му цени през май са паднали.

У нас също се отчита намаление, но на цените на едро по тържищата, които се следят от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. След като още от октомври м.г. този индекс непрекъснато нарастваше, през последните две седмици той спада, но съвсем плахо.

Това се дължи най-вече на цените на оранжерийните зеленчуци, които падат с между 5 и 15% в рамките на седмица. В същото време обаче бившата водеща от Би Ти Ви Биляна Гавазова пусна през уикенда снимки във фейсбук профила си, правени по гръцките пазари. От тях се вижда, че в момента доматите и краставиците в южната ни съседка са по-евтини, отколкото у нас.

Краставиците там са между 50 евроцента и 1 евро за килограм, докато у нас 1 евро е цената на едро на краставиците, в магазините те са много над 2,50 лв.

Освен това в България се забелязва и голяма регионална разлика в цените на основни хранителни продукти (виж картата).

Например цената на едро на захарта в Смолян е между 2,50 и 2,70 лв. за килограм, докато в Хасково, което е почти в същия край на страната, тя е почти два пъти по-евтина и най-ниската е 1,50 лв. килото.

Подобни големи разлики разлики в цените се забелязват и на други места и по отношение на други продукти.

Например по тържищата в Монтана зрелият фасул е 4,20-4,30 лв. за килограм, докато в другия край на страната - Ямбол, цената му стига 6,10 лв., което е рекордно скъпо за страната.

Столицата е общо взето най-скъпият град в България по отношение на основните хранителни продукти, но някои от тях са рекордно скъпи в други градове, показва справката на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>